Keglove vaje – vse kar moraš vedeti in več

Nasveti za boljši seks

Vaginalne krogliceČeprav se število žensk, ki izvajajo Keglove vaje in uporabljajo vaginalne kroglice vsako leto veča, pa je še vedno preveč takih, ki kroglic ne uporabljajo. Večina je prepričana, da so namenjene samo užitku, kar je daleč od resnice. Vaginalne kroglice ti pomagajo pri izvajanju Keglovih vaj, ki ti lahko prihranijo veliko težav. Kakšnih in kako? Vse izveš spodaj.

Težava je v tem, da se vaginalne kroglice prepogosto uporabljajo za reklamiranje spolnih užitkov, zato večina žensk sploh ne pomisli, da bi jih kupile, kaj šele, da bi jih uporabljale. Vsak dan se srečujemo z reklamami za popolno postavo, nihče pa nam ne pove, da moramo utrditi tudi mišice medeničnega dna, kar je pravzaprav še bolj pomembno.

Utrdimo jih lahko z enostavnimi Keglovimi vajami, ki jih lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli, prihranijo pa nam lahko celo vrsto težav. Katerih? Pojavi se lahko urinska ali fekalna inkontinenca in težave v spolnosti. Priporočljivo je, da vaje izvajaš redno, če jih še nisi začela prej, pa je nujno, da z njimi začneš po porodu, saj se mišice medeničnega dna raztegnejo in se brez vaj nikoli ne vrnejo v prvotno stanje. Stanje se seveda s staranjem še poslabša, mišice popuščajo in pri večini žensk se pojavi stresna urinska inkontinenca, ki je zelo neprijetna in jo v hujših primerih lahko odpravijo samo z operacijo.

Seveda si nobena izmed nas ne želi tega, sploh, če veš, da to lahko preprečiš z najbolj preprostimi vajami. Pa začnimo na začetku.

Keglove vaje

Dr. Arnold Kegel je že leta 1952 izumil instrument za merjenje moči prostovoljnih kontrakcij

mišic medeničnega dna in Keglove vaje kot nekirurško zdravljenje popuščanja mišic.

Ugotovil je, da redno izvajanje vaj krepi mišice, okrepljene mišice pa preprečujejo nastanek inkontinence pri ženskah po porodu, pri starejših in tistih s prekomerno telesno težo. Ne samo inkontinenca, ker te mišice podpirajo tudi druge organe (maternico, mehur, črevesje), lahko pride do drugih resnih težav.

Keglove vaje so preproste vaje pri katerih krčiš mišice medeničnega dna. Vaje je priporočljivo izvajati vsak dan 3x, z desetimi ponovitvami na vajo. Kako jih pravilno izvajaš si preberi nižje.

Kdo naj izvaja Keglove vaje?

Vaje mora izvajati vsaka ženska, ki sicer še nima težav, predvsem pa je priporočljivo da jih izvajajo ženske, ki so noseče, so že rodile, imajo prekomerno težo, imajo težave z orgazmom, starejše ženske in tiste pri katerih se že pojavlja inkontinenca.

Stresna inkontinenca

Je težava, ki se pojavlja predvsem pri starejših ženskah, veliko pa je tudi primerov mlajših žensk po porodu. Urinska inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina, stopnja uhajanja pa se razlikuje od primera do primera. Če opaziš uhajanje urina med kihanjem, kašljanjem, smejanjem ali ko dvigneš težji predmet, takoj začni z izvajanjem vaj, saj je stresna urinska inkontinenca ozdravljiva.

Keglove vaje po porodu

Dejstvo je, da se mišice medeničnega dna med porodom raztegnejo. Potrebujejo nekaj časa, da se skrčijo, vendar, če ne boš redno izvajala Keglovih vaj, žal ne bodo nikoli več tako čvrste kot pred porodom. To vpliva na spolno življenje, pojavi pa se lahko tudi stresna inkontinenca.

Keglove vajeKako pravilno izvajati Keglove vaje?

Najprej moraš ugotoviti katero mišico moraš utrditi. To najlažje narediš tako, da med uriniranjem stisneš mišico, kot bi želela ustaviti curek. Ti je uspelo? No, isto mišico moraš krčiti tudi med Keglovimi vajami.

Ustavljanje curka urina uporabi samo za določitev prave mišice, nikakor pa med uriniranjem ne izvajaj vaj!

Ko boš ugotovila katera mišica je prava lahko začneš. Na začetku boš potrebovala nekaj vaje, ampak hitro bo to postalo povsem rutinsko in vaje boš lahko izvajala med vsakodnevnimi opravili.

Če vaj še nisi izvajala, se uleži na posteljo ali tla, dvigni boke in stisni mišico. Zastavi si cilj vsaj 5 sekund, nato pa se za isti čas sprosti. Čas počasi podaljšuj. Tvoj cilj je krčenje mišic 10 sekund in 10 sekund počivanja, izvajanje vaj 3x na dan z desetimi ponovitvami.

Na začetku mogoče ne boš prepričana, če stiskaš pravo mišico. Prepričaš se lahko tako, da v nožnico vstaviš ČIST! prst in mišice stisneš. Če boš okoli prsta začutila stisk, vaje izvajaš pravilno.

Zapomni si še: med izvajanjem vaj moraš stiskati samo mišice medeničnega dna, ne stiskaj trebuha in stegen ter ne zadržuj diha.

Keglove vaje za boljši seks

Utrjene mišice bodo obema s partnerjem prinesle tudi več užitka med rjuhami. Te mišice namreč uporabljaš za ustvarjanje trenja, če jih boš med seksom stisnila bo čutil tudi partner in ne rabimo poudarjati, da bo vsekakor navdušen nad tesnostjo ;) Z vajami se bo izboljšala cirkulacija krvi, ti pa boš postala bolj občutljiva na dražljaje.

Vaginalne kroglice

Za Keglove vaje sicer ne potrebuješ nobenih pripomočkov, se pa vedno več žensk odloča za vaginalne kroglice, saj jih lahko uporabljaš povsod, ne da bi kdorkoli vedel. Ko boš kroglice vstavila, boš avtomatsko stisnila mišice, da bi kroglice zadržala v notranjosti – izvajala boš Keglove vaje.

Klasične kroglice so narejene tako, da imajo v notranjosti še eno kroglico, ki se med gibanjem premika in »zavibrira«, kar ti nudi odlično stimulacijo in te lahko pripelje tudi do orgazma. Je sploh lahko bolje? Uživala boš v odlični stimulaciji in hkrati naredila še nekaj za svoje zdravje.

Kako vstaviti vaginalne kroglice?

Vedno vstavljaj eno naenkrat, najlažje jih boš vstavila leže, odstranila pa v stoječem položaju. Če kroglic še nikoli nisi imela, ti priporočamo, da izbereš dvojne kroglice, narejene iz silikona, ki so enostavne za vstavljanje in jih boš lažje obdržala v notranjosti. Za začetnice so najboljše kroglice, ki so med seboj povezane in imajo izvlecno vrvico s katero jih boš tudi enostavno odstranila.

Ko boš mišice dovolj utrdila lahko preizkusiš tudi steklene ali kovinske kroglice, ki jih je težje zadrževati.

Kroglice na začetku vstavi samo doma, saj bi bilo zelo neprijetno, če bi ti »ušle« medtem, ko čakaš v vrsti na blagajni ;) Poskusi jih zadržati vsaj 15 min, nato pa čas podaljšuj.

Higiena!

Pred in po vsaki uporabi kroglice očisti s toplo vodo in milom ali čistilom za igračke. Najlažje za vzdrževanje so silikonske, kovinske in steklene kroglice.

Vibracijske vaginalne kroglice

V široki ponudbi lahko izbereš tudi vibracijske vaginalne kroglice, ki pa so namenjene predvsem spolnim užitkom. Tudi v tej kategoriji boš našla dvojne ali trojne, ki jih lahko uporabiš za popestritev vajinega spolnega življenja. Predlagamo ti, da nadzor prepustiš partnerju, ki bo izbiral med različnimi načini vibriranja in te popeljal do vrhunca!

Tako, seznanjena si z vsemi plusi, ki ti jih lahko prinese preprosto izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna, zato nimaš prav nobenega izgovora, da ne začneš že danes!

Spodaj si poglej nekaj naših najbolj prodajanih vaginalnih kroglic.

Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: