Pomen Keglovih vaj za moške

Nasveti za boljši seks

Veliko se govori o pomembnosti rednega in pravilnega izvajanja Keglovih vaj pri ženskah, pomen Keglovih vaj za moške pa je prepogosto žal zanemarjen.

Mišice medeničnega dna so zapletena mreža mišic, ki pri ženskah na mestu držijo maternico ter vagino, pri obeh spolih pa podpirajo tudi mehur in črevesje. Odgovorne so tudi za zadrževanje urina, blata ter vetrov, zanemariti pa ne smemo tudi njihovega prispevka k stabilnosti hrbtenice ter nenazadnje k izboljšanju spolnosti.

Če te zanima, kaj so Keglove vaje, kakšen je pomen njihovega izvajanja ter kako se jih redno lotiti, če si  moški, te vabim, da nadaljuješ z branjem.

Kaj sploh so Keglove vaje?

Če še nikoli nisi slišal za Keglove vaje, se najbrž sprašuješ, kaj sploh so. Gre za mišične vaje, ki temeljijo na izmeničnem krčenju ter sproščanju mišic medeničnega dna.

Naloga teh mišic je podpora našim notranjim organom, kot so črevesje, mehur ter sečnica. Pri moških pa pripomorejo k preprečevanju inkontinence, erektilne disfunkcije ter bolečine med ali po ejakulaciji.

Te težave namreč nastopijo ob oslabitvi medeničnih mišic, kar je lahko posledica nedavnih operacij ali poškodb, prav tako pa do tega pride z leti ne treniranja oziroma neizvajanja Keglovih vaj.

Medenične mišice imajo izjemno sposobnost regeneracije

Čeprav mišice medeničnega dna z leti slabijo, imajo neverjetno lastnost regeneracije in lahko zelo hitro ponovno pridobijo na moči, fleksibilnosti in vzdržljivosti.

Zato ob pojavu zgoraj navedenih težav ne obupaj! Z rednim in pravilnim izvajanjem Keglovih vaj jih lahko namreč odpraviš. Da se pojavijo vidni rezultati pa je vaje potrebno izvajati vsakodnevno, večkrat na dan in vsaj pol leta.

Priporoča se, da mišice medeničnega dna stisneš za 6 do 8 sekund, jih sprostiš in ponovno stisneš. Naredi 8 do 20 takšnih stiskov in jih ponovi tri do petkrat dnevno. Učinkovitost vaj pa bo še večja, če med osem sekundnim stiskom dodaš še tri ali pa štiri krajše, vendar še močnejše stiske.

Izgovor, da nimaš časa za izvajanje Keglovih vaj, ne pride v poštev ;)

Keglove vaje lahko namreč izvajaš kjerkoli: v službi, med čakanjem v vrsti v trgovini, med vožnjo domov, ko pripravljaš kosilo, na kavču gledaš televizijo ali pa, ko si umivaš zobe ... Možnosti so neskončne, saj nihče ne more vedeti, da izvajaš vaje.

Kako pravilno izvajati Keglove vaje?

Najprej moraš ugotoviti, katere mišice je potrebno uporabljati pri izvajanju Keglovih vaj. Zaradi pogoste nepravilne drže ob vadbi moški velikokrat uporabljajo napačne mišice, posledično pa seveda ne dobijo želenih rezultatov.

  • Mišice medeničnega dna najlažje najdeš tako, da med uriniranjem poskusiš ustaviti curek. Mišice, ki jih pri tem dejanju uporabiš, so mišice, ki jih želiš uporabljati med izvajanjem Keglovih vaj.

  • Prav tako jih lahko identificiraš, če se gol postaviš pred ogledalo, zravnaš hrbet ter poskusiš samo z medeničnimi mišicami dvigniti svoje testise.

  • Še en način, kako poiskati mišice medeničnega dna pa je, da se pretvarjaš, da ne moreš izpustiti plinov. Medenične mišice namreč uporabljaš tudi pri tem dejanju.

Pri izvajanju teh vaj bodi pozoren, da uporabljaš samo te mišice. Ne krči torej trebušnih mišic, mišic nog ali pa zadnjice! Prav tako med krčenjem medeničnih mišic ne zadržuj sape, saj to negativno vpliva na njihovo učinkovitost.

Nadgradnja Keglovih vaj

Ni nenavadno, če se boš sprva pri treniranju medeničnih mišic mučil in iskal položaj, v katerem jih je najlažje izvajati. V začetnih vajah poskusi ležati ali pa čepeti, saj boš takrat najlažje intenzivno krčil ter sproščal mišice medeničnega dna brez, da bi nehote uporabljal tudi trebušne, zadnjične ali pa stegenske mišice.

Keglove vaje lahko čez čas nadgradiš in tako povečaš intenzivnost ter učinkovitost svoje vadbe. To lahko storiš tako, da med daljšim stiskom narediš še par kratkih, še intenzivnejših in hitrejših stiskov medeničnih mišic.

Med stiskanjem mišic medeničnega dna pa lahko tudi delaš počepe, dvigaš boke ali pa noge.  Mišice stisni, ko greš v počep oz. ko dvigneš boke ali pa noge, takšen položaj zadrži za nekaj sekund, ko se iz počepa vstaneš oz. ko boke ali noge spustiš, pa mišice sprosti.

Zaradi tega lahko Keglove vaje izvajaš tudi v fitnesu, med tem ko na primer dvigaš uteži ali delaš trebušnjake in jih tako popolnoma enostavno vključiš v svojo življenjsko rutino.

Izvajaš pa jih lahko tudi med seksom ter orgazmom in tako povečaš njegovo intenzivnost. ;)

Pri Keglovih vajah je potrebna doslednost

Rezultati vaj mišic medeničnega dna bodo opazni v približno šestih mesecih, pomembno pa je, da si pri njihovem izvajanju dosleden in nanje ne pozabiš. Dobro je, da zato postanejo del tvoje vsakodnevne rutine.

Vaje, na primer izvajaj med povsem vsakodnevnimi opravili:

  • med jutranjim ščetkanjem zob
  • v službi
  • med vožnjo v fitnes
  • med kuhanjem večerje
  • med večernim ščetkanjem zob

Izbereš lahko katero koli vsakodnevno opravilo, saj te izvajanje Keglovih vaj med njim ne bo motilo, nanje pa tako tudi ne boš pozabil.

Z rednim stiskanjem in krčenjem svojih medeničnih mišic boš naredil veliko za svoje splošno, pa tudi spolno zdravje.

Če pa seveda želiš nenehno uživati v prednostih, ki jih prinesejo dobro učvrščene mišice medeničnega dna, moraš vaje izvajati vsak dan. Tudi po tem, ko morebitne težave izginejo. Če prenehaš z izvajanjem vaj, bodo mišice namreč ponovno oslabele.

Druge rešitve

Keglove vaje lahko pri posameznikih pomagajo tudi pri preprečevanju erektilne disfunkcije, ne le inkontinence. Ker pa je njihov učinek viden šele po dolgotrajnem in rednem izvajanju vadbe, lahko preveriš tudi našo ponudbo modrih tabletk, erekcijskih krem in gelov ter pump za penis.

Ti izdelki so ti lahko v pomoč, dokler ni viden uspeh vadbe ali pa, če si med nesrečneži, katerim trening mišic medeničnega dna zaradi drugih zdravstvenih težav ne bo obrodil sadov.

Morda pa vaj le ne izvajaš dovolj intenzivno ali izvajaš pravilno? Če si v dvomih, je priporočljivo poiskati strokovno mnenje specialista.

Posvetuj se z zdravnikom

Če imaš pri izvajanju Keglovih vaj težave, se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom oz. zdravnico. Ta ti bo povedal/a, ali pri izvajanju vaj sploh uporabljaš prave mišice ter kolikokrat na dan ti priporoča izvajanje - morda le osem ponovitev trikrat na dan tebi ne bo zadoščalo.

Prav tako obišči zdravnika, če po dolgotrajnem in rednem izvajanju vaj ne opaziš izboljšanja stanja oziroma opaziš celo poslabšanje predhodnih težav. Tudi to je pogosto posledica neustrezne vadbe ali pa drugih, težjih poškodb mišic medeničnega dna.

Nič te ne stane

Ustrezno izvajanje Keglovih vaj ne more povzročiti nikakršnih dodatnih zdravstvenih težav, prav tako pa je to zate popolnoma zastonj. Ne vzame ti nobenega časa, saj lahko medenično dno treniraš med vsakodnevnimi opravili. Tako je nemogoče najti razlog, zakaj Kegel vaj ne bi izvajal.

Ponujajo namreč samo koristi - preprečitev uhajanja urina ter blata, težav z erekcijo in ejakulacijo, ali pa izboljšanje tovrstnih težav, če so se že pojavile.

Če imaš kakršno koli vprašanje, smo ti vedno na voljo preko e-maila, telefona, chata ter na družbenih omrežjih - Facebooku in Instagramu. Oglasi se nam, vprašaj, napiši komentar.

Za še več zanimive vsebine iz sveta spolnosti in erotičnih igračk, pa se lahko naročiš tudi na naš YouTube kanal.

Aneja
bio_aneja

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice