Seks po porodu

Nasveti za boljši seks

Torej, sijajno si prestala preizkušnje pri seksu med nosečnostjo in sedaj si postavljena pred nov problem: seks po porodu. Toda brez skrbi, v tem članku je zbranih nekaj nasvetov, kako lažje premostiti težave poporodnega seksa in zopet uživati v posteljnih vragolijah.

Kot si verjetno predstavljaš, seks po porodu je lahko bolj boleč kot zadovoljujoč, še posebej, če si imela vaginalni porod (vendar presenetljivo, tudi če si imela carski rez). Navsezadnje je bila tvoja nožnica raztegnjena izven svojih meja, po možnosti si bila raztrgana ali pa celo kirurško prerezana, in zašita zaradi česar te boli že ko se usedeš kaj šele, da bi razmišljala o seksu.

Toda tvoj poporodni libido ima najverjetneje tudi druge težave. Pomanjkanje spanja in nekateri drugi zelo učinkoviti ubijalci razpoloženja tukaj pridejo v poštev; vonj po zasušeni otroški slini na tvoji pižami, kup umazanih otroških oblačil ob vznožju postelje, krema za otroške ritke na nočni omarici, kjer je bilo nekoč masažno olje, dejstvo, da se ne moreš spomniti, kdaj si se nazadnje stuširala ... Nič čudnega, da seks še vedno ni na urniku.

Ali boš sploh še kdaj z veseljem skočila v posteljo s partnerjem? Vsekakor. Tako kot vse drugo v življenju z novim dojenčkom bo potreben le čas in potrpljenje.

Kaj torej pričakovati? Kako spet vzpostaviti nazaj pestro in zadovoljujoče spolno življenje? Če že komaj čakaš, da skočiš nazaj med rjuhe ali pa si še vedno malce v dvomih, v vsakem primeru si moraš vzeti čas in iti korak po koraku, to je ključ za obvladovanja poporodnega seksa.

Koliko časa po porodu naj počakam?

Ni dokončnega nasveta, ki bi ti povedal, kako dolgo bi morala počakati, da spet začneš uživati v seksu. Vendar pa večina zdravnikov priporoča, da ženske po vaginalnem porodu počakajo od štiri do šest tednov. Pa tudi, ko dobiš zeleno luč od zdravnika moraš vse skupaj vzeti zelo počasi. Ne pozabi, poleg fizičnega okrevanja se moraš prilagoditi tudi novemu družinskemu članu, kar pomeni manj spanja in sprememba običajne rutine.

Kaj lahko pričakujem?

Po porodu bo tvoje telo vstopilo v fazo zdravljenja, v nekaj tednih se zapre maternični vrat, zaustavijo se krvavitve in zacelijo rane. Nosečnost in porod drastično spremenita tvoje telo in obenem tvoje spolno življenje. V nadaljevanju je nekaj najpogostejših težav s katerimi se ženske srečujejo po porodu.

Suha nožnica:

V dneh, ki sledijo po porodu, estrogen pade na raven pred nosečnostjo. Če dojiš, lahko še nižje. Estrogen pomaga zagotavljati naravno vlaženje nožnice, tako da nizke ravni hormona povečujejo verjetnost, da bo spolni odnos bolj neprijeten ali celo boleč.

Kako si lahko pomagaš?

V tem času bo lubrikant tvoj najboljši prijatelj! Najbolje, da uporabiš kar takšnega na vodni osnovi saj je tako manj možnosti za iritacijo.

Neprožnost nožnice:

Vaginalni porod lahko začasno raztegne mišice vaginalnega kanala kar še povečuje neprijetne občutke ob penetraciji. Te mišice potrebujejo čas, da si povrnejo moč in stabilnost.

Kako si lahko pomagaš?

Keglove vaje ti bodo tukaj v veliko pomoč saj ti bodo povečale pretok krvi in pomagale pri hitrejši obnovitvi mišičnega tonusa nožnice, več o keglovih vajah si lahko prebereš v enem od naših člankov: Keglove vaje - vse kar moraš vedeti in več.
V veliko pomoč so ti lahko tudi vaginalne kroglice. Poleg pozitivnih učinkov na tvoje okrevanje ti lahko pomagajo tudi če imaš težave s tvojim libidom saj te bodo dodatno vzburjale in te dale v pravo razpoloženje za igranje s tvojim partnerjem.
Lahko se odločiš tudi za obtežene kroglice, saj moraš pri teh vrstah tvoje vaginalne mišice veš čas stiskati, da jih lahko držiš v sebi kar pomeni konstantni trening.
Dobra izbira so tudi takšne z vrvico saj lahko sama nadzoruješ upor s potegom vrvice.

Pomanjkanje libida:

Zaradi že prej omenjenega nihanja hormonov (in seveda vsega drugega, kar se dogaja s tvojim telesom) je popolnoma normalno, da se tvoj libido po porodu zniža - vendar brez skrbi! Vse se da rešiti z nekaj predigre.

Kako si lahko pomagaš?

Če se ne počutiš seksi ali se bojiš, da bo seks bolel, se pogovori s svojim partnerjem. Dokler nisi pripravljena na seks, ohrani intimnost na druge načine. Poskusita preživeti čimveč časa skupaj brez otroka, četudi je le nekaj minut zjutraj in ko otrok zaspi. Poiščita druge načine za izražanje naklonjenosti, masaže so super način za sprostitev in ohranjanje intimnosti in dvig libida.

Na kaj naj bom torej pozorna, ko pride čas?

Ko si pripravljena na seks, si pomagaj s temi triki, da bodo stvari potekale bolj gladko:

  • Navlaži:
    dokler se tvoje telo še vedno bori z naravnim vlaženjem si pomagaj z lubrikanti in tako poskrbi, da bo seks bolj prijeten in manj boleč.

  • Ogrej se: 
    vzemi si čas, privošči si toplo kopel, da se tvoje telo sprosti. S partnerjem si privoščita dolgo predigro. Skupna mastrubacija, oralni seks ali masaža je super način, da se boš počutila bolj sproščeno in pripravljeno za akcijo!

  • Zaščiti se:
    prezgodnja nosečnost po porodu poveča večje tveganje za prezgodnje rojstvo ali pa prirojene okvare. Če je od poroda minilo manj kot 6 mesecev in dojiš ter še nimaš menstruacije, ti lahko dojenje nudi približno 98-odstotno zaščito pred nosečnostjo, vseeno pa je bolje da uporabita tudi kondom ali diafragmo.
    Uporabiš lahko tudi nožnične prstane ali maternične vložke vendar se o tem vsekakor najprej posvetuj s svojim ginekologom!

  • Izberi udobne položaje:
    eksperimentirajta in poiščita položaje pri katerih se počutiš udobno in kjer lahko nadzoruješ globino ter hitrost penetracije. Pri položaju kjer si ti zgoraj boš imela največ nadzora nad situacijo.

  • Komuniciraj:
    partnerju takoj povej, če je seks preveč neprijeten ali če te preveč boli. Lahko se vrneta nazaj na predigro in nadaljujeta kasneje. Seks po porodu je lahko zabaven in vznemirljiv, vendar moraš s svojim partnerjem ohraniti odprt dialog o tem, kaj ti je všeč in kaj ne.

Pomembno je da se zavedaš, da se seks po porodu lahko spremeni vendar je enako zadovoljiv in vznemirljiv kot prej. Veliko novopečenih mamic je zaskrbljenih, da se njihova nožnica ne bo nikoli vrnila v normalno stanje, vendar moraš vedeti, da je tvoja nožnica zelo prožna in narejena točno za to. Kar pogumno!

Barbara
bio_barbara

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice