Lubrikanti - Vse kar morate vedeti o njih 2. del

Erotične igračke

V prvem delu članka o lubrikantih smo vas želeli seznaniti z nekaj osnovami o lubrikantih, kako se uporabljajo, kako se odločiti za pravega in predstavili tiste 3 osnovne skupine lubrikantov.

V nadaljevanju pa vam bomo predstavili še ostale vrste lubrikantov, ki načeloma spadajo pod osnovne skupine, vendar so zaradi določenih karakteristik skupina zase.

Lubrikanti z okusom

Poleg ustvarjanja spolzke podlage, lubrikanti z okusom dodajo igriv element vašemu spolnemu življenju z zagotavljanjem svežih vonjev in prijetnih okusov.

Prednosti – običajno ne puščajo madežev, so na vodni osnovi in jih je mogoče očistiti že z malo vode in mila. So združljivi z izdelki iz lateksa in se lahko uporabljajo za oralni in vaginalni spolni odnos. Čeprav sta dotik in vid običajna čutila za seks, pa so lahko lubrikanti z okusom  odličen način za integracijo vonja in okusa v igro.

Slabosti – lubrikanti z okusom so okusni, ampak slaba stran je, da pogosto vsebujejo sestavine, ki dražijo pH ravnovesje v nožnici. Prevelika vsebnost sladkorja je največji krivec in prispeva k neprijetnim razmeram, kot so vaginalne okužbe. Če se vam zdi to zaskrbljujoče,  ga ne uporabljate interno ali pa izberite vrsto, ki je brez sladkorja.

Naravni/organski lubrikant

Trg vse bolj sprejema te telesu prijazne, brez kemikalij različice lubrikantov. Ponavadi so na vodni osnovi.

Prednosti - niso testirani na živalih, ne vsebuje petrokemikalij in so dobrodošlo olajšanje za tiste z občutljivimi sistemi. Običajno vsebujejo organske sestavine in naravne konzervanse, ki prinašajo dodatne ugodnosti za zdravje, kot na primer naravno-antibakterijsko / proti-glivično.

Slabosti - lahko so malo dražji.

Hladilni in grelni lubrikanti

Ti postanejo topli ali hladni v stiku s kožo, občuti se tudi sprememba v temperaturi, ko pihate na njih ali jih vtirate v kožo. Dosežejo najvišjo temperaturo, tako da vam ni treba skrbeti, da bi se opekli. Priporočamo vam, da naredite test preden jih daste na bolj občutljiva področja, kot so bradavice, notranjost stegen, penis ali klitoris.

Prednosti – doda vam edinstven pogled na spolno zabavo, saj poveča spolno občutljivost in povečujejo občutek pri ženskah.

Slabosti - občutek je lahko moteč in neprijeten, če jih preveč vtirate. Prav tako lahko postane preveč vroče, ko jih vtirate.

Lubrikanti za analni odnos

Podjetja pogosto, poleg svojih igračk, na trg pošiljajo lubrikante, ki so posebej oblikovani za analni sex. Ponavadi so na vodni osnovi ali na osnovi silikona.

Prednosti - obstaja veliko različnih vrst in so namenjeni za dolgoročne učinke.

Slabosti - če je vaš analni lubrikant na osnovi silikona, ga ne smete uporabljati z vašimi silikonskimi igračami.

Lubrikanti za vzburjenje

Imenovani tudi "tinglers" (tingler pomeni mravljičast), ki vsebujejo zeliščne stimulanse ali vazodilatatorje (možen učinek širjenja krvnih žil), ki povečujejo dotok krvi na območje, kjer se uporabljajo.

Prednosti - če se ti uporabljajo na občutljivih delih telesa, kot so G-točka, penis ali klitoris, lahko začasno povečajo vsebnost krvi na tem območju. To pomeni, da so te točke bolj dovzetne za stimulacijo in povečana je intenzivnost  občutkov.
Slabosti - učinki lahko trajajo tudi do eno uro, zato bodite pripravljeni prenašati občutek. Nekaterim je lahko to mravljinčenje neprijetno.

Lubrikanti za podaljševanje orgazmov

Ti vam omogočajo da zdržite dlje in močneje pri spolnem odnosu z zmanjšanjem občutljivosti penisa. Pridejo v obliki kreme, gela ali spreja. Nanesite jih in počakajte da se absorbirajo, preden začnete s penetracijo. Lahko vsebujejo kemikalije, kot je Novokain (neke vrste anestetik).

Prednosti - odloži vrhunec in preprečuje prezgodnji izliv moškega. Na splošno so topni v vodi in prijazni kondomom.
Slabosti - ti so nagnjeni k temu, da nekoliko omrtvičijo partnerja, ki sprejema (če uporablja moški, potem omrtvičijo žensko), zato je dobro, da uporabite kondom. Lubrikante, ki podaljšujejo orgazem uporabljajte omejeno v 24-urnem obdobju, sam vam v nasprotnem primeru povzročijo draženje, bolečino ali izpuščaje. Naredite test pred uporabo in  ne uporabljajte jih na občutljivi ali poškodovani koži!

Vaginalni lubrikanti

Ta vrsta lubrikantov ne vsebuje estrogen, pridejo v obliki kroglic ali kepic. Njihov vlažilni učinek lahko traja več dni.

Prednosti - ponovno vam povrnejo vaginalno vlažilnost, ki ste jo mogoče izgubili zaradi menopavze ali staranja. To daje ženskam večjo udobje, kot tudi svobodo za spontane dogodke.
Slabosti – lahko začasno ublažijo simptome suhosti, vendar ne bodo odstranili vzroka. Zato poskrbite, da se o suhosti nožnice posvetujete s svojim zdravnikom.

Nasvet za zaključek

Uporabite osebne lubrikante na delih, kot so prsti, igrače ali penis. Priporočamo tudi uporabo na delih telesa, ki so prejemniki drgnjenja, kot so ženska splovila ali anus.

Uporabljajte jih velikodušno - vendar ne preveč! Pomembno je, da ne uporabite preveč lubrikanta, saj s tem zmanjšujete spolni občutek. Priporočamo vam lubrikante z enostavnim pakiranjem, z odpiranjem na klik ali s pumpico.

Preden kupite veliko količino, preverite ali so na voljo kakšni testerji. To je odličen način, da poskusite učinke ali okuse. Naj vas ne bo sram uporabiti lubrikant pri spolni igri. Njihova uporaba mora biti naravna, kot uporaba kondomov!

Če še vedno ne veste kateri lubrikanti so za vas, se prepričajte z obiskom naše drogerije.

Luka
Zanima ga vse v zvezi s spolnostjo, zato lahko na blogu najdeš širok spekter njegovih člankov, ki pokrivajo različna področja - od vsakodnevnih nasvetov do marsikomu morda čudnih fetišev.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: