Česa nikoli ne uporabi namesto lubrikanta?

Nasveti za boljši seks

Če te kdaj začudi, kaj dela kokosovo olje v ženski torbici, ti z veliko verjetnostjo lahko zagotovim, da gre za enega od teh namenov: ali ga punca uporablja kot mazilo za ustnice, kot odstranjevalec ličil ali pa kot lubrikant v sili.

Lubrikant je fantastična zadeva, če si želiš orgazem malo olajšati in pravi rešitelj, če je tam spodaj suho ravno med vročimi trenutki. V kolikor vama lubrikanta zmanjka, se kaj hitro zgodi, da pomisliš na najbližjo spolzko stvar v prostoru. No, preden na intimne predele naneseš prvo stvar, ki ti pride pod roke, raje pomisli na te nasvete.

Med tem ko je kokosovo olje zelo varen naravni lubrikant, ti v spodnjih vrsticah naštevam snovi, katerih nikakor ne uporabi kot lubrikant. Najboljše je uporabiti lubrikante na vodni ali silikonski osnovi, brez dodanih umetnih vonjav, barvil ali drugih potencialno dražilnih snovi. Velika verjetnost je, da v nuji pograbiš alternativo, ki je na oljni osnovi ali ima katere druge sestavine, ki ne ugajajo nožnici.

Spodaj našteti so največkrat uporabljene zamenjave in hkrati nevarni z več vidikov.

Otroško olje

Čeprav so na prvi otip zelo spolzka, kar se hitro zdi primerno, so olja nevarna tako z vidika nekompatibilnosti z lateksom (kondomi), ki ga poškoduje, kot z vidika zdravja. Olje poveča tveganje za bakterijske okužbe nožnice. Raziskave namreč potrjujejo povezavo med intravaginalno uporabo olja in razvojem glivic kandid, kar lahko vodi v vnetje.

Olivno olje

Uživanje olivnega olja je dobro za srce, za bolj sijoči polt ga lahko namažeš na kožo, vendar ga nikar ne uporabljaj kot lubrikant. Čeprav je čisto vredu za masažo in predigro, pa ni primerno za penetracijo. Poškoduje kondome iz lateksa (to pomeni manj - ali nič - zaščite pred spolno prenosvljivimi boleznimi in nosečnostjo) in poveča tveganje za bakterijske okužbe.

Losjon

Pogosto videno v filmih, ker je po nekem naključju vedno pri roki, vendar so losjoni običajno polni dišav, barvil, parabenov, za katere nekateri strokovnjaki trdijo, da so potencialni hormonski motilci, in še česa. Eni od dražil so tudi propilen glikoli, snovi, zaradi katerih se losjoni ne posušijo in v nožnici povzročajo zatekanje, vnetje in splošno razdraženost. Celo “naravni” losjoni vsebujejo omenjene snovi, zato so zelo neprimerni za uporabo na intimnih predelih.

Mineralna olja

Mineralna olja so praktično povsod okoli nas, v kozmetiki se jih večinoma uporablja kot olja za sončenje, otroška (baby) olja, tudi v ličilih so pomembna sestavina. Sicer so pa to olja, ki jih dobivajo kot stranski proizvod pri destilaciji nafte in jih pogosto uporabljajo v vzdrževanju motornih vozil kot motorna olja, sicer pa tudi v industriji v strojništvu. Telo olja dejansko absorbira, problem pa nastane, ker takšno olje izsuši nežno in občutljivo tkivo genitalij, to pa je ravno nasprotno od želenega učinka. Zaradi tega se poveča možnost trganja in s tem nepotrebnih bolečin. Pa še, kondomi iz lateksa v stiku z mineralnim oljem v eni minuti ošibijo za kar 90 %.

Maslo

Velik delež mleka (98 %) in mlečnih izdelkov predstavlja beljakovina kazein. Ta je sicer okej za regeneracijo po vadbi, vendar maščobe v maslu hitro postanejo žarke. Eksperimentiranje v spalnici je zabavno, a vseeno naj velja pravilo, da živalske beljakovine ostanejo čim dlje od spolovil.

Sladka smetana

Da se je sladka smetana znašla na tem seznamu, je kriv film Zmagovalci (Varsity Blues) iz leta 1999. V filmu vidiš spodnje perilo iz sladke smetane, pravzaprav prsi in spolovila premazana s smetano, kar je povzročilo splošno navdušenjem nad takimi “kosi” perila.

Čeprav je okusna, smetana povzroči preglavice, če pride v notranjost nožnice. Karkoli, kar vsebuje sladkor (in tega ima sladka smetana kar veliko), poruši naraven pH nožnice in torej vodi do draženja pa tudi večje dovzetnosti za okužbe, saj se sluznica s porušenim pH ne more tako učinkovito “braniti”. Velja za vse sladko - prste (genitalije) stran od čokoladnih omakic, medu, javorjevega sirupa ipd.

Slina

Vedno s tabo in mokra, zato bi se zdelo smiselno, da jo uporabiš za vlaženje med akcijo. Pa vendar, slina ni dovolj spolzka, da bi služila kot učinkovit lubrikant in torej zapravljaš čas. In slino. Dodaten minus sline kot lubrikanta je tudi dejstvo, da je to le še en način za prenos spolno prenosljivih bolezni in raznih okužb - tako kot nezaščiten oralni seks.

Vazelin

Namen lubrikanta je narediti zadeve bolj spolzke, da lažje drsi, ne pa jih narediti nerodno lepljive. Vazelin naredi prav to. Sprva drsi, potem pa je tekstura že neprijetna, prav tako pa se v vazelinu zlahka nabirajo bakterije, snov se težko spere in tako pride do draženja ter vnetij. Tako kot izdelki na oljni osnovi, tudi vazelin ne gre skupaj s kondomi iz lateksa, saj ga poškoduje, to pa spet vodi v tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnost.

Anamarija
bio_anamarija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: