Za varen seks uporabi kondom

Ljubezen in spolnost

Lani je Miha pisal o tem kaj sploh je AIDS in kako ta deluje. Letos pa te želim seznaniti zakaj so kondomi tako pomembna vrsta kontracepcije.

Kondomi so edina kontracepcija, ki te zaščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Tudi če že uporabljaš kakšno drugo zaščito, je nujno uporabljati tudi kondome, saj te le oni varujejo pred spolno prenosljivimi okužbami, med katerimi je tudi HIV.

Materiali, iz katerih so kondomi narejeni, preprečijo virusu HIV, da bi ta prodrl skozenj. Zadržijo torej telesne tekočine, ki so lahko okužene, na drugi strani. Edina možnost, da se virus HIV prelije iz enega telesa v drugo ob uporabi kondoma, je, če ta poči. Vendar je možnost, da se to zgodi (seveda ob pravilni uporabi) zelo majhna.

Kako kondome pravilno uporabiš

  • kondom uporabi le enkrat
  • vedno preveri rok uporabnosti na ovitku kondoma pred uporabo
  • shranjeni morajo biti v suhem, hladnem prostoru (pod 37°C) izven direktne sončne svetlobe
  • če je material lepljiv ali krhek ali očitno poškodovan, kondoma NE uporabi
  • če je barva neenakomerna in spremenjena, kondoma NE uporabi
  • ne uporabljaj kondom v kombinaciji z lubrikanti na oljni osnovi (vazelin, mineralna olja, rastlinska olja, hladilne kreme)
  • če se kondom med spolnim odnosom začne zavijati nazaj, ga nemudoma ponovno odvij
  • če čutiš, da bo kondom zdrsnil s penisa, ali ta pretesno objema penis, se ustavi in ga odstrani, saj drugače tvegaš, da kondom poči
  • takoj po ejakulaciji in ko je penis še v stanju erekcije, drži kondom trdno na mestu na bazi penisa, potem pa ga preprosto odstrani, ga zavij in vrzi v koš za smeti

Kako pravilno nadeti kondom na penis

  1. Odpri ovitek na nazobčenem robu in kondom previdno vzemi v roke, saj se lahko poškoduje z neprimerno uporabo nohtov in ostrih predmetov, kot so nakit in piercingi.
  2. Preveri, da je del kondoma, ki se odvije, na zunanji strani. Če je ta del na notranji strani, potem si kondom namestil narobe. Stisni kapico na vrhu kondoma, da se notri ne ujame zrak.
  3. Ob stiskanju kapice kondoma, položi kondom na glavico penisa.
  4. Odvij zaviti del z drugo roko.

Če želiš še malo več vizualne orientacije, ti naša Urša v spodnjem videu pokaže kako se stvari streže.

Kako pa je z velikostjo kondomov?

O primerni velikosti kondoma se malo govori, pa je to zelo pomembna tema. Ravno pravilno prilagajanje je tisto, ki naredi seks varen in te ščiti pred neželenimi zdrsi kondoma in poškodb le-tega. Večina kondomov je srednjih velikosti, potem pa najdeš še kakšne z XL al XXL velikostjo. Ampak je to res dovolj raznolika ponudba, da vsak najde popolno velikost zase?

S tem vprašanjem se je veliko ukvarjalo tudi podjetje MY.SIZE. Ugotovili so, da je ponudba velikosti povečini neprimerna, zato so oblikovali 7 različno velikih kondomov, med katerimi zagotovo najdeš tudi tisto, ki je prava zate. Na njihovi internetni strani (ali pa aplikaciji za telefone) najdeš natančna navodila, ki ti dajo vedeti kateri kondomi so idealni zate.

Ker želimo spodbujati varen seks, smo ta vikend pripravili prav posebno ponudbo: od petka, 30.11.2018 do nedelje, 2.12.2018 traja akcija 3 za ceno 2 na kondome MY.SIZE.

V košarico preprosto dodaj 3 enake pakete kondomov MY.SIZE, ob koncu pa vpiši kodo MYSIZE in vrednost enega izdelka bo od tvojega naročila odšteta.





Ema
Vedoželjno dekle, ki z veseljem piše tudi o najbolj skritih kotičkih seksualnosti. Najraje pa raziskuje socialni in psihološki vpliv na spolnost.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice