BDSM in endorfini

Za drzne in predrzne

Večina tistih, ki še niso preizkusili BDSM-ja, se sprašujejo: “Kako lahko nekdo bolečino doživlja kot užitek?”

Kaj so endorfini?

Endorfini so živčni prenašalci, ki jih proizvajajo možgani. So naravni analgetiki, ki se sprostijo ob telovadbi, navdušenju, bolečini, pekoči hrani in spolni aktivnosti. Podobni so opiatom kot sta morfij in opij. Ker gre pri BDSM-ju za izmenjavo moči in mazohistično vedenje, so endorfini najpogostejši nevrotransmiterji, ki se sproščajo.

Zakaj bolečina privede do užitka?

Nevronske poti v možganih so med seboj močno povezane. Tako se lahko zgodi, da ko občutimo fizično ali psihično bolečino, se sprostijo endorfini (ki želijo naše telo pomiriti, se znebiti bolečine), ki hkrati aktivirajo hormon dopamin. Ta pa nam daje občutek užitka.

Zakaj posamezniki drugače doživljajo bolečino?

Raziskave so pokazale, da zgolj 5-10 % ljudi uživa v bolečini med seksom. Ker znanstveniki večinoma ne raziskujejo takšnih vprašanj, točnega odgovora nimamo. Predvidevajo pa, da so krivi različno oblikovani geni za dopaminske receptorje.

Kot pri mnogih stresnih ali ekstremnih situacijah (npr. skok s padalom, hoja po žerjavici) tudi pri BDSM-ju naša telesa reagirajo na dogajanje kot na stresno situacijo. Sprosti se hormon kortizol, kar pomeni, da telo doživlja senzacije kot stres. Vendar pa posamezniki, ki so bili izpostavljeni BDSM vedenju, poročajo, da se njihov psihološki stres zmanjša. Torej pride do nasprotovanja med tem kaj občuti telo in kaj doživlja posameznik.

Kako vzeti znanje in ga pretvoriti v noro BDSM igro?

Ob občutkih bolečine možgani potrebujejo nekaj časa, da lahko izpustijo endorfine v krvni obtok (ob dalj prisotni bolečini se to zgodi na vsakih 5-10 minut). Ko se igra začne, je pomembno vedeti, da podrejena oseba vsak zadan udarec čuti kot zelo boleč, zato je potrebno začeti počasi in postopoma stopnjevati bolečino v korelaciji z izpustom novega vala endorfinov (torej na vsakih 5-10 minut). Pomembno pa je, da je med tem časom vselej prisotna stimulacija in določena stopnja bolečine, ki je v skladu s tem, kaj premore oseba.

Dlje kot zdrži, več bolečine ji lahko zadamo, ta pa bo pretvorjena v užitek zaradi nevrotransmitorjev v telesu, ki bodo sprostili protibolečinsko reakcijo. Pomembno je tudi, da igre ne končamo na vrhuncu, ko je zadane največ bolečine - počasi jo je potrebno začeti zmanjševati in po koncu igre je potrebno biti nežen, ljubeč in nuditi osebi varen prostor za sprostitev, da se ta lahko pomiri. Hvaležna vam bo.

Potrebno se je zavedati, da smo si ljudje različni in drugače prenašamo bolečino - nekaterim določena stopnja prija, medtem ko je za nekatere ta ista stopnja preveč. Potrebno je spoštovati želje in zmožnosti človeka, da mu zagotovimo odlično in orgazmično doživetje. Potrebno se je poslušati, komunicirati in si zaupati med seboj. Tako bo BDSM preplavljen z užitki za oba.

VIRI

Endorphin Shock

The Neurobiology of BDSM Sexual Practice

Your Brain on BDSM: Why Getting Spanked and Tied Up Makes You Feel High

The Endorphin Levels in BDSM

Ema
Vedoželjno dekle, ki z veseljem piše tudi o najbolj skritih kotičkih seksualnosti. Najraje pa raziskuje socialni in psihološki vpliv na spolnost.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: