Testosteron - kdaj povzroči motnje erekcije in kako jih odpraviti

Ljubezen in spolnost

Moški spolni hormon. No, večinoma pojmovan kot moški, ga pa proizvaja tudi žensko telo.

Testosteron je steroidni hormon iz skupine androgenov (moški hormoni), ki pri moških nastaja v modih, pri ženskah pa v jajčnikih in nadledvičnih žlezah. Hormon testosteron uravnava rast in razvoj moških spolovil, razvoj semenčic (spermatogeneza), je “kriv” za plešavost (to je sicer posledica genetskih faktorjev in velike količine androgenih hormonov) in bolj grobo kožo, vendar tudi za sekundarne spolne znake; pospešena rast, povečanje mišične mase, mutacija glasu, pojav brade, brkov, sramnih dlačic, izoblikovanje in rast zunanjih spolnih organov.

Prav tako je odgovoren za povečan spolni nagon ter višji libido, tako pri moških kot pri ženskah, pomemben pa je tudi za druge, ne-spolne fiziološke zadeve kot so dovoljšen nivo rdečih krvničk, gostota kosti, mišična masa, kakovosten spanec in visoka raven telesne energije. Med drugim je testosteron bistven za dobro počutje in zdravje moškega.

Sicer velja, da je vsako telo svoj individuum, vendar vrhunec aktivnega (prostega) testosterona večina moških doživi med 20. in 30. letom starosti, vrhunec skupnega pa med 35. in 40. Prosti testosteron telo lahko uporabi, je torej pomembnejši od skupnega.

S pojmom skupni testosteron označujemo prostega in “vezanega”, ki je v krvi vezan na beljakovine, takega je kar 98 % vsega. Posledično čutite več učinkov testosterona čim višja je koncentracija prostega testosterona v vašem telesu.

Ravni testosterona se v starajočem telesu naravno počasi znižujejo. Temu procesu pravimo andropavza in je torej obratni proces od pubertete. Pri večini moških je ta sicer skoraj neopazen.

Pomanjkanje / padanje testosterona in težave kot posledica

Pomanjkanje oziroma nižanje koncentracije testosterona v krvi lahko privede do vrste težav ali sprememb, povezanih s staranjem.

Med temi so: zmanjšano število spolnih odnosov, neplodnost, spremembe v telesni konstituciji, manjša telesna in obrazna poraščenost, manjša mišična masa in fizična moč, izguba kostne gostote in krhke kosti, kar vodi v osteoporozo, utrujenost, psihične motnje.

Razen tega sta najpogostejši nevšečnosti, ki ju povzoči padec testosterona, motnje erekcije in zmanjšanje libida. Pri motnjah erekcije si lahko pomagate z erekcijskimi kremami, prehranskimi dopolnili in tabletkami, prav tako s tabletkami ali kapsulami ponovno vzbudite spolno slo in še naprej uživajte med rjuhami.

Pojav padanja testosterona dodatno pospeši kronični stres, pomanjkanje vitamina D (pojdite ven na sonce), nekvalitetna prehrana, povečanje telesne teže, pomanjkanje gibanja in tudi uživanje zdravil na recept. Pomanjkanje testosterona ne povzroča samo telesnih sprememb, pojavijo se lahko tudi psihične spremembe, najpogosteje anksioznost, zmedenost, depresija in utrujenost.

Da bi naravno zvišali raven testosterona se izogibajte sladkorju, opustite kajenje, zmanjšajte uživanje alkohola, sadje in zelenjavo vedno operite, telovadite, zmanjšajte stres in dobro spite. Kombinacija spremembe življenjskih navad in uporaba naših izdelkov vas zagotovo ne bo pustila na cedilu.



Miha
Piše o zanimivih tematikah brez obzira na predsodke in tabuje. Zanima ga predvsem vpliv seksa na družbeno socialno življenje in ti s svojim znanje z veseljem pomaga z nasveti in predlogi.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice