Svingerstvo - ko menjava partnerjev ni varanje

Ljubezen in spolnost

Še en petkov večer je pred vrati. S svojo drago se odpravljata na večerjo. Na sebi ima kratko, črno oblekico, ki jo želiš kar strgati iz nje takoj, ko jo vidiš. Med obrokom namiguje na to, da morda ne nosi spodnjega perila, kar te zrajca še bolj. Medtem, ko naročita steklenico vina se privlačno spogleduje s čedno gospo za sosednjo mizo. Kaj kmalu povabita gospo in njenega partnerja, naj se vama pridružita ob kozarcu vina. Ko tudi sam opaziš kako je gospa zapeljiva na čisto drugačen način kot tvoja partnerka. Tudi gospod oddaja seksapilno energijo. In s pogledi se s partnerico dogovorita, da bi ju lahko povabila k sebi domov.

Doma odprete še eno steklenico vina, ki pa je super uvod v svingersko predigro. Sprva le nežni dotiki, temu sledi poljubljanje neznanke. Medtem, ko partnerka že odpenja zadrgo na hlačah gospoda, ki je bil še pred dvema urama popolni neznanec v vajinem življenju.

To je le ena možnost v uvod petkovega večera, če se odločite svingati. Podobne dogodivščine v vašem razmerju lahko postanejo tradicija ob vsakem koncu tedna.

Kaj je svingerstvo in kdo so svingerji?

Svingerji so pari ali posamezniki, običajno heteroseksualni, ki se odločijo za odprto razmerje. Svojim partnerjem omogočajo, da imajo spolne odnose z drugimi ljudmi. Z njihovim dovoljenjem, seveda. Lahko rečemo, da je to življenjski slog, ki v razmerje doda malo začimb, medtem, ko od obeh partnerjev zahteva tudi aktivno sodelovanje in komunikacijo, da lahko ohranita kakovostni odnos. Tako lahko raziščeta, vključita in se naučita veliko več o svojih in partnerjevih spolnih željah. Gre predvsem za spolno izmenjavo - ne za čustveno. Ta vrsta odnosov deluje za vsakogar, ki je pripravljen slediti pravilom, spoštovati drug drugega, biti pošten, testiran za spolno prenosljive bolezni, uporabljati zaščito in biti selektiven pri izbiri partnerjev ter biti diskreten o njihovih izkušnjah.

Lahko se odvija v številnih kontekstih, od spontane spolne aktivnosti, ki vključuje partnerja, dodajanje tretje osebe ali več udeležencev. Na neformalnem srečanju prijateljev ali načrtovanih rednih družabnih srečanj, s podobno mislečimi ljudmi. Obstajajo različni klubi, ki ponujajo različne objekte in atmosfere, pogosto pa imajo tudi "tematske" noči. Znano je, da se svinganje odvija tudi v pol-javnih prostorih, kot so hoteli, letovišča, ladje za križarjenje ali pogosto v zasebnih domovih. Poleg tega obstajajo številne spletne strani, ki se ukvarjajo s pari in organizacijo dogodkov.

Ali veš?

  • Zastava mednarodne skupnosti Swingerjov je sestavljena iz rdečih obročkov, ki predstavljajo strast in neločljivo vez med parom, rumeno ozadje predstavlja svetlobo in ogenj/željo in strast, modra barva prostranstva neba.
  • Ananas na vratih ali poštnem nabiralniku pomeni, gostoljubnost svingerjem.
  • Simboli za iskanje so sestavljeni iz mednarodnih moških in ženskih znakov, vodoravno razporejenih, s krogi, ki se križajo, s tremi plusi ali minusi na obeh straneh. Krogi, ki se križajo, ustvarjajo tri področja, ki jih lahko zapolnimo, da označimo, kdo koga išče. Polnjeni srednji del: iščete par, polni moški / ženski del: išče partnerja / partnerko. Polnjenje delov se lahko kombinira. Na primer polnjenje ženskega in srednjega dela pomeni, da "iščemo žensko ali par". Tri plus znaki na obeh straneh pomenijo: iščemo par. Znaki minus pomenijo: "Pridružil bi se tudi brez svojega partnerja."

Preden se spustita v prvo izkušnjo svingerstva se prepričajta, da točno veste v kaj se spuščata in kaj si želita. Še posebej, če sta v razmerju že dalj časa, da se v vama ne prebudi ljubosumje. Morda lahko za začetek poskusita z dotikanjem, poljubljanjem ali oralnim seksom in se ne odločita za penetracijo. Če vidita, da vama to ustreza, naredita korak naprej ali poskusita z novim parom, morda samo povabita k igri tretjo osebo ali pa se pridružita skupinski spolni aktivnosti kot je orgija. Svingerstvo ne pomeni vedno samo imeti spolni odnos z drugimi ljudmi. Za nekatere posameznike in pare je to pomemben socialni vidik. Tako se lahko ustvarijo prijateljstva in se med seboj družite tudi v nespolnih aktivnostih.

Katere so prednosti svingerstva?

Poleg zabave, da lahko spiš z več kot enim partnerjem in je to dogovor z osebo, ki jo ljubiš, obstajajo še druge prednosti. Prebudiš lahko svoje fantazije in izboljšaš spolno življenje. Izboljšanje komunikacije; naučila se bosta učinkovitejše in neposredne komunikacije. Partnerski odnos postane bolj udoben, saj se brez zadržkov lahko pogovarjata o potrebah, postavljata pravila in ugotavljata kaj je najboljše za določeno situacijo/menjavo partnerjev. Ta veščina se vsekakor lahko prenese tudi na delovne ali prijateljske odnose. Več spoštovanja; običajno se partnerja dogovorita kje in kakšne so meje, ki jih upoštevata oba, oziroma vsi. Tako, da se vsi počutijo varne, zaželene, uslišane in se brez zavor spustijo v uživanje. Tako par, kot povabljeni spoštujejo drug drugega in meje dogovorov.

Lahko se zgodi, da se igra prične, nekomu pa postane neprijetno. V tem primeru vsi spoštujejo želje te osebe brez obsojanja, sramu ali krivde. Ena največjih prednosti odprtega odnosa je, da ti ni več potrebno izpolnjevati svojih fantazij samo z eno osebo. Zato veliko svingerjev poroča o tem, da se počutijo srečnejše in bolj izpopolnjene kot prej, ko so imeli spolne odnose samo z eno osebo. Tudi seks z njihovim primarnim partnerjem je boljši takoj po zamenjavi ali pa več dni kasneje. Ne pozabimo, da so nekatere študije pokazale manj nezvestobe in manj razvez med pari, ki svingajo. Verjetno gre to pripisati tudi večji intimnosti med pari, saj se le ti počutijo bolj povezani s svojim partnerjem, bolj odprti za vse o čemer sanjajo, ne da bi se obsojali. To ne izboljša le spolnega življenja, temveč gradi tudi kemijo in intimnost v razmerju. Sprejemanje tabujev, poskus nečesa novega in tveganje lahko poglobi vaše razmerje.

Kaj pa pomankljivost?

Seveda, tudi do manj prijetnih situacij lahko pride. Odvisno od tega kaj se spremeni v razmerju, lahko to vpliva na odnos - ta ostane nedotaknjen, se morda izboljša ali pa razpade. Zato je pri svingerstvu zelo pomembna komunikacija glede tega kaj vama je všeč, kje je meja, kaj sprejeti in kaj tolerirati. Prav tako je pomemben pogovor o tem kaj se zgodi, če ena oseba spremeni svoje razmišljanje. Prihodnosti ne moramo napovedati, lahko pa z redno in odkrito komunikacijo zmanjšamo možnosti propadlega razmerja. Poleg tega se lahko znajdeta v situaciji, ko tebi ali partnerju/partnerici povabljeni par ali oseba ne ustreza. Včasih iskanje idealnih ljudi, ki so pripravljeni svingati z vama ni tako enostavno. Svinganje je zelo podobno zmenkom, kjer preko komunikacije ugotovimo, če smo pripravljeni na naslednji korak, le da pri svinganju potrebujemo soglasje večih oseb.

Kako se pripraviti na svinganje?

Pomembno, je da imaš lahko odkrit odnos do svojega partnerja. V komunikaciji s partnerjem bodi previden/a, da le ta ne dobi napačnih informacij, občutke kot, da nisi zadovoljen/a z njo/njim. Pogovorita se o tem, če je to res zdravo za vajin odnos in če obstajajo drugi dejavniki, ki jih je potrebno obravnavati pred sprejemanjem novih partnerjev. Naredita si načrt in postavite pravila, nikar pa ne pozabita, da se tako načrt, kot pravila lahko spreminjajo.

Čisto razumljivo je da tovrstni življenjski stil ni za vsakogar, toda ljudje, ki so del njega in imajo radi ta življenjski stil so v njem zelo srečni. In s tem ni čisto nič narobe.

Lidija
Z veseljem raziskujem nove stvari, tako boš skozi moje članke odkril/a nov svet erotike. Združimo učenje in zabavo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: