Lubrikant in njegova vsestranska uporaba

Nasveti za boljši seks

Resnično žalosten in zaskrbljujoč je podatek, koliko ljudi lubrikanta med spolnim odnosom sploh ne uporablja. Branje tega članka ti zato toplo priporočam in prepričana sem, da bo lubrikant postal tvoja obvezna oprema.

Mnogo žensk (in moških) se uporabi lubrikanta strogo izogiba zaradi zmotnega mišljenja, da je ta namenjen le starejšim “frigidnim” gospem, ki zaradi nizkih nivojev spolnih hormonov ne morejo več proizvajati lastne lubrikacije.

Če tudi ti razmišljaš tako, svoje spolno življenje zelo prikrajšuješ, slabšaš njegovo kvaliteto ter zmanjšuješ užitek, ki ti ga seks lahko da.

Uporaba lubrikanta ne pomeni, da sta privlačnost ter vzburjenje odsotna.

V primeru pojava suhe nožnice, je uporaba lubrikanta še toliko bolj nujna, nikakor pa to ne pomeni, da partnerju nisi več všeč ter da v seksu s teboj ne uživa. Suhost se lahko pojavi zaradi hormonskega neravnovesja, stresa, utrujenosti, navlaženost vagine pa se spreminja tudi tekom menstrualnega cikla.

Četudi se ne soočaš s težavami, ki jih prinese suhost nožnice, moraš vseeno v predalu ob postelji nujno imeti stekleničko lubrikanta. Pomaga ti lahko, ko ni dovolj časa za predigro, med samozadovoljevanjem, najdeš pa lahko tudi takšne, ki jih lahko uporabljaš kot masažne gele in si s partnerjem pred, med ali pa po seksu privoščita čutno masažo.

Znebi se stigme, da uporaba lubrikanta pomeni, da nisi fizično ali emocionalno navdušen/a nad spolnim odnosom.

Seks z lubrikantom je varnejši

Namen lubrikanta je zmanjšati trenje, do katerega pride med spolnim odnosom.

Če je trenja preveč, lahko povzroči mikroskopske raztrganine v nožnici. Te ne bolijo, vendar se odprte ranice lahko dokaj hitro vnamejo in privedejo do zelo neprijetnih infekcij.

Prav tako lahko zaradi prevelikega trenja poči kondom, ki vaju ščiti pred neželeno nosečnostjo ter okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi.

Safe sex z lubrikantom

Uporaba lubrikanta torej pomeni manj trenja in manj možnosti za poškodbe tkiva ali kondoma.

Analni seks = nujna uporaba lubrikanta

Ker se anus samodejno ne vlaži tako kot nožnica, je uporaba lubrikanta med vsemi analnimi aktivnostmi obvezna! V nasprotnem primeru je analna penetracija lahko zelo neprijetna in celo boleča. Pride lahko tudi do hujših poškodb danke, kot je na primer njen prolaps.

Za analni seks so najprimernejši analni ter silikonski lubrikanti. Vendar slednjih ne uporabljaj skupaj s silikonskimi analnimi čepi, kroglicami, dildi ali vibratorji.

Morda te zanima, kakšna je razlika med navadnim ter analnim lubrikantom.

Tekstura analnih lubrikantov je gostejša kot pri tistih, namenjenih za vaginalno uporabo, zato trenje zmanjšujejo še toliko bolj. Podrobneje o različnih lubrikantih si lahko prebereš tudi v nadaljevanju članka.

Hand job ali Fingering z lubrikantom

Rabe lubrikanta ne omeji le na vaginalno ter analno penetracijo s penisom, dildom, strap-onom ali vibratorjem.

Izredno koristen je lahko tudi med hand jobi ter fingeringom, saj preprečuje odrgnine ter neprijetne občutke drsenja suhe kože ob najobčutljivejše dele telesa.

Za dodatno popestritev lahko uporabita tudi grelni ali pa hladilni lubrikant ter tako raziskujeta nove senzacije, ki jih ponujajo lubrikanti.

Še boljši oralni seks

Tudi pri oralnem seksu je za maksimalen užitek potrebna dobra navlaženost, za katero pa naša lastna slina pogosto ni dovolj. Seveda lahko uporabiš balzame za ustnice, zaradi katerih se bolj sliniš, zakaj pa ne bi uporabila kar lubrikanta?

Za oralni seks se priporoča uporaba takšnega z okusom, saj ima marsikateri navaden lubrikant neprijeten okus, ki lahko dokaj hitro uniči razpoloženje.



Lubrikant v kondomu

Marsikateri moški se pritožuje, da spolni odnos ob uporabi kondoma zanj ni tako prijeten, kot seks brez njega. Vendar je njegova uporaba, če ne uporabljaš drugih metod kontracepcije ter se želiš zaščititi pred neželeno nosečnostjo ter spolno prenosljivimi okužbami, OBVEZNA.

Kako jo torej narediti prijetnejšo? Z lubrikantom. Preden odviješ kondom, v njegovo notranjost kani kapljico ali dve lubrikanta. Ta bo zmanjšal trenje med penisom in kondomom, zato ga nobeden od vaju ne bo občutil.

To je tudi edini primer, ko je lahko lubrikanta preveč. Zato ga doziraj previdno, da se izogneš situaciji, ko kondom med spolnim odnosom zdrsne iz penisa.

Fisting

Fisting je tehnika penetracije vagine ali anusa s celo roko. Pomembno je, da se ga lotimo pravilno in ob tem uporabimo veliko (res VELIKO!) lubrikanta.

Fisting roka

Ob tem se tudi izogibaj lubrikantom z učinkom omrtvičenja. Prejemnik fistinga se mora namreč zavedati vseh občutkov ter morebitne bolečine, da te lahko nanjo pravočasno opozori. Tako pa se seveda izogneta morebitnim poškodbam ter neprijetnim obiskom urgence.

Uporabi ga med samozadovoljevanjem

Ni važno, ali med samozadovoljevanjem uporabljaš dildo, vibrator, masturbator, seks lutko, kakšno drugo erotično igračko ali pa nobene. Lubrikant ti bo v vsakem primeru koristil in izboljšal masturbacijo.

Penetracijo z dildom ali vibratorjem bo naredil še bolj prijetno, saj bo bistveno zmanjšal trenje. Prav tako ga lahko uporabiš s stimulatorji klitorisa - tudi tam namreč vlažnost ni odveč. Pomaga ti lahko celo ustvariti boljši vakuumski pečat.

Tudi ni skrivnost, da je uporaba marsikaterega masturbatorja ali lutke brez lubrikanta praktično nemogoča. Silikonske tulce lahko preveč trenja namreč poškoduje, v strganinah pa se pričnejo kaj hitro nabirati bakterije. Uporaba takšnega izdelka seveda ni varna. Prav tako se lahko masturbator, če vanj prodiraš brez lubrikanta, popolnoma uniči.

Pozoren / pozorna bodi, da zase ter za svojo igračko izbereš ustrezen lubrikant. Silikonskega lubrikanta ne uporabljaj v kombinaciji s silikonskimi erotičnimi pripomočki, saj jih lahko uničijo.

V naši ponudbi pa lahko najdeš tudi lubrikante za občutljivo nožnico.

Lubrikant in druge igračke

Lubrikant lahko uporabljaš tudi v kombinacijami z drugimi izdelki v naši ponudbi.

Popestrijo lahko uporabo ščipalk za bradavičke, sesalnikov za prsi in klitoris, vaginalnih črpalk ali pumpic za penis.

Na njihovo uporabo seveda ne pozabi tudi, ko uporabljaš analne igračke, kot so na primer čepki in kroglice.

Lubrikant lahko prav tako bistveno olajša namestitev obročka ali tulca za penis, razteznika mod ter oblačenje lateks oblačil.

Kako izbrati pravi lubrikant?

Dobro je, da zase ter za svojega partnerja oz. partnerko, ali pa igračke, ki jih uporabljaš/uporabljata izbereš ustrezen lubrikant.

Najbolj pogosto uporabljeni lubrikanti so:

Lubrikanti na vodni osnovi so najpriljubljenejši, saj jih lahko uporabljamo v kombinaciji s kondomi in vsemi igračkami. Prav tako na rjuhah ne puščajo sledi in redko vsebujejo snovi, ki bi lahko povzročale draženje nožnice. Njihova pomanjkljivost pa je, da so manj obstojni kot silikonski lubrikanti, zato ga potrebujemo v večjih količinah.

Nenehno poudarjanje, da se silikonskega lubrikanta ne sme kombinirati z erotičnimi pripomočki, izdelanimi iz silikona, se ti morda zdi že nadležno, vendar je to pomemben podatek, ki ga ne smeš pozabiti ali pa zanemariti.

So pa ti lubrikanti - v nasprotju s tistimi na osnovi olj - varni za uporabo s kondomi, prav tako pa jih lahko uporabljaš tudi pod tušem, v banji ali bazenu, saj jih voda ne spira. To pa ti lahko povzroča preglavice, če se ti takšen lubrikant razlije po rjuhi - na njej bo namreč pustil sledi. Pomagajo ti lahko tudi pri oblačenju lateksa ter sijaju tega materiala.

Analni lubrikanti so običajno gostejši. Izdelani so lahko tako na vodni kot tudi silikonski osnovi, pogosto pa imajo dodane tudi sestavine, ki zadnjico dodatno sprostijo ter tako olajšajo analno penetracijo.

Za oralni seks pa so najprimernejši lubrikanti z okusom. Mnogi navadni lubrikanti imajo namreč neprijeten okus ki lahko pokvari celotno izkušnjo uporabljanja lubrikanta med oralnim seksom.

Kot lubrikant ne uporabljaj vsega spolzkega

Čeprav obstaja nekaj telesu varnih alternativ za lubrikant, kot so na primer oljčno ojle, aloe vera ter navaden jogurt, pa obstajajo tudi snovi, ki se jim moraš nujno izogibati.

Morda ti zaradi svoje drseče teksture izgledajo kot odlična izbira za trenutke, ko nimaš lubrikanta, vendar ter izdelkov NIKOLI ne uporabljaj kot nadomestek za lubrikant:

  • vazelin
  • losijon
  • milo
  • maslo
  • slina (izjema je oralni seks, pri vaginalni ali analni penetraciji pa lahko vodi v okužbe)
  • baby olje

Na srečo lahko pri nas najdeš tudi lubrikante v zelo majhnih embalažah. Te lahko imaš za vsak slučaj vedno pri roki in tako poskrbiš, da bodo tvoje avanture potekale še bolj gladko ;)

Če imaš kakršno koli vprašanje, smo ti vedno na voljo preko e-maila, telefona, chata ter na družbenih omrežjih - Facebooku in Instagramu. Oglasi se nam, vprašaj, napiši komentar.

Za še več zanimive vsebine iz sveta spolnosti in erotičnih igračk, pa se lahko naročiš tudi na naš YouTube kanal.

Aneja
bio_aneja

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: