Anorgazmija

Ljubezen in spolnost

Se soočaš z anorgazmijo - nezmožnostjo doživetja orgazma?

Ne skrbi, to ni konec sveta. Razlogi, zakaj imaš težave z doseganjem vrhunca, so pogosto hitro in enostavno odpravljivi. Največkrat je potreben samo temeljit pogovor s parterjem, uporaba nove igračke ali pa boljša skrb za zdravje na splošno.

Pri diagnosticirani anorgazmiji pa ti bo znal pomagati marsikateri zdravstveni delavec.

Orgazem pri ženskah je drugačen kot pri moških

Dejstvo, da ženske “težje” doživijo orgazem, je dobro poznano vsem. Vsi se namreč strinjamo, da moški za doseg vrhunca potrebujejo bistveno manj stimulacije. Prav tako je doživljanje orgazma pri nežnejšemu spolu mnogo globlji ter daljši proces kot pri moških.

Ravno zaradi tega je naša kategorija izdelkov, namenjenih ženskam, najpopularnejša izmed vseh v naši spletni trgovini. Vibratorji, vibrirajoče hlačke, klitorisni stimulatorji in drugi izdelki se že dolgo časa dokazujejo kot izredno učinkovita pomoč pri dodatni stimulaciji najobčutljivejših točk ženske anatomije.

Ženske, ki nikoli ne doživijo orgazma, pa v naši družbi žal ostajajo skrivnost in tabu tema. O popolni nezmožnosti dosega orgazma oz. o anorgazmiji se namreč zelo malo govori.

Mnoge posameznice zato mislijo, da je z njimi nekaj zelo narobe, se svojih težav sramujejo, o njih ne govorijo, ker se bojijo obtožb, da so “frigidne”, posledično pa tudi ne morejo odkriti vzroka in problema odpraviti.

Kaj vodi v težave pri doseganju orgazma

Vzrokov za pojav nezmožnosti doživetja orgazma je lahko več.

Vsi so rešljivi, zato ne obupaj. Odpravljanje težav pa je seveda možno le, če odkrijemo njihov izvor.

Neustrezen način stimulacije lahko prepreči doživetje orgazma

Najpogosteje je krivec za spolno življenje brez orgazmov neprimerna stimulacija med seksom ali samozadovoljevanjem.

Vsaki ženski namreč ne ustreza enak način stimulacije erogenih con. Nekatere bolj uživajo v vaginalni stimulaciji, drugim ustreza le stimulacija klitorisa, spet tretje lahko doživijo orgazme z draženjem prsnih bradavičk ...

Skratka vsaka ženska je drugačna in ji ustreza drugačna stimulacija.

Zato je pomembno, da se s to težavo spoprimeta oba in vzpostavita dobro komunikacijo. Povejta si, kaj vama v postelji ustreza, kaj vama ne ter kaj novega si želita preizkusiti. Le tako bosta prebrodila nezmožnost doživetja orgazma, ki je posledica neustreznih dražljajev.

Vendar lahko to informacijo partnerju predaš le, če sama dobro poznaš svoje telo.

Pri raziskovanju različnih načinov stimulacije si lahko pomagaš tudi z izdelki v kategoriji Za njo, v kateri lahko najdeš mnogo različnih izdelkov za vse vrste stimulacije.

Seveda pa lahko igračke uporabita tudi v paru ;) .

Vnos alkohola in kajenje pogosto vplivata na zmožnost orgazmiranja

Tako alkohol kot tudi nikotin v tobačnih izdelkih vplivata na pretok krvi po telesu. Tudi do genitalij.

Ker klitoris in nožnica zaradi uživanja alkohola in kajenja nista dovolj prekrvavljena, tudi nista zelo občutljiva na različne dražljaje. Posledično stimulacije ne čutiš dovolj intenzivno, da bi te lahko popeljala do orgazma.

Zato se izogibaj prekomernemu kajenju in pitju alkohola, prav tako pa se mu, če je le možno, odreči tik pred seksom.

Morda ti bo to pomagalo pri nezmožnosti dosega vrhunca.

Slaba samopodoba negativno vpliva na sposobnost dosega vrhunca

Za mnoge posameznice je spolni odnos tudi mentalno doživetje.

Če torej želiš, da bo seks prijeten, moraš biti sproščena in samozavestna v svojem telesu. Ob odsotnosti pozitivnega mišljenja se lahko namreč pojavi nezmožnost doživetja orgazma.

V današnjem času, ko smo ljudje z vseh strani bombardirani s slikami Instagram modelov, pop zvezdnic ter filmskih igralk, ki imajo “popolno postavo” se je pogosto težko počutiti dobro v lastni koži.

Resnica je, da je vsako telo lepo in seksi. Ni važna številka na tehtnici ali konfekcija oblek, prav tako se oseba, ki te ima resnično rada, ne bo obremenjevala z aknami, hiperpigmentacijo, poraščenostjo...

Drugi pogosto niti ne opazijo malenkosti, s katerimi se obremenjujemo sami.

Zato ti polagam na srce, da se sprejmeš takšno kot si, saj je vsak posameznik čudovit v svoji unikatnosti in z vsemi popolnimi nepopolnostmi. To je seveda dolgotrajen proces osebne rasti, ob katerem potrebuješ tudi zunanjo podporo.

Pri pridobivanju samozavesti pa ti lahko pomaga tudi kos zapeljivega erotičnega oblačila.

Stres je ubijalec orgazmov

Na kvaliteto tvojega spolnega življenja ter sposobnost doživljanja orgazmov lahko vplivajo tudi drugi aspekti tvojega življenja, ki se ti sprva zdijo popolnoma ločeni od spolnosti.

Te pestijo težave na delu in se doma ne moreš odklopiti iz službenega okolja? Se ravno seliš ali pa nakupuješ nov avto? Si sredi spora z družino ali pa najboljšo prijateljico? Ti je najemodajalec zvišal najemnino in ne veš, ali ti jo bo uspelo pokriti?

To je le nekaj primerov vsakodnevnih stisk, ki te lahko uvrstijo med ženske, ki ne morejo doživeti orgazma.

Sprostitev je torej pomemben del zdrave spolnosti.

Pri temu ti lahko pomaga čutna masaža kot del predigre ali pa dišeča sveča, v aromi katere lahko uživaš med solo igricami. Morda se ti trenutno zdijo bedaste, vendar so ljubezenske igre odlična distrakcija, istočasno pa te zbližajo s partnerjem in ustvarijo vzdušje brez skrbi.

Zdravstveni razlogi so pogosti krivci za nezmožnost dosega vrhunca

Določena zdravila ter medicinska stanja lahko močno zmanjšajo občutljivost tvojih erogenih con ter ti tako onemogočijo doseg vrhunca.

Med te sodijo antidepresivi, kontracepcijske tabletke, multipla skleroza, anksioznost, depresija ter motnje hranjenja.

Stimulacija genitalij lahko postane še bolj intenzivna z uporabo ustreznih gelov za povečanje občutljivosti klitorisa ter drugih najobčutljivejših točk tvojega telesa.

Obstaja pa tudi zdravstveno stanje, imenovano anorgazmija. Sicer lahko prizadane oba biološka spola, vendar je bistveno pogostejše pri ženskah.

Vse, kar moraš vedeti o anorgazmiji

Prva stvar, ki jo je potrebno razumeti, ko govorimo o anorgazmiji je, da gre za bolezensko stanje, ne pa usodo.

Romantični filmi in knjige so nas zmotno prepričali, da je ženski orgazem univerzalna izkušnja vseh posameznic, vendar se kar 10-15% ženske populacije v starostnem obdobju med puberteto in menopavzo vsaj enkrat sooči z anorgazmijo - nezmožnostjo doživetja orgazma.

Kaj je anorgazmija?

Anorgazmija je definirana kot nezmožnost dosega orgazma, kljub vzburjenju in ustrezni ter zadostni stimulaciji.

Vendar ženske, ki nikoli ne dosežejo orgazma, dobijo diagnozo anorgazmije le, če jih ob težavah v postelji spremljajo tudi:

  • frustracije
  • dvom vase
  • občutki sramu
  • jeza
  • občutek manjvrednosti

Obstajajo različni tipi anorgazmije

Glede na to, ali se posameznica z anorgazmijo sooča celo življenje ali pa je bila pridobljena, obstajata dva glavna tipa: primarna in sekundarna anorgazmija. Obstaja pa tudi pojem situacijska anorgazmija.

Primarna anorgazmija

Primarna anorgazmija, znana tudi pod imenom doživljenjska anorgazmija, je pri bolnicah prisotna skozi celotno življenje. Posledično te posameznice dobesedno sodijo med ženske, ki nikoli ne doživijo orgazma.

Najpogosteje se odkrije pri neizkušenih ali mlajših osebah, ki so odraščale v izredno konzervativnem okolju z negativnim odnosom do spolnosti.

Sekundarna anorgazmija

Sekundarna anorgazmija opisuje stanje, ko je posameznica lahko doživljala vrhunce, nato pa je to sposobnost izgubila. Najpogosteje do tega pride po:

  • porodu
  • poškodbi medeničnega predela
  • genitalnemu operativnemu posegu
  • spolni zlorabi
  • predpisu novih zdravil
  • drastični spremembi teže

Situacijska anorgazmija

Diagnoza situacijske anorgazmije se poda osebam, ki lahko dosežejo orgazme samo med določenimi aktivnostmi v postelji, med drugimi pa ne.

Vendar je ta pojem bolj škodljiv kot koristen.

Vsi imamo namreč preference: določene stvari nam ustrezajo, spet druge ne, in posameznik, ki bi užival v čisto vseh spolnih aktivnostih in fetiših ne obstaja.

Vzroki za pojav anorgazmije in njihova odprava

Obstaja več različnih vrst vzrokov za pojav težav z doseganjem vrhunca: fizični, psihološki ter težave v razmerju.

Odprava težav je zato pri vsaki posameznici drugačna in prilagojenja njeni lastni kombinaciji vzrokov za pojav anorgazmije.

Ker pa gre za zdravstveno stanje, je najbolje, da se tega lotiš s pomočjo strokovnjakov, pa naj bo to osebni zdravnik, ginekolog, psiholog ali pa terapevt za pare.

Če imaš kakršno koli vprašanje, smo ti vedno na voljo preko e-maila, telefona, chata ter na družbenih omrežjih - Facebooku in Instagramu. Oglasi se nam, vprašaj, napiši komentar.

Za še več zanimive vsebine iz sveta spolnosti in erotičnih igračk, pa se lahko naročiš tudi na naš YouTube kanal.

Aneja
bio_aneja

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: