Kondomi - izberi pravega za najboljši užitek

Nasveti za boljši seks

Da je zaščita med spolnimi odnosi zelo pomembna seveda že veš, uporabljati pa jo moraš tako za preprečevanje prenosljivih bolezni kot neželene nosečnosti. Vrst kontracepcije je veliko, so pa kondomi najlažja rešitev, saj so priročni, poceni, kupiš pa jih lahko praktično kjerkoli. Zate smo pripravili članek o vrstah kondomov, teksturi in kako izbrati pravega.

Kaj so kondomi?

Kondomi so namenjeni temu, da jih moški namesti na penis, da med ejakulacijo zadržijo semensko tekočino, da ta ne pride v stik z notranjostjo vagine in tako prepreči prenos bolezni oz. oploditev. Ob pravilni uporabi, so kondomi pri preprečevanju zanositve kar 97% učinkoviti, seveda je možnost zanositve večja, če kondoma ne uporabljaš pravilno ali, če med spolnim odnosom poči. Nekateri vsebujejo spermicide, ki semensko tekočino uničijo in so pri preprečevanju nosečnosti še učinkovitejši.

Kako jih uporabljati?

Kondom mora moški nadeti na otrdel penis, preden pride v stik z zunanjostjo ali notranjostjo vagine. Previden bodi, da med odpiranjem zavitka kondoma ne strgaš ali poškoduješ. Če ima kondom na koncu rezervoar za semensko tekočino, ga namesti tako, da ga namestiš na konico penisa in ga previdno odviješ navzdol. Če rezervoarja nima, moraš kondom namestiti tako, da pustiš nekaj prostora med glavo penisa in kondomom, drugače bo sperma ob straneh stekla navzgor in ven iz kondoma, še preden ga boš odstranil.

Kondom se mora penisu prilegati, vmes ne sme biti prostora – to pomeni, da ti je prevelik in s tem tvegaš, da bo med seksom zdrsnil s penisa. Prav tako ne sme biti premajhen in te tiščati, saj lahko poči.

Novost so kondomi Wingman, ki so preprosti za uporabo, nadeneš jih lahko z eno roko, brez stika med kondomom in roko in tako zagotoviš, da je vedno pravilno nameščen.

Po izlivu, penis odstrani iz vagine, najbolje je, da kondom primeš na vrhu in tako preprečiš, da bi semenska tekočina prišla v vagino.

Pred uporabo moraš upoštevati nekaj pomembnih nasvetov:

  • vsak kondom uporabi samo enkrat
  • shranjuj jih na hladnem in suhem prostoru (denarnica ni primeren prostor za shranjevanje, saj jo uporabljaš vsak dan in lahko kondom poškoduješ. Vseeno pa je bolje, da uporabiš kondom, ki si ga imel dlje časa v denarnici kot, da ga sploh ne uporabiš)
  • če je kondom lepljiv, je izgubil barvo ali je krhek ga ne uporabljaj, saj so to znaki, da je star in lahko med uporabo poči
  • ne uporabljaj ga, če je embalaža poškodovana
  • če kondom med seksom poči, ga takoj zamenjaj z novim

Kateri kondomi so najboljši?

Na trgu najdeš kondome različnih oblik, velikosti, barv, tekstur in iz različnih materialov. Vsi enako učinkovito preprečujejo prenos bolezni in nosečnost, zato izberi tiste, ki ti najbolj ustrezajo.

Kondomi narejeni iz latexa so najpogostejši, njihova prednost je, da so zelo raztegljivi in zato primerni za vse, ki potrebujejo večji kondom. Pomembno pa je, da z njimi ne uporabiš lubrikanta na oljni osnovi, saj lahko počijo, zato raje uporabi tistega na silikonski ali vodni osnovi.

Alergija na latex ni izgovor, da kondoma ne bi uporabljal! Na voljo so namreč narejeni iz poliuretana, ki so enako učinkoviti kot tisti iz latexa.

kondomiKondomi iz živalske kože učinkovito preprečujejo nosečnost, niso pa enako učinkoviti pri preprečevanju spolno prenosljivih bolezni.

Če se izogibaš izdelkom živalskega izvora, uporabi veganske kondome. Več o njih si preberi tukaj.

Razlikujejo se tudi po debelini. Za intenzivnejši občutek ti priporočamo tanke in ultra tanke Velikokrat se porajajo vprašanja, če bo kondom, ki je tanjši hitreje počil. Če boš z njim ravnal pravilno, so te skrbi odveč.

Debelejši kondomi so primerni za vse, ki želijo podaljšati trajanje spolnega odnosa, saj ne nudijo tako intenzivnega občutka

Izbereš lahko tudi kondome z različnimi okusi – najbolj so priljubljeni za oralni seks. Rebrasti kondomi in tisti z različnimi stimulacijskimi izboklinami pa so namenjeni povečanju užitka obeh partnerjev.

Za analni seks moraš uporabiti analne kondome, ki so debelejši.

Priporočljiva je tudi uporaba lubrikantov. V ponudbi najdeš tudi take, ki lubrikant že vsebujejo oz. so z njim premazani, ti kondomi pa niso priporočljivi za oralni seks. Uporabi lubrikant na vodni ali silikonski osnovi, ki bo preprečil trenje, naneseš ga lahko tudi na notranjost kondoma, saj ga boš tako lažje nadel.

Kako izbrati pravo velikost?

Če ne boš izbral prave velikosti kondoma, tvegaš okužbo, saj ti tak kondom ne bo nudil primerne zaščite. Če je kondom prevelik lahko med seksom zdrsne s penisa, če je premajhen ali prekratek pa lahko poči. Ni pomembna samo dolžina ampak tudi premer. Torej, pred nakupom izmeri dolžino in širino penisa.

1. dolžino izmeri med erekcijo, tako da trak namestiš na koren penisa (tik nad modi) in izmeriš dolžino do konice penisa
2. tudi obod penisa izmeri med erekcijo, lahko si pomagaš s kosom vrvice. Ovij jo okoli najširšega dela penisa, nato pa preprosto izmeri.

Med merjenjem traku ne namesti pretesno, saj boš dobil manjše mere, tako da se lahko zgodi, da ti bo kondom pretesen.

Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice