Seks med nosečnostjo

Ljubezen in spolnost

Veliko žensk se sprašuje ali je seks med nosečnostjo varen, kaj lahko počnejo in kaj ne. Če ti je o tem neprijetno govoriti s svojim ginekologom, beri naprej, saj smo odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj glede spolnosti med nosečnostjo.

Ali je seks med nosečnostjo varen?

Najpomembnejše vprašanje je seveda, ali med nosečnostjo sploh lahko seksam? Če nosečnost poteka normalno, brez zapletov, ni nobene ovire, da ne bi uživala v spolnosti enako ali celo več kot pred zanositvijo. Če nisi prepričana je najbolje, da o tem povprašaš svojega zdravnika ali ginekologa.

Ker pa ti lahko hormonska nihanja, utrujenost, slabosti in občutljive prsi nekoliko ponagajajo, se lahko zgodi, da na začetku nosečnosti ne boš čutila prav nobene želje po spolnosti, kar je povsem normalno in se dogaja veliko ženskam. Prav tako lahko na tvoje navdušenje nad seksom vplivajo povečana teža in bolečine v hrbtu.

Normalno je tudi, da se pojavi zaskrbljenost glede tega, kako bosta nosečnost in dojenček spremenila odnos s partnerjem.

Po drugi strani pa je povsem običajno, da se želja po spolnosti poveča v zadnjem trimesečju.

Ali lahko seks med nosečnostjo sproži splav ali zgodnji porod?

Čeprav to skrbi veliko parov (po nekaterih anketah to skrbi večino moških), pa seks ni razlog za splav. Do splava največkrat pride, ker se plod ne razvija normalno. Orgazem lahko povzroči blage krče maternice (prav tako tudi stimulacija bradavic), vendar so ti blagi in kratkotrajni.
Vseeno pa se v primeru težav v nosečnosti lahko zgodi, da ti bo ginekolog spolne odnose odsvetovavl.

Ali lahko poškodujeva dojenčka?

Vajin razvijajoči se dojenček je zaščiten s plodovnico, pa tudi z močnimi mišicami maternice, tako da seks ne bo vplival na otroka. Partnerjev penis ga ne bo dosegel, pa naj bo še tako dolg ;)

seks med nosecnostjo

Bo seks drugačen?

Veliko žensk pravi, da je seks med nosečnostjo drugačen. Nekatere pravijo, da je veliko boljši, nekatere da je slabši. Splošnega odgovora na to, tako da boš zase morala ugotoviti sama.

Povečan pretok krvi v genitalijah lahko povzroči večjo občutljivost in posledično boljši občutek med spolnimi odnosi. Po drugi strani pa ti ta občutek morda ne bo všeč. Kot že rečeno, se lahko pojavijo tudi blagi krči maternice med ali takoj po spolnem odnosu ali orgazmu.

Tudi prsi so med nosečnostjo bolj občutljive na dotik, celo boleče, zlasti v prvem trimesečju. To se kasneje umirja, vendar vseeno ostanejo nekoliko bolj občutljive kot ponavadi. Nekaterim ženskam je to všeč, spet druge raje vidijo, da se jih partner po prsih sploh ne dotika.

Kateri položaji so najboljši?

Tisti, ki so ti najbolj udobni. Z večanjem trebuščka boš ugotovila, da ti nekateri položaji ne ustrezajo, zato bo potrebnega nekaj eksperimentiranja.

Kaj pa oralni in analni seks?

Oralni seks je varen, vseeno pa obstaja nekaj »pravil«. Partner naj ne »piha« v vagino, saj zrak lahko blokira krvno žilo (mehurček zraka), kar je lahko nevarno zate in dojenčka. To se sicer zgodi res zelo zelo redko, ampak zakaj bi tvegala?

Oralni seks prav tako ni priporočljiv, če ima partner na ustih herpes, v zadnjem tromesečju pa je oralni seks na splošno odsvetovan.

Analni seks bo mogoče nekoliko bolj neprijeten, če imaš z nosečnostjo povezane hemoroide. Če teh težav nimaš ni ovir, da ne bi še naprej uživala v analni igri, moraš pa biti pazljiva, da partner v vagino ne prenese bakterij iz anusa. To pomeni, da mora roko, vibrator ali penis po analnem seksu vedno dobro očistiti.

Morava uporabiti kondom?

Izpostavljenost spolno prenosljivim boleznim med nosečnostjo poveča tveganje za okužbe, ki lahko vplivajo na nosečnost in zdravje otroka. Če ima tvoj partner aktivno ali nedavno diagnosticirano spolno prenosljivo okužbo, se izogni vsem oblikam seksa – vaginalnemu, oralnemu in analnemu.

Vedno uporabi kondom, če nisi v monogamni zvezi, ali med nosečnostjo zamenjaš spolnega partnerja.

Kdaj je seks med nosečnostjo odsvetovan?

Večina žensk lahko v seksu uživa ves čas nosečnosti, včasih pa je bolje, da si previdna. Ginekolog ti spolnost lahko odsvetuje, če se pojavi:

  • nepojasnjena krvavitev
  • uhajanje plodovnice
  • predležeča posteljica
  • če si v preteklosti splavila
  • če nosiš več dojenčkov

Uporaba spolnih igračk med nosečnostjo

Načeloma je uporaba spolnih igračk med nosečnostjo varna, seveda pa je tudi tukaj treba upoštevati nekaj stvari.

Previdna moraš biti pri tem, da vibratorja ali dilda ne uporabljaš pregrobo ali pregloboko.

Igračka mora biti vedno čista, saj se samo tako izogneš nepotrebnim infekcijam. Pred in po uporabi igračke vedno očisti s čistilom za igračke ali nežnim milom in toplo vodo.

Svetujemo ti, da raje kot tistega za notranjo stimulacijo, izbereš masažni vibrator s katerim boš masirala klitoris. Kot smo že omenili, je med nosečnostjo v predelu genitalij večji pretok krvi, tako da boš zagotovo uživala. Seveda na splošno priporočamo, da kupiš kvaliteten vibrator, sploh pa med nosečnostjo. Najboljša izbira bo kateri od tistih narejenih iz silikona.

vibrator med nosecnostjo

Uporaba vibratorja (ali drugih igrač) pa ni varna:

  • če imaš veliko možnost prezgodnjega poroda – pred uporabo se vedno posvetuj z ginekologom
  • če ti uhaja plodovnica. Če boš v tem primeru uporabila vibrator, se lahko pojavi krvavitev, ki lahko ogrozi nosečnost
  • če ti je odtekla voda, saj je večja možnost za infekcije

Pri uporabi analnih igračk velja enako pravilo kot pri analnem seksu. Pazi na infekcije, igračko pred in po uporabi dobro očisti! Lahko uporabiš tudi kondom, ki ga namestiš na vibrator, čep ali dildo.

Po uporabi vsako igračko dobro očisti, obriši, ko pa se posuši jo pospravi na čisto in suho mesto.

Kdaj odsvetujemo uporabo igračk?

  • Če med uporabo občutiš nelagodje ali bolečino, takoj prenehaj z uporabo.
  • Če po uporabi opaziš izcedek iz nožnice, se o tem ob naslednjem obisku posvetuj z ginekologom.
  • Če po uporabi opaziš blago ali močno bolečino v trebuhu ali vaginalno krvavitev, takoj obišči zdravnika!
  • Po 37. tednu lahko uporaba igračk ali orgazem povzroči boleče krče. Če bolečina traja več kot dve uri, pokliči ginekologa!

Uporaba lubrikantov

Večina žensk med nosečnostjo opazi, da je njihova nožnica veliko bolj vlažna, zato lubrikanta pravzaprav ne potrebujejo. Vseeno pa se lahko zgodi, da ga boš potrebovala zato moraš vedeti katerega uporabiti.

Najbolje je, da uporabiš lubrikant na vodni osnovi, saj so gladki in je majhna možnost za infekcije ali alergije. Njihova slabost je ta, da se hitro vpijejo, zato ga porabiš več.

Izogni pa se lubrikantom, ki vsebujejo glicerin, parabene ali dišave (tudi tisti na vodni osnovi so taki, tako da pred nakupom preveri sestavine!), saj lahko pride do draženja nožnice. Vsekakor pa se moraš izogniti tistim, ki vsebujejo sestavine, ki povečajo užitek (stimulacijski, grelni, hladilni …), saj je učinek lahko premočen. Izogni se tudi lubrikantom z okusom, predvsem če vsebujejo sladkor, saj je tveganje za okužbo večje.

Čeprav lubrikanti na oljni in silikonski osnovi niso prepovedani, lahko spremenijo ravnovesje pH vagine in povečejo nevarnost za okužbo.

Če si pred nosečnostjo namesto lubrikanta uporabljala kakšen drug izdelek (npr. olje, kremo za telo), je zdaj skrajni čas, da s tem prenehaš, saj ti izdelki lahko vsebujejo glicerin, dišave in barve, ki povzročajo okužbe.

Kot že prej omenjeno, je dojenček dobro zavarovan, tako da ga lubrikant ne bo dosegel.

Keglove vaje v nosečnosti

Če jih nisi izvajala že prej, je zdaj skrajni čas, da začneš. Z vajami boš utrdila mišice medeničnega dna in se tako izognila neprijetnim težavam, ki se lahko pojavijo po porodu (npr. uhajanje urina). Več o Keglovih vajah in kako jih pravilno izvajati, preberi tukaj.

Seks po porodu

Če boš rodila naravno ali s carskim rezom, bo tvoje telo potrebovalo nekaj časa za okrevanje. Počakati boš morala vsaj 6 tednov oz. do prvega pregleda, ko bo ginekolog odločil ali lahko varno uživaš v seksu.

Mogoče se ti zdi dolgo, vendar se v tem času zapre maternični vrat, ustavijo se krvavitve po porodu in se zacelijo vse rane.

Če si preveč izčrpana, da bi sploh pomislila na seks, intimnost ohranjaj na druge načine. S partnerjem ostani čez dan povezana preko telefona ali sporočil. Prav tako pa si vzemi čas tudi zanj.

Ko boš pripravljena, začnita počasi in uporabljajta kontracepcijo, dokler ne bosta pripravljena na novo nosečnost.





Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice