A že veš, kako pomembno je pregledovanje testisov?

Nasveti za boljši seks

Prav neverjetno je, kako veliko moških se redno šlata, čoha in še kako drugače dotika svojih genitalij, kljub temu pa si ne vzamejo minute ali dve na mesec za natančen pregled testisov - kar bi jim lahko v najboljšem primeru celo rešilo življenje. Rak testisov je namreč en izmed največjih zdravstvenih problemov sodobnega moškega.

Pregledovanje testisov je še najbolj pomembno nekje med 20. in 40. letom starosti, prav nič pa ni narobe, če preglede izvajajo tudi mlajši in starejši moški. Zgodaj odkrit rak na testistih je namreč popolnoma ozdravljiv v kar 95%. Strokovnjaki priporočajo pregled testisov vsaj enkrat mesečno, najbolje po topli kopeli ali prhi, saj je mošnja takrat ohlapnejša. Z rednim pregledovanjem se boste s svojim telesom tudi bolje spoznali, tako boste vedeli kakšni so testisi v normalnem stanju in tudi hitro zaznali morebitne spremembe.

Tipična znaka bolezni sta dva - prvi je bolečina v testisih, drugi pa zatekanje testisov. V tem primeru vam bo verjetno že tako ali tako jasno, da nekaj ni vredu - in ja, edini pravi naslednji korak v takem primeru je takojšen obisk zdravnika.

Če do sedaj niste izvajali kakšnih bolj temeljitih pregledov testisov, se ob prvem natančnejšem dotiku nikar ne ustrašite in ne zaženite panike. Občutki in teksture, ki jih boste začutili, znajo biti na začetku nekoliko nenavadne. Če občutite bolj grudasto strukturo, s tem ni nič narobe. Zagotovo boste zatipali tudi žile in podobne strukture. Če ne že ob prvem, pa verjetno ob katerem od naslednjih pregledov, boste našli tudi epididimitis, povsem normalno strukturo, ki po otipu spominja na nitko ali cevko in, ki jo najdete na obeh testistih. Pri pregledovanju bodite nežni, a temeljiti.

Pozorni bodite na grudice in bulice, ki bi bile po strukture drugačne. Pojavijo se na primer lahko trde bulice in otrdelost ali mehkoba testisov. Na njih se lahko pojavijo tudi izrazito trde bulice različnih velikosti, ki pa se v večini primerov pojavijo samo na enem testisu - kar omogoča tudi enostavno primerjavo enega in drugega testisa. Otrdelost testisa lahko kaže na tumor, lahko pa zgolj na pojav ciste v njem - kar ni rakavo obolenje. Mehkobe ali splošnega nelagodja običajno ne uvrščamo med simptome raka, vendar če ne najdete drugega vzroka preventivno vseeno obiščite zdravnika.

pregled testisov

Postopek pregleda testisov

  • pregled opravite po topli kopeli ali prhi
  • lahko ležite ali sedite, kar vam je udobneje
  • penis umaknite na stran
  • preglejte vsak testis posebej
  • testis primite z eno roko, z drugo pa natančno pretipajte testis in okolico
  • testis primite med palec in kazalec in ga nežno zasukajte
  • preglejte strukture in bodite pozorni na spremembe od zadnjega pregleda in nepravilnosti

Če odkrijete bulico ali karkoli drugega nenavadnega je za začetek vsekakor najpomembneje, da ne zganjate panike. Veliko stvari je, ki niso rakavo obolenje, pa vseeno vplivajo na velikost, obliko in strukturo testisov. Tudi ciste (okužbe) na testisih se lahko odrazijo v obliki otekline, zato ne delajte prehitrih zaključkov.

V primeru, da ugotovite kakšno nepravilnost, ki vam vzbuja skrb, se naročite pri zdravniku, ki bo opravil strokoven pregled in ocenil stanje. Morda sicer res ni nič, ampak vseeno ni vredno tvegati.

Čeprav so pri moških testisi tudi erogena cona, pa vam vseeno priporočamo, da redne preglede izvajate sami, v miru in naj ne bodo del spolnosti.

Luka
Zanima ga vse v zvezi s spolnostjo, zato lahko na blogu najdeš širok spekter njegovih člankov, ki pokrivajo različna področja - od vsakodnevnih nasvetov do marsikomu morda čudnih fetišev.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice