Ženske težave v spolnosti

Nasveti za boljši seks

Vsaka težava v spolnosti je lahko zelo frustrirajoča, ne samo zato, ker vpliva na vaše spolno življenje, ampak ker lahko resno vpliva na vaš odnos s partnerjem. Veliko žensk ima težave v spolnosti, od bolečin med spolnim odnosom in pomanjkanja spolnega poželenja, do nezmožnosti doseganja orgazma. Če se tudi ve soočate s kakšnim od zgoraj omenjenih težav, berite naprej saj smo za vas pripravili razlage in nasvete.

1. Pomanjkanje spolnega poželenja

Raziskave so pokazale, da je pomanjkanje spolnega poželenja najmanj pogosto pri mlajših ženskah, vseeno pa je ta težava vplivala na več kot 10% žensk starih med 20 in 24 let, 20% med 25. in 29. letom starosti, najpogosteje pa se pojavlja pri ženskah med 50. in 60. letom. Čeprav se odstotek žensk dviga glede na starost pa pomanjkanje poželenja ni problem le pri starejših ženskah.
251249Obstaja več razlogov, da pride do te težave, najpogostejši pa so izčrpanost zaradi dela, psihična stiska, vprašanja telesne samopodobe, konflikti med partnerjema, stres, nosečnost … Vzrok je lahko tudi padec naravnih ravni testosterona, ki se proizvaja v jajčnikih in nadledvičnih žlezah.

Pomembno je, da ugotovite kaj je vzrok pri vas in ga odpravite. Obstajajo seveda tudi različne tablete za povečanje libida, vsekakor pa je priporočljivo, da težavo najprej poskusite rešiti pri izvoru.

2. Suha nožnica

Ta težava je pogosta pri ženskah vseh starosti. Če je nožnica presuha je sex lahko zelo neprijeten ali celo boleč, zato te težave nikakor ne smemo ignorirati. Vaginalno suhost lahko povzroči dehidracija, nekatera zdravila na recept ali spreminjajoča se raven hormonov, predvsem med menopavzo. Najprej pri ginekologu preverite kje se skriva težava in jo skupaj odpravita. Najboljši način, da se izognete bolečinam zaradi suhe nožnice pa so lubrikanti, ki bodo vašo nožnico navlažili, tako da boste spet lahko uživali v spolnosti.

3. Težave z orgazmom

Obstajata dve skupini žensk, ki se soočajo s temi težavami, in sicer, ženske, ki orgazma še nikoli niso doživele in tiste, ki so ga že, vendar ga ne morejo več.

Zakaj pride do teh težav?

115000029Razlogi so različni, strah ali pomanjkanje znanja, neučinkovita stimulacija, težave v odnosu s spolnim partnerjem, motne razpoloženja ali prejšnja travmatična izkušnja.

Pri mlajših je pogost vzrok seks s priložnostnimi partnerji pri čemer se možnost za dosego orgazma zmanjša. Starejše ženske imajo ponavadi spolne odnose z rednim partnerjem, so zato bolj sproščene in vedo kaj jih najbolj vzburja, zato orgazem veliko lažje dosežejo.

Če spadate v skupino, ki ima težave z doseganjem orgazma pa naj vas potolažimo, to ne pomeni, da ga nikoli več ne boste doživele. Pomembno je le, da ugotovite, kaj je vzrok, ki vaše težave povzroča in ga odpravite. S partnerjem se pogovorita o tej težavi in možnih vzrokih, saj veliko partnerjev misli, da so prav oni krivi za te težave oz., da partnerice ne morejo pripraviti do orgazma.

4. Bolečina med spolnim odnosom

Bolečine med seksom so zelo pogoste pri starejših ženskah, po menopavzi, ko raven estrogena pade, kar povzroči suhost nožnice. Vendar kot smo že zgoraj omenili, si lahko pomagate z lubrikanti in različnimi kremami.

Drugi vzrok je lahko vaginizem, to pomeni, da so vaginalne mišice skrčene, zato je seks boleč ali celo nemogoč. Do tega pride, če ženska seks povezuje z bolečino, ima travmatične izkušnje, iz strahu pred nosečnostjo … Mišice se skrčijo nezavedno, zato na to ne morete vplivati. Diagnozo vam bo postavil zdravnik, stopnja vaginizma pa se od ženske do ženske razlikuje.

To težavo lahko odpravite tako, da se nekaj časa izogibate penetraciji, z masturbacijo in vajami medeničnega dna.

Ob vsaki težavi v spolnosti se pozanimajte in ugotovite njen vzrok, ne odlašajte, saj so težave ozdravljive in zakaj bi trpeli, če lahko uživate? Ženske težave v spolnosti niso več tabu, zato se brez strahu o njih pogovorite s svojim zdravnikom ali ginekologom in jih čimprej odpravite.

Tudi v naši trgovini najdete tablete za povečanje libida in lubrikante.

Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice