Vse o orgazmih

Nasveti za boljši seks, Video prispevki, Prvi koraki v spolnost

Orgazmi so super, ampak ali so nujni za dober seks?

Ne. Niti približno. In če se na orgazme ne bi toliko osredotočali, bi lahko še veliko bolj uživali v seksu. In ironično, bi mogoče veliko več žensk lažje doživelo orgazem.

Seveda je super, da doživiš orgazem med seksom. In moški ponavadi ga. Raziskave kažejo, da 85% moških doživi orgazem skoraj vsakič, ko seksajo. Pri ženskah pa je odstotek manjši. Še posebej, če seksajo z moškimi.

Veliko žensk poroča, da v seksu uživajo tudi če ne doživijo orgazma.  Veliko več pa jim zato pomeni predigra.

Kako ženska ve, da je doživela orgazem?

Kakšen je občutek pri ženskem orgazmu? Pogosto je odgovor: "boš vedela, ko se zgodi." Ampak vem, da to ni dober odgovor, zato bom to poizkusila razložiti na primeru.

Še prej pa ti moram povedati, da se orgazmi lahko razlikujejo med seboj. Lahko je klitorisni, vaginalni, ali pa kak drug orgazem. Ampak najbolj pogosto ženske doživijo klitorisni orgazem.

Ko doživiš klitorisni orgazem se ti mišice nožnice, pa tudi mišice maternice in anusa začnejo krčiti. Povprečen ženski orgazem traja trinajst do enainpetdeset sekund. Niso pa vsi orgazmi vedno enako intenzivni. Kakšen dan so lahko bolj, kakšen dan manj.

Kaj ima kihanje skupnega z orgazmi? 

Veliko žensk pravi, da je klitorisni orgazem primerljiv z občutki, ko kihneš. Seveda stokrat manj intenzivno, ampak vseeno.

Ko te prime kihniti, začutiš ščemenje globoko v nosu. To ščemenje prihaja v valovih, vse bolj na površje. In veš, kako včasih ta občutek kar naenkrat izgine? No tega nočeš in zato se kar malo ustaviš in osredotočiš na ščemenje, da nebi izginilo. Nabira se in nabira, dokler ne pride do sprostitve. Tako, kot da bi odprl pločevinko kokakole. Po celem telesu te prijetno spreleti, po nosu pa se razprši ščemenje, ki mu sledi občutek sprostitve.

Pri orgazmih je zelo podobno. Enako lahko ga izgubiš in zato je ključnega pomena, da pred vrhuncem ničesar ne spreminjaš – tempo, pritisk in tehnika morajo ostati enaki, da ženska doseže vrhunec.

Kako moški ve, da je doživel orgazem?

Pri moških je vse skupaj malo manj zakomplicirano. Največkrat orgazem spremlja izliv. Kadar pa ga ne, na primer pri orgazmu prostate, moški opisujejo občutke ugodja, ki se razširi po celem telesu in je neprimerljiv z vsemi drugimi. Orgazem prostate traja dalj časa in je bolj intenziven kot klasičen moški orgazem.

Različne vrste orgazmov

Ali veš, da obstaja več vrst orgazmov?

Obstaja celo toliko različnih orgazmov, da različni viri navajajo različne številke. Ampak, če povzamem pri ženskah obstajajo klitorisni, vaginalni in analni orgazmi, potem so pa tu še mešani – do teh pride, ko doživiš orgazem ob stimulaciji več različnih delov telesa, in orgazmi erogenih con – kot so na primer bradavičke.

Je pa tako, da vse ženske niso nujno zmožne doživeti vseh teh različnih orgazmov. Nekatere, res redke, orgazem lahko doživijo celo čisto brez kakršnekoli zunanje stimulacije. Ali pa doživijo mokre sanje – to so orgazmi, kjer nezavedno v spanju doživiš orgazem.

Tudi moški lahko doživijo več vrst orgazmov, vendar nekoliko manj kot ženske. Najbolj znan je klasičen, ‘ejakulacijski’ orgazem. Poleg tega pa obstajajo tudi ‘suhi’ orgazmi, kjer ne pride do izliva. Potem je tu še orgazem prostate in podobno kot pri ženskah, mešani orgazem. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na mokre sanje.

Orgazmi so zakomplicirana reč

Ženske se včasih lahko res trudimo, da bi doživele orgazem, pa ne pride. In potem se enkrat drugič, sploh ne osredotočaš na to in kar naenkrat je tu. Glava igra zelo pomembno vlogo, sploh pri ženskah. Zelo hitro nas lahko nekaj ‘zmoti’ in nismo več pri stvari.

Zaradi tega je predigra tako zelo pomembna. In v povprečju ženska rabi vsaj 20 min, da se vzburi!

Pri moških pa je čisto druga zgodba. Oni pa se morajo truditi, da jim nebi prišlo prehitro. In če mene vprašaš, je to malo nepravično uravnoteženo ..., ampak ok.

Povzetek

Orgazmi so super, ampak niso najpomembnejša stvar pri seksu. In če bi rad postal boljši v postelji in če bi rad tudi bolj užival, se osredotoči na vse, kar se dogaja med seksom, namesto, da vse delaš samo zato, da ti pride. Ne pozabi uživati v trenutku, namesto, da se obremenjuješ z nečim, kar se še ni zgodilo.

To je zaenkrat vse. In, če nam še ne slediš na vseh možnih socialnih omrežjih, potem ne pozabi še tega narediti. Prisotni smo na Facebooku, Instagramu, Tik Toku in YouTube kanalu.

Uživaj, Lucija.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice