Venera – Boginja ljubezni

Ljubezen in spolnost

Praktično vsi smo se v osnovni in srednji šoli morali naučiti, če drugega ne, vsaj imena rimskih in grških bogov. Ena izmed tistih, ki so se ujele v moj spomin je definitivno rimska boginja ljubezni Venera. Saj to sploh ni čudno, glede na to, da je bila izredno lepa in super seksi ženska. Kdo se pa ne bi ustavil ob razgaljeni sliki?

Večina ljudi pa ne ve, da so vsi, tako grški kot rimskih bogovi in boginje imeli več kot en atribut oziroma več kot eno stvar, za katero so skrbeli. Venera je bila tako, poleg tega da je bila boginja ljubezni, tudi boginja lepote, seksa, blaginje in plodnosti, pa tudi zapeljevanja, vzburjenja in ženskih šarmov. Njeno ime – Venera – prihaja iz latinskega glagola »venus«, ki pomeni seksualno ljubezen in seksualno željo, malo drugače od njene grške dvojnice Afrodite, ki je bila poimenovana po bolj nežni peni, iz katere sta se obe rodili. Venera je bila hči vrhovnega poglavarja rimskega panteona Jupitra, kasneje pa je postala žena rimskega boga ognja, Vulkana.

Lepotni simbol

Seveda ima Venera, kot vsi bogovi tudi svoje znake, predmete itd. Najbolj

Venero so, kot se za boginjo ljubezni in lepote spodobi, upodabljali nešteti umetniki, od rimske umetnosti, pa vse do danes. Obstaja ogromno fresk, kipov, risb, slik, upodobitev na vratih, stebrih in vse ostalih mogočih umetniških sredstvih, ki Venero vedno prikazujejo kot izredno lepo žensko.  Ponavadi je popolnoma gola, včasih pa ima prekrit spodnji del, vedno pa so izpostavljene njene lepe, bujne prsi. Verjetno najbolj znani upodobitvi Venera sta tisti Aleksandrosa iz Antiocha, bel kipec Venere, ki ima odrezani roki – Miloška Venera, ter Botticellijeva slika Rojstvo Venere v renesančnem stilu, ki jo je naročila družina Medici.prepoznavni so vrtnica (ki je še danes znamenje ljubezni in erotike) ter mirta, ki ima ogromno medicinskih in magičnih lastnosti. Mirta je tudi veljala za izredno močan afrodiziak, po njej pa so Rimljani klitorisu ime »murtos«.  Venera je v rimskih običajih imela veliko vlogo, predvsem v poročni noči, kar je zagotavljalo večjo plodnost in srečo v zakonu. Znano je tudi dejstvo, da so bili Rimljani veliki ljubitelji dobrega vina in ker so seduktivne moči vina dobro znane, so vino velikokrat imenovali kar Venerino vino, saj jim je dala možnost sprostitve in večje samozavesti.

Venerini festivali

Veneri v čast so Rimljani posvečali tudi več festivalov, kot je značilno za Rimljane, saj veste: kruha in igre pa so vsi srečni. Veneralia je bil prvi festival v začetku aprila, ki je praznoval pomlad ter dva posebna kulta v čast Veneri. Konec aprila je bil še festival Vinalia urbana, festival vina, ki je bil posvečen Veneri in njenemu očetu Jupitru. Sredi avgusta so imeli še en festival, ponovno posvečen vinu, ter tudi rasti njihovih gojenih rastlin ter plodnosti žensk.

Tako lepa in poznana ženska figura je seveda navdahnila tudi kasnejše umetnike, ki še vedno vsako leto ustvarjajo in se skušajo približati idealu popolne ženske, ki moškim buri duhove že dolga tisočletja. Dejstvo je, da se bo moško iskanje popolne ženske, popolne lepote nadaljevalo v neskončnost, če jo bomo kdaj našli, pa je vprašanje.

Tudi danes Venera predstavlja simbol spolnosti in dobre rodnosti ter igra močno vlogo v vsakem sex shopu. Ogromno festivalov, ki se predstavljajo z erotičnimi izdelki in proizvajalci, povezuje vsaj del programa z Venero in Afrodito, na njih pa se predstavijo številne erotične trgovine. Eden največjih festivalov je definitivno tudi berlinski Venus, ki že več kot desetletje združuje vse v svetu erotike.

Miha
Piše o zanimivih tematikah brez obzira na predsodke in tabuje. Zanima ga predvsem vpliv seksa na družbeno socialno življenje in ti s svojim znanje z veseljem pomaga z nasveti in predlogi.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice