Veganski erotični izdelki

Erotične igračke

Ali veš, da lahko tudi vegani uživajo v razburljivem spolnem življenju? Zaradi svojih načel se ne rabijo izogibati spolnim pripomočkom, morajo pa pri njihovi izbiri biti le malo bolj pozorni. Vegani lahko v spalnici namreč uporabljajo le veganske erotične izdelke.

Več o izbiri pravega veganskega erotičnega pripomočka in o veganski spolnosti si lahko prebereš v nadaljevanju članka.

Na kratko o veganstvu in zakaj vsak erotični pripomoček ni primeren za vegane

Veganizem je pogosto napačno interpretiran le kot dieta brez živil živalskega izvora. V resnici je bistveno kompleksnejši način življenja.

Eden njegovih izredno pomembnih vidikov je tudi, da so vsi ostali izdelki, ne le hrana, v življenju posameznika veganski. Torej niso izdelani s pomočjo živali ali njihovih produktov ter na živalih niso testirani (cruelty-free).

Poenostavljeno povedano: Oseba, ki se izogiba uživanju mesa, mleka, jajc in medu, hkrati pa nosi krznene plašče, usnjene čevlje ter volnene rokavice, ni vegan.

Enako velja tudi za erotične pripomočke. Vsi niso veganski, tem pa se morajo vegani zato izogibati. Na srečo je v naši ponudbi veliko izdelkov, ki ne vsebujejo živalskih produktov in niso testirani na živalih.

Kondomi

Vsak vegan se popolnoma zaveda, da se mora izogibati kondomom iz jagnječje kože. To so kondomi, izdelani iz membrane ovčjih prebavil in so v današnjem času bistveno manj pogosti kot kondomi, izdelani iz lateksa.

Vendar je dejstvo, da vsi lateks kondomi niso veganski, premalo poznano tudi tistim, ki si želijo spolnosti brez izdelkov iz živalskih sestavin.

Kazein je mlečna beljakovina, ki jo proizvajalci kondomov uporabljajo za glajenje ter teksturiranje kondomov iz lateksa. Zato je za vegane, osebe z laktozno intoleranco ali alergijami na mleko nujnega pomena, da zase izberejo veganske kondome.

Veganski kondomi iz lateksa

V naši trgovini dostopni kondomi znamke Glyde namesto kazeina uporabljajo izvlečke osata, prav tako pa so njihovi izdelki brez dodanega sladkorja, kemikalij, testiranja na živalih, petrokemikalij, parabenov, glutena, lojevca in spermicidov. Lahko bi celo rekli, da so popoln veganski erotični izdelek.

Veganom prijazni so tudi kondomi Hex in Hex Respect znamke LELO.

Ti kondomi imajo inovativno heksagonalno strukturo, zaradi katere se lahko ponašajo z neverjetno tankostjo ter močjo, ki vaju pripeljeta do še bolj intenzivne in intimne spolne izkušnje.

Alergija na lateks ter izbira veganskih kondomov

Alergija na lateks lahko pogosto vodi v zapleteno iskanje ustreznih kondomov. Znamka Skyn zagotavlja, da so vsi njihovi izdelki ustrezni za vegane. Izdelani so iz sintetičnega materiala senzoprena, ki združuje moč premium lateksa z občutljivostjo ultra tankih kondomov.

Lubrikanti

Nekateri izmed najpopularnejših lubrikantov žal ne dosegajo veganskih standardov. Vsebujejo namreč mlečni protein laktoperoksidazo, ali pa v procesu izdelave uporabljajo priozvode čebel, kar prav tako nekaterim veganom ne ustreza.

Lubrikanti proizvajalca Sliquid ne vsebujejo nobenih živalskih produktov, prav tako pa na njih tudi ne testirajo.

Lastnik podjetja je znamko ustanovil zaradi svoje žene, ki se je, tako kot mnoge druge ženske, soočala z občutljivostjo na sladkorni derivat glicerin ter druge produkte, ki se uporabljajo pri izdelavi lubrikantov.

Zaradi uporabe najkvalitetnejših sestavin pri proizvodnji ti lubrikanti veljajo za najčistejše in najbolj naravno mazivo na trgu.

Ta znamka pa zate seveda ni edina izbira - ponujamo ti tudi veganske analne lubrikante, lubrikante, ki imajo okolju prijazno embalažo, za tiste še bolj drzne pa je na voljo tudi užitni veganski lubrikant za fisting znamke Crisco.



Masažne sveče ter olja

Erotična masaža je odlična izbira za čutno predigro, vendar je iskanje živalim ter okolju prijaznih masažnih olj ter sveč lahko dokaj problematično.

Masažne sveče

Še vedno so zelo pogoste masažne sveče iz čebeljega voska, ki jih seveda ne moremo uvrščati med veganske erotične izdelke.

Čeprav pa se sojine masažne sveče na trgu vedno bolj uveljavljajo, pogosto vsebujejo živalske proizvode. Te proizvajalci na svojih etiketah pogosto zakamuflirajo v pojmu “parfum” ali “dišava”.

Masažna olja

Enako, kot pri svečah, se dogaja tudi pri masažnih gelih in oljih. Hvalijo se z izdelavo iz 100% naravnih olj. To marsikoga zavede v zmotno mišljenje, da je produkt izdelan le iz naravnih olj, v resnici pa so tem sicer res popolnoma naravnim sestavinam dodane tudi tiste živalskega izvora.

Iz 100% naravnih olj ne pomeni enako kot 100% iz naravnih olj!

Zagotovo veganska masažna olja so torej samo tista s certifikatom Vegan, kot ga ima na primer znamka Hot Bio. Poleg masažnih olj pa proizvajajo tudi čistila za erotične igračke, lubrikante ter depilacijske kreme.

Afrodiziaki

Pri afrodiziakih se soočamo z enakim problemom kot pri veganskih erotičnih produktih, namenjenim masaži: za vegane primerni so le afrodiziaki s certifikatom.

Mnoge kapsule se namreč ponašajo s popolnoma rastlinskimi sestavinami, vendar v svojem ovoju vsebujejo tudi želatino, tekoči afrodiziaki pa prezervative kot je na primer L-arginin. To je snov, ki jo najdemo v rdečem mesu, perutnini ter ribah.

Okolju najbolj prijazen afrodiziak so živila, ki povečajo naš libido. Med temi so za vegane ustrezna izbira ingver, žafran, maca, ginko, lubenica, ananas, jagode ter mnogo drugih.

Fetiš oprema

Vegani, ki do del BDSM skupnosti, se pogosto znajdejo v dilemi pri iskanju veganskih erotičnih izdelkov.

Usnjena fetiš oprema

Pri nas so ti na voljo ovratnice, biči, šeškala in drugi izdelki iz umetnega ter veganskega usnja.

Čeprav oba izraza - umetno ter vegansko usnje - zvenita podobno, nista popolnoma enaka.

Umetno usnje je imitacija pravega usnja. Čeprav ta material ni izdelan iz živalske kože, pa lahko kljub temu v določenih primerih vsebuje določene živalske produkte (npr. lepila živalskega izvora, volnena vlakna ipd.), ali pa so med izdelavo samega izdelka uporabljene sestavine, testirane na živalih.

Možnosti, da umetno usnje ni vegansko, so majhne, vendar niso ničelne. 

Namen umetnega usnja namreč ni izključno nuditi usnjene pripomočke veganom, temveč zagotoviti cenejšo alternativo tistim, ki si ne morejo privoščiti pravega usnja.

Zagotovo veganski erotični pripomočki pa so tisti, ki so izdelani iz veganskega usnja. To je pravzaprav umetno usnje, ki zagotovo ne vsebuje nobenih živalskih proizvodov ali sestavin, testiranih na živalih.

Luksuzna znamka Vegan Fetish ti ponuja množico veganskih BDSM pripomočkov, v uporabi katerih lahko uživaš brez slabe vesti. Trpežni izdelki so enostavni za čiščenje ter pakirani tudi v okolju prijazno biorazgradljivo embalažo.

Lateks fetiš oprema

Kaj pa lateks? Oblačila iz naravnega lateksa so, v nasprotju z večino lateks kondomov, popolnoma veganska ter biorazgradljiva.

Prav tako je ustrezna proizvodnja lateks izdelkov okolju prijazna. Lateks je namreč le strjen kavčuk - snov, ki iz kavčukovca (drevo, ki uspeva v Južni Ameriki, zahodni Afriki ter jugovzhodni Aziji) teče enako kot smola iz naših smrek. Iz debla steče toliko kavčuka, kot ga drevo lahko ponudi, brez, da bi s tem negativno vplivalo na svojo rast. Nato se kavčuk strdi in zaceli “rano” na deblu, kavčukovec pa lahko nemoteno uspeva dalje.

Veganska lateks moda pa s seboj prinese druge problematike: lateks je potrebno ustrezno negovati s primernimi spreji in pudri, ki pa niso nujno vedno veganski. Prav tako je za njihov lesk potrebno uporabiti silikonski lubrikant.

Za lateks na veganski način najlažje poskrbiš tako, da ga po vsaki uporabi skrbno umiješ v topli vodi brez mil ali detergentov. Izdelek nato skrbno osuši z mehko brisačo in ga pusti razgrnjenega, da se na zraku posuši do konca. Preden kos oblačila zložiš in pospraviš v omaro, ga napudraj s kredo - sestavino, iz katere je izdelan tudi obnovitveni puder za masturbatorje, zato lahko za nego lateksa uporabiš tudi tega.

Lepljenje lateks oblačil pa preprečuje tudi koruzni škrob.

Vrvi za fetiš igrice

Brezskrbno pa lahko v posteljo prineseš tudi vrvi iz naravnih materialov, kot je na primer konoplja.

Veganske igračke

Vse erotične igračke žal niso primerne za vegane. Čeprav sestava igrač morda ne vsebuje živalskih sestavin, si je mnogo telesu varnih materialov ta certifikat namreč prislužilo s testiranjem na živalih.

Izbira veganskega erotičnega izdelka je lahko dokaj zapletena, zagotovo pa ni nemogoča.

Stekleni erotični pripomočki

Neobarvane steklene dilde ter analne čepke lahko uporabljaš brez skrbi. Steklene igračke so prava umetnina že same po sebi - vsak izdelek znamke Prisms Erotic Glass je namreč individualno in ročno izdelan, igračka pa je zato popolnoma unikatna. Kvalitetno izdelane steklene dilde in čepe pa ti ponuja tudi proizvajalec Gildo.

Kovinski ter aluminijasti analni čepi

Kovinski analni čepi so prav tako ustrezna izbira za vegane. Vendar le, če ne vsebujejo nobenih obarvanih okrasnih elementov. Takšnih je v naši ponudbi sicer res veliko, ampak naj te to ne odvrne od iskanja pravega zase. Priporočam ti:



Tudi analni čepi z repki so izdelani iz umetnega, ne pa pravega krzna. Vendar je pri tem potrebno upoštevati enako formulo kot pri umetnem ter veganskem usnju: možnost, da je umetno krzno vegansko, je velika, vendar žal ne 100%.

Silikon in veganski erotični izdelki

Pri silikonskih izdelkih pa nastopi težava: obstaja mnogo različnih vrst silikona - nekatere so veganske, spet druge pa niso. Ker proizvajalec igračk ni dolžan navesti, ali uporablja veganski silikon ali ne, je težko določiti, katere silikonske igračke so veganske ter katere niso. Edino zagotovilo je zato le certifikat Vegan.

Tega pa si je zelo težko prislužiti. Ne le, da v samih sestavinah igrače ne smejo biti prisotni živalski produkti. Ti prav tako ne smejo biti uporabljeni med samo izdelavo veganskega erotičnega izdelka ali pa med izdelavo sestavin izdelka ter embalaže.

Silikonskih spolnih pripomočkov s certifikatom, ki potrjuje, da so veganski, je zato izredno malo.

Znana ameriška blagovna znamka Doc Johnson, katere izdelki so dostopni tudi v naši ponudbi, pa se je leta 2014 povezala z gibanjem Beauty Without Bunnies in tako 289 svojih izdelkov certificirala kot PETA-friendly.

Čeprav luksuzna znamka LELO za svoje izdelke ravno zaradi zapletenega procesa pridobivanja certifikata Vegan svojih igračk ne more oglaševati kot veganske erotične izdelke, jo omenja mnogo veganskih blogov ter influencerjev.

Za tiste, ki pri nas iščete veganske vibratorje, stimulatorje, masturbatorje in še kaj več, je ta proizvajalec visokotehnoloških erotičnih igračk torej najvarnejša izbira.

Pri iskanju veganskih erotičnih izdelkov je potrebno upoštevati enako dejstvo kot pri nakupovanju avta: seveda se lahko izogneš usnjenim sedežem, težko je najti veganske pnevmatike, nemogoče pa je preprečiti zaletavanje žuželk v vetrobransko steklo.

Partner ali partnerka

Ali mora za 100% vegansko spolnost vegan biti tudi tvoj partner ali partnerka?

To je pa čisto odvisno od tebe in tvojih načel.

Nekateri so mnenja, da ja, saj njihovi telesni izločki, ker uživajo živalske produkte, posledično niso veganski. Spet drugi pa trdijo, da načela drugih, ne glede na to, kako blizu smo si z njimi, na tvoj način življenja nikakor ne morejo vplivati.

Veganstvo lahko v svojo spolnost namreč vpelješ že samo z izbiro veganskih erotičnih izdelkov, svojemu partnerju pa tako brez slabe vesti pustiš izbiro do lastnih načel.

Če imaš kakršno koli vprašanje, smo ti vedno na voljo preko e-maila, telefona, chata ter na družbenih omrežjih - Facebooku in Instagramu. Oglasi se nam, vprašaj, napiši komentar.

Za še več zanimive vsebine iz sveta spolnosti in erotičnih igračk, pa se lahko naročiš tudi na naš YouTube kanal.

Aneja
bio_aneja

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: