Vaginizem - kaj je vaginizem in kako si lahko pomagam?

Nasveti za boljši seks

Vaginizem ni tako redek pojav in prizadene številne ženske. Gre za stanje, pri katerem se mišice medeničnega dna nehote stisnejo, s tem pa zakrčijo nožnico. To pomeni, da vanjo ni možno ne vstaviti tampona, ne izvesti ginekološkega pregleda, prav tako ne penisa ali pa je vstop zelo, zelo boleč.

Življenje z vaginizmom je lahko obremenjujoče tako na fizični kot psihični ravni. Ne samo fizična bolečina ob vsakem spolnem odnosu ali poskusu spolnega odnosa, vaginizem lahko prinese tudi občutek sramu, krivde, dodaten stres in s tem bistveno vpliva na kakovost življenja posameznice, kakor tudi njenega partnerja.

Dobra novica v vsem tem je, da je vaginizem moč odpraviti ob celostni psihofizični obravnavi, ki vključuje tako psihološko pomoč kot uporabo vaginalnih dilatorjev, erotičnih pripomočkov, ki na nežen način širijo vaginalno odprtino.

Kaj je vaginizem?

Vaginizem je stanje, pri katerem se mišice medeničnega dna, ki obkrožajo nožnico, nehote zakrčijo, zaradi česar je penetracija nemogoča ali boleče neprijetna. Pojavlja se tako pri mlajših kot pri starejših ženskah, pri tistih, ki nimajo spolnih izkušenj, in pri tistih z dolgoletnimi izkušnjami.

Vaginizem je lahko prisoten v različnih oblikah. V blažji obliki ženska ob penetraciji zaradi zakrčenih mišic čuti pekoč občutek, bolečino ali zbadanje. Pri vaginizmu v težji obliki je penetracija otežena ali celo ni možna, saj se nožnična odprtina v celoti zapre in s tem onemogoči vstop penisu.

Simptomi in znaki vaginizma

Vaginizem se lahko odraža na različne načine, in sicer kot:

  • Pekoč ali zbadljiv občutek med spolnim odnosom
  • Otežena penetracija, bolečina pri prodiranju penisa
  • Stalno nelagodje ali bolečina pri seksu brez očitnega razloga
  • Težave pri vstavljanju tamponov ali pri izvajanju ginekološkega pregleda
  • Krči v drugih mišičnih skupinah (noge, spodnji del hrbta, itd.)
  • Izogibanje seksu zaradi bolečine

Težave se kažejo v različnem obsegu:

  • Nekatere ženske v nožnico ne morejo vstaviti ničesar.
  • Nekatere ženske lahko vstavijo tampon in opravijo ginekološki pregled, vendar ne morejo vstaviti penisa.
  • Druge so sposobne delno vstaviti penis, čeprav pri tem čutijo močno bolečino.
  • Nekatere lahko penis vstavijo v celoti, vendar jih pri tem omejuje izjemno močan občutek nelagodja in bolečina.

Vaginizem je nehoten!

Pomembno je opozoriti, da vaginizem ni povzročen namerno. Ženska si penetracije želi, njeno krčenje nožnice pa je nezavedno (refleksno) in ga ni moč upravljati z močjo uma ali volje. Navkljub vaginizmu lahko ženska doživlja orgazme s stimulacijo klitorisa in uživa v erotičnih igrah, a le, dokler izključujejo penetracijo.

Zakaj pride do vaginizma?

Razlogi za pojav vaginizma so različni. Večinoma gre za kombinacijo fizičnih in čustvenih dejavnikov:

  • strah ali pričakovanje bolečine med seksom in penetracijo,
  • negativna stališča o spolnosti,
  • zlorabe v preteklosti,
  • dvom v partnerja: nezaupanje, čustvena oddaljenost, nasilje,
  • stalno prisotna bolečina med vaginalnim spolnim odnosom,
  • spremembe, povezane s starostjo,
  • stranski učinki zdravljenja bolezni,
  • včasih pa tudi ni vzroka.

Težava je lahko zelo frustrirajoča in mučna tako za ženske kot za njihove partnerje. Kljub dejstvu, da vaginizem ni nameren in lahko prizadene katero koli žensko, mnoge ženske občutijo sram in krivdo, ker ne morejo imeti spolnih odnosov in bolečine, če se le da, zamolčijo.

"Vaginizem lahko prinese tudi občutek sramu, krivde, dodaten stres in s tem bistveno vpliva na kakovost življenja posameznice, kakor tudi njenega partnerja"

Vaginizem - kako si pomagati?

Vaginizem ne zahteva zdravil ali operacij in ga je z ustrezno terapijo možno odpraviti. Potrebna je ustrezna psihoterapija, ki zajema podučitev o anatomiji spolovila ter krepitev pozitivnih stališč o spolnosti, pomagajo lahko tudi vaje za mišice medeničnega dna. Če obstaja partnerski odnos, je bistveno, da je v terapijo vključen tudi partner/-ka.

Pomembno vlogo pri premagovanju tega problema ima tudi širjenje nožnice, in sicer poteka postopoma: najprej s tamponi, s prsti, nato s prsti partnerja. Sledi uporaba posebnih pripomočkov različne debeline (dilatorji), ki jih vstavljaš v nožnico. Terapija z vaginalnimi dilatorji je namenjena obvladovanju in zatiranju nenadzorovanih mišičnih krčenj in sprostitvi mišic.

O vaginalnih dilatorjih

Vaginalni dilator je erotični pripomoček podolgovate ovalne oblike. Običajno so narejeni iz plastike, v kompletih pa prejmeš več dilatorjev različnih velikosti, od majhnih (približno velikosti prsta) do velikih. Dilatorji so v osnovi namenjeni širitvi nožnice, obenem pa pomagajo ohraniti tudi njeno elastičnost.

vaginizem, vaginalni dilator

Kako začeti

Za začetek priporočamo izbiro primernega, mirnega mesta, kjer si lahko sproščena. Ponavadi je to spalnica. Poišči udobno mesto in udoben položaj. Priporočamo, da se uležeš na hrbet in rahlo pokrčiš noge. Preveri, da se lahko dotakneš vaginalne odprtine. Če te zanima, kako je videti, si jo oglej s pomočjo ogledala. Lahko narediš tudi Keglove vaje.

Vstavljanje dilatorja

Sam postopek vstavljanja vaginalnega dilatorja je preprost in traja približno 10-15 minut. Če delaš počasi in nežno, ne bo prav nobenih bolečin.

Izberi najmanjši dilator v kompletu. Nanj in na vstop v nožnico izdatno nanesi lubrikant na vodni osnovi. Tako bo dilator lažje zdrsnil v nožnico. Ne pozabi: ne uporabljaj vazelina, ker lahko povzroči draženje. Izogibaj se tudi uporabi lubrikantov na osnovi silikona ali olja, saj lahko poškodujejo dilator.

Nato sledi naslednjim korakom:

  1. Počasi vstavi okrogel konec dilatorja v nožnico. Če ne gre, rahlo pritisni.
  2. Nadaljuj počasi, vse dokler ne začutiš rahlega neugodja ali mišične napetosti. Tedaj se zaustavi.  Če pri vstavljanju ne čutiš ničesar, morda potrebuješ večji dilator.
  3. Poskusi izvesti Keglove vaje za mišice medeničnega dna. Vaje bodo pomagale sprostiti mišice medeničnega dna in olajšale vstavljanje dilatorja. Če se le da, se ne odmikaj od svojih fizičnih občutkov, temveč se osredotoči nanje. Nato poskusi dilator vstaviti še malo globlje. Če ne gre, ne skrbi, bo šlo pa naslednjič.
  4. Ko je dilator vstavljen, ga nežno potisni navznoter in ven. S tem večaš dolžino vagine. Ponavljaj približno 10 minut. Če je potrebno, dodaj lubrikant.
  5. Nato dilator sukaj v širokih krogih, saj s tem povečaš širino vagine. Kroži tako na samem vstopu v nožnico, kot v srednjem in nato tudi v najglobljem delu. Nekatere ženske pri treningu uporabijo več dilatorjev, na primer enega na začetku nožnice in drugega, ko gredo globlje.
  6. Ko končaš, dilator odstrani.
  7. Dilator speri z vročo milnico. Nato ga posuši s čisto brisačo ali papirnato brisačo. Shranjuj po navodilih.

Ne skrbi in ne odnehaj. Četudi pri prvi uporabi morda ne boš mogla zdržati prav dolgo, naj to ne bo razlog za strah. Napredek bo viden počasi, odvisno od resnosti stanja.

Če želiš, se lahko v terapijo vključi tudi partner.

Po uporabi vaginalnega dilatorja

Med uporabo dilatorja ali po končani uporabi lahko pride do manjše krvavitve iz nožnice. Če pa bi se pojavila večja ali dlje časa trajajoča krvavitev (več kot 1 dan), moraš obvezno poklicati zdravnika. Enako, če začutiš bolečine v predelu medenice ali v trebuhu, vročina ali vaginalni izcedek z močnim vonjem.

Povečevanje velikosti dilatorja

Cilj pri celotnem postopku je počasi povečati velikost dilatorja in s tem postopoma večati tako širino kot dolžino nožnice. Kdaj izbrati večji dilator? Ko lahko eno velikost v celoti vstaviš v nožnico, ne da pri tem občutiš nelagodje.

Kako pogosto uporabljati dilator?

Terapijo z dilatorji je priporočljivo izvajati 3-4 krat na teden, pri čemer ne dva ali več dni zapored, da ne pride do bolečin ali draženja. Pri izvajanju terapije moraš biti vztrajna, le tako lahko prideš do rezultatov.

Sledi nam tudi na družbenih omrežjih! Aktivni smo tako na Facebooku, kot tudi na Instagramu.

Eva
Piše o vsem, najraje pa razbija mite in predsodke. Spolnost dojema kot umetnost. Je izjemno širokih nazorov.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice