Vaginizem in dilatorji 101

Ljubezen in spolnost

Si že kdaj slišal za vaginizem? Te zanima, kaj to je in kako se lotiti reševanja te zagate? Danes bomo govorili o tem, zakaj do njega pride, kaj pri zdravljenju pomaga in kaj ne!

Zagotovo si že slišal za dilatorje. Te pogosto uporabljajo osebe z vaginizmom in trans spolne ženske, ki so operativno spremenile spol. So super pripomoček za odpravljanje boleče oziroma nemogoče penetracije.

Kaj sploh je vaginizem?

vaginizem

Vaginizem je nenameren krč mišic medeničnega dna, ki obkrožajo vhod v nožnico. Ta krč lahko popolnoma prepreči kakršnokoli penetracijo ali pa povzroči, da je ta izjemno boleča. Pogosto se zgodi, da osebe z vaginizmom ne morejo uporabljati niti tamponov.

Vzroki za vaginizem

Kaj je najpomembnejša stvar, ki jo moraš vedeti, če se spopadaš z vaginizmom? Vaginizem ni tvoja krivda, poleg tega pa je popolnoma ozdravljiv!

Krči se zgodijo čisto nezavedno in pogosto sploh ne veš, da jih imaš, dokler nečesa ne želiš vstaviti v nožnico. Razlogov za nastanek je ogromno, delijo pa se na fizične in psihične.

Fizični razlogi

  • Razne zdravstvene težave: vnetja sečil, glivična okužba nožnice, tumorji itd.
  • Vaginizem lahko nastane zaradi menopavze. Med njo pride do hormonskih neravnovesij, ki lahko pripeljejo do suhe nožnice ali nožnične atrofije, posledica tega pa je lahko vaginizem.
  • Vaginizem lahko povzroči travmatična porodna izkušnja ali kakšna druga travmatična izkušnja, npr. posilstvo.
  • Razlog je lahko tudi negativna spolna izkušnja, kjer je bilo premalo predigre oziroma je bila nožnica presuha in nepripravljena na penetracijo.

Psihični razlogi

  • Pogost razlog je strah pred spolnim odnosom. To je pogosto posledica neizobraženosti okoli seksa. Mlade punce ponavadi slišijo, da bo prvi spolni odnos bolel in da bodo krvavele. Pogosto se potem to res zgodi. Pa ne zato, ker je to normalno, temveč zato, ker jim nihče ne pove, kaj lahko naredijo, da do tega ne pride.
  • Do vaginizma lahko pride tudi čisto nenadno, čeprav pred tem ni bilo nobenih težav. Pogosto je razlog nezaupanja v odnosu ali zlorabe.
  • Včasih se zgodi, da ne obstaja noben oprijemljiv vzrok; ne psihičen in ne fizičen. Samo zgodi se.

Kako se vaginizem pozdravi?

dilatorji za vaginizem

Vaginizem je primerljiv z erektilno disfunkcijo pri moških. S to razliko, da za moške obstaja ogromno tablet, ki rešujejo težave z erekcijo, medtem ko za zdravljenje vaginizma ne obstaja ničesar podobnega.

Včasih ženske vaginizem poskusijo pozdraviti s pomočjo krem in sprejev za omrtvičenje, kar pa žal ne deluje. Kreme le omrtvičijo kožo in zato na tem mestu manj čutiš. Pri vaginizmu so zakrčene mišice, na to pa kreme žal nimajo nobenega vpliva, zato mišice še vedno ostanejo zakrčene.

Najboljša rešitev za spopadanje z vaginizmom je kombinacija psihoterapije in uporabe dilatorjev. Z dilatorji nožnico postopoma razširiš, s psihoterapijo pa rešuješ vzrok, ki je stanje povzročil.

Zapomni si! Vaginizem je ozdravljiv! Uporaba dilatorjev je izjemno učinkovita, čeprav rezultati ne bodo vidni kar čez noč.

Kako uporabljaš dilatorje?

  • Dilatorje kupiš v paketu, v katerem dobiš različne velikosti. Začni z najmanjšim in ko tega vstaviš brez težav, ga zamenjaj za večjega.
  • Pred in po uporabi dilator očisti z blagim milom in mlačno vodo.
  • Vstaviš ga tako, da nanj in na vhod v nožnico naneseš čim več lubrikanta na vodni osnovi.
  • Dilator nato počasi potisni v nožnico. Vstavljaj ga rahlo pod kotom, usmerjenega proti hrbtenici. Priporočljivo je, da ob vstavljanju izdihneš, saj se mišice ob tem nekoliko sprostijo.
  • Dilatorja nikakor ne vstavljaj na silo. Ko začutiš, da ne gre več, se ustavi. To ni nič hudega. Mogoče ti uspe kasneje, drugače pa naslednjič.
  • Po potrebi lahko kombiniraš tudi večji in manjši dilator. Začneš z večjim in če ga ne moreš vstaviti do konca, uporabi še manjšega.
  • Tudi keglove vaje lahko pomagajo sprostiti mišice medeničnega dna. Naredi par keglovih vaj in potem dilator poskusi potisniti do konca. Ko so mišice sproščene, bo vstavljanje dilatorja veliko lažje.
  • Ko je dilator enkrat v nožnici, ga začni premikati. Not in ven, lahko pa tudi krožno. S tem nožnico razteguješ in jo pripravljaš na uporabo večjega dilatorja. To počni vsaj 5 do 10 minut.
  • Cilj uporabe dilatorjev je, da tudi uporaba največjega ni več nelagodna ali boleča. Uporabljaj jih 3-4x tedensko, po vsaki uporabi pa naj sledi en dan premora. O tem se lahko posvetuješ s svojim ginekologom, načeloma pa velja, da jih ni priporočljivo uporabljati vsak dan.

Dilatorje in druge izdelke lahko najdeš v naši spletni trgovini in fizičnih trgovinah v Ljubljani. Ne pozabi nam tudi slediti na družbenih omrežjih! Najdeš nas na Instagramu, Facebooku, Youtubu in Tiktoku. Prebereš pa lahko tudi ostale objave na blogu in tako izveš ogromno novega. Če imaš kakšno dilemo ali vprašanje, nam lahko pišeš na [email protected] ali pa nas pokličeš na 080 34 08 in z veseljem ti bomo pomagali!

Sara
bio_sara

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: