Vaginalni orgazem, mit ali resnica?

Nasveti za boljši seks

Verjetno si že slišal/a, da ženska lahko doživi več vrst orgazmov in eden izmed njih je slavni vaginalni orgazem – pa to sploh obstaja? Če te zanima, kaj menijo strokovnjaki, nadaljuj z branjem.

Moški in ženska

Sigmund Freud: ‘Samo vaginalni orgazem je pravi orgazem.’

Nekaj časa je bilo zelo popularno prepričanje, da je vaginalni orgazem edini pravi orgazem in, da se ne spodobi, da ženska vrhunec doživi s stimulacijo klitorisa. To naj bi bilo nenaravno in nesprejemljivo. K uveljavitvi tega prepričanja je najbolj pripomogel slavni avstrijski psiholog in nevrolog Sigmund Freud. Na žalost, pa še danes nekateri menijo, da bi morala ženska orgazem doživeti samo s penetracijo med seksom.

Freud je celo izjavil, da je klitoris moški organ zato, ker ga je njegova oblika spominjala na penis. To naj bi, po njegovem mnenju, pomenilo, da je orgazem, ki ga ženska doživi s stimulacijo klitorisa, nečist in nesprejemljiv. Še več, če ženska vrhunca ne more doživeti samo s penetracijo, potem je nekaj narobe z njo.

Gledano z biološkega vidika razvoja zarodka pa danes vemo, da je, če se navezujemo na Freudovo logiko, ravno obratno.  Vsak zarodek ima namreč najprej žensko anatomijo in iz klitorisa šele nastane penis. To bi potem pomenilo, da je penis ženski organ, in orgazmi, ki jih moški doživi s stimulacijo spolnega uda, so tisti, ki so nečisti in nenaravni ... Seveda pa temu ni tako!

Nastanek penisa pri zarodku

Klitorisni in vaginalni orgazem

Ženske orgazme se pogosto ločuje med sabo, najbolj pogosto pa razlikujemo med vaginalnim in klitorisnim orgazmom. Nekateri seksologi menijo, da to diferenciranje sploh ni potrebno, saj med različnimi tipi orgazma ni tako velike razlike, da bi bilo to potrebno. Pravijo, da s tem le prilivamo olje na ogenj prepričanju, da je vaginalni orgazem več vreden kot klitorisni.

Po drugi strani pa vemo, da se orgazmi, ki jih doživljamo, lahko zelo razlikujejo med sabo in so enkrat lahklo bolj, drugič manj intenzivni. Ravno zato spet drugi poznavalci pravijo, da s to klasifikacijo različnih vrst orgazmov ni nič narobe, saj konec koncev res niso vsi enaki. Važno je le, da vemo, da ne obstaja nobena vrsta orgazma, ki bi bila superiorna drugim in da z nami ni nič narobe, če doživljamo le enega.

Je stimulacija klitorisa nujna za orgazem?

Statistično gledano okrog 75% žensk potrebuje neko vrsto stimulacije klitorisa, da dosežejo vrhunec. Ko so naredili raziskavo z ženskami, ki poročajo, da orgazem brez težav doživijo samo s penetracijo pa so celo ugotovili, da tudi pri njih pogosto pride do posredne stimulacije klitorisa.

Poleg tega so ugotovili tudi, da bodo ženske, katerih glava klitorisa je manj kot 2,5 cm stran od nožnice veliko bolj verjetno doživele orgazem samo s penetracijo, kot tiste, ki imajo klitoris bolj oddaljen. Torej stimulacija klitorisa igra pomembno vlogo pri ženskem orgazmu. Ne glede na to ali se tega zavedamo ali ne.  

Ženska vaginalni orgazem

Tehnika usklajevanja koitalov 

Ameriški raziskovalec Edward Eichel je ravno zato, ker je stimulacija klitorisa za ženski orgazem tako pomembna, leta 1988 predstavit tehniko usklajevanja koitalov, s katero v misijonarskem položaju ženske veliko lažje dosežejo orgazem ob penetraciji tako, da je poudarek na stimulaciji klitorisa s penisom. Na podlagi njegove raziskave je nastal tudi vibrator SNAIL VIBE, ki deluje na točno tem principu. Nudi namreč stalno stimulacijo klitorisa in penetracijo, saj so ugotovili, da je doseganje vaginalnih orgazmov veliko lažje, če je prisotna tudi stimulacija klitorisa.

G- točka in vaginalni orgazem

Nekateri strokovnjaki, med njimi tudi Brittany Blait, celo trdijo, da vaginalni orgazem ni nič drugega kot klitorisni orgazem, le da je stimuliran tisti del klitorisa, ki je skrit v ženskem telesu. Blaitova celo dodaja, da G-točka ni nič drugega kot tisti del nožnice, kjer se stena nožnice dotika klitorisa in da je stimulacija G-točke v resnici stimulacija klitorisa.

Da bi to lažje razumeli, si na hitro poglejmo anatomijo klitorisa.

Anatomija klitorisa

Če si pogledamo sliko, vidimo, da je klitoris veliko večji organ, kot izgleda navzven. ‘Nogice’ klitorisa objemajo nožnico in zato je cela vulva (to je zunanji del ženskega spolovila) tako zelo občutljiva.

Torej, ali je vaginalni orgazem, mit ali resnica?

Na žalost še ne obstaja dovolj raziskav, da bi lahko trdili ali G-točka in z njo povezan vaginalni orgazem res obstajajo ali pa gre le za stimulacijo tistega dela klitorisa, ki objema nožnico. Kljub vsemu pa lahko rečemo, da stimulacija določene točke v nožnici nekatere ženske lahko pripelje do orgazma, spet druge pa potrebujejo še dodatno zunanjo stimulacijo.

Raziskovalci se torej med seboj ne strinjajo glede tega ali je vaginalni orgazem res samo posledica stimulacije nožnice, ali pa je zraven stimuliran tudi klitoris. Če pa povzamemo ugotovitve vidimo, da boš najverjetneje vrhunec doživela, če ob penetraciji stimuliraš tako nožnico kot klitoris.

Prepričaj se sama!

Vaginalni orgazem

Solo ali s partnerjem se poigraj z različnimi igračkami, ki nudijo stimulacijo G-točke, klitorisa in obojega skupaj.

Snail vibe

Novost med seks igračkami, je Snail vibe, ki je narejen specifično za tiste, ki si želite odkriti vaginalne orgazme. Njegova posebna oblika je narejena za globoko penetracijo in simultano stimulacijo klitorisa tako, da je orgazem praktično zagotovljen.

Snail vibe

Rabbit vibratorji

Si želiš stimulacije, ki je bolj osredotočena na tvojo G-točko in klitoris? Rabbit vibratorji, z ukrivljeno glavo so pravi naslov. Poglej si na primer Vibrator G-točke Satisfyer Mono Flex, ki te bo do orgazma pripeljal s svojo dvojno stimulacijo.

Rabbit vibrator

Vibrator G-točke 

Lahko pa raziskuješ svojo G-točko in ugotoviš ali si ena izmed tistih žensk, ki za vaginalni orgazem ne potrebujejo zunanje stimulacije klitorisa. Poglej si našo široko ponudbo vibratorjev G-točke in preizkusi tistega, ki se ti zdi najbolj zanimiv.

Vibrator G točke

Če imaš kakršno koli vprašanje, smo ti vedno na voljo preko e-mailatelefonachata ter na družbenih omrežjih - Facebooku in Instagramu. Oglasi se nam, vprašaj, napiši komentar.

Za še več zanimive vsebine iz sveta spolnosti in erotičnih igračk, pa se lahko naročiš tudi na naš YouTube kanal.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: