Seks v nosečnosti - miti in resnice!

Nasveti za boljši seks

Seks v nosečnosti je skrivnosten in nepredvidljiv. Vsi poznamo nekaj mitov in resnic o nosečnosti, ki burijo glave nosečnic že desetletja. Beri naprej in izvedel boš, kaj je resnično in kaj ne!

POZOR! Nasveti ne veljajo v primeru rizične nosečnosti oziroma v primeru, ko zdravnik zaradi kakršnihkoli razlogov spolnost prepove!

1. Seks v nosečnosti lahko škoduje materi in otroku - MIT

Strah, da bi seks v nosečnosti škodoval otroku, je čisto odveč. Plod je v maternici dobro oblazinjen in zaščiten z amniotsko tekočino. Poleg tega pa je med nožnico in maternico še maternični vrat, zato ni niti najmanjše možnosti, da bi penis prišel blizu otroku.

In ne samo to, leta 2001 so v raziskavi, kjer je sodelovalo skoraj 2000 nosečk, ugotovili, da je prezgodnji porod manj verjeten, če je ženska spolno aktivna.

2. Sperma lahko škoduje otroku - MIT

Iz fizičnega vidika je dobesedno nemogoče, da sperma kadarkoli pride v stik z otrokom. Maternico varuje poseben čep sluzi na materničnem vratu, zatem pa še dve membrani znotraj maternice.

Še veš - tudi če spermo pogoltneš, ne bo to nikakor vplivalo na otroka ali pa mu škodovalo.

3. Seks igračke niso varne za uporabo med nosečnostjo - MIT

uporaba igračk med nosečnostjo

Še en mit, ki je zelo daleč od resnice. Dokler uporabljaš igračke, ki so narejene iz varnih materialov (tj. Silikon, steklo, kovina in abs plastika), je njihova uporaba popolnoma varna. Omenjeni materiali so neporozni, kar pomeni, da nimajo mikroskopskih luknjic, v katerih bi se nabirale bakterije in umazanija. V nosečnosti si še bolj občutljiva in je zato še toliko bolj pomembno, da uporabljaš kvalitetne izdelke.

Bodi pozorna le na to, da igračke zares dobro očistiš.

4. Ne pihaj zraka v nožnico - RESNICA

No, pa smo prišli do prve resnice! Če pihaš v nožnico, lahko pride do zračnega embolizma. To pomeni, da v krvni obtok pride zračni mehurček, ki lahko ogrozi življenje nosečke in otroka.

5. Seks v nosečnosti lahko povzroči krvavitve - RESNICA

Seks v nosečnosti je z nekaj izjemami popolnoma varen. Še posebej v začetku nosečnosti pa se vseeno lahko zgodi, da pri spolnih odnosih opaziš kri.

seks v nosečnosti

Razlogov za to je lahko več, najpogosteje pa so krivi hormoni. Maternični vrat je v nosečnosti bolj prekrvavljen in občutljiv, hkrati pa imaš tudi več progesterona. Zaradi njega žile postanejo večje in bolj krhke, zato lahko hitreje pride do krvavitev.

V raziskavah so ugotovili, da krvavitve v prvih 12. tednih nosečnosti doživlja kar 15 do 25% žensk.

Malo krvi je torej popolnoma normalno, vseeno pa se o tem lahko pogovoriš s svojim zdravnikom, če te skrbi, da je razlog kaj resnejšega.

Tako, upam, da si izvedel kaj novega in da te bodo stvari med nosečnostjo zdaj vsaj malo manj skrbele. V naslednjem prispevku pa si lahko pogledaš, kateri položaji so najbolj primerni za seks v nosečnosti.

Ne pozabi nam tudi slediti na družbenih omrežjih! Najdeš nas na Instagramu, Facebooku, Youtubu in Tiktoku. Prebereš pa lahko tudi ostale objave na blogu in tako izveš ogromno novega. Če imaš kakšno vprašanje, nas lahko pokličeš ali pa nam pišeš na naš e-mail naslov in z veseljem ti bomo pomagali.

Sara
bio_sara

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: