Seks med menstruacijo

Nasveti za boljši seks

Samo zato, ker imaš menstruacijo ne pomeni, da moraš v tistih dneh pozabiti na seks. Nekatere ženske med menstruacijo v seksu celo bolj uživajo kot druge dni. Je varno? Je umazano? Vse izveš tukaj in zdaj, samo nadaljuj z branjem.

Si že doživela, da si po prvem dnevu menstruacije, ko krči niso več tako močni in boleči kar naenkrat močno zaželiš seksa? Pa tega nisi nikoli prakticirala, ker se vama, predvsem tebi, zdi umazano? Nekatere raziskave so pokazale, da so pravzaprav ženske tiste, ki v tistih dneh ne želijo seksa, medtem, ko moških, v večini primerov, menstruacija ne moti preveč. Vendar pa bi v 54% seks med menstruacijo prakticirali le z resno partnerico ali ženo.

Med menstruacijo se potreba po lubrikantu zmanjša, seks v nekaterih primerih celo omili nekatere simptome npr. krče in glavobol, hkrati pa je cikel krajši. Preden pa ti povemo kako lahko uživaš v tistih dneh v mesecu, pa moraš vedeti kakšna so tveganja za prenos bolezni, drugih okužb in nosečnost.

Možnost okužbe

kondomTudi med menstruacijo prakticiraj varen seks, saj je možnost okužbe enaka kot ostale dni v mesecu. Virusi so lahko prisotni v menstrualni krvi, zato uporabljajta kondom, da zmanjšata tveganje okužb. Virusi so namreč prisotni v vsaki telesni tekočini, v času cikla se maternični vrat nekoliko odpre kar lahko povzroči, da prehajajo.

Ne samo virusi, med menstruacijo je ženska lahko nekoliko bolj nagnjena tudi k drugim okužbam. pH vagine je od 3,8 do 4,5, med menstruacijo pa naraste, kar povzroči ugodnejše pogoje za rast glivic. Simptomi take okužbe so sicer verjetnejši teden pred menstruacijo, spolni odnosi v tem času pa jih poslabšajo. Vseeno pa trdnih dokazov o tem, da spolni odnosi med menstrualnim ciklom povečajo možnost okužbe.

Ena izmed možnih okužb je tudi vnetje sečil, vendar je to bolj verjetno povezano z bakterijami, ki med spolnim odnosom potujejo v mehur – to se lahko zgodi kadarkoli v mesecu, zato je priporočljivo, da po vsakem spolnem odnosu izprazniš mehur.

Zanositev med menstruacijo

Med menstruacijo najverjetneje ne boš zanosila, saj si navadno več dni od ovulacije, ni pa nemogoče. Obstajajo izjeme. Čeprav nekateri moški menstruacijo vidijo kot priložnost za seks brez kondoma, to ni priporočljivo. Če imaš krajši menstrualni ciklus (od 21 do 24 dni) in imaš spolne odnose proti koncu menstrualnega ciklusa lahko spermiji v vagini preživijo tudi do pet dni, zato obstaja možnost zanositve.

Med menstruacijo verjetno lubrikanta sploh ne bosta potrebovala, če pa, potem vedno uporabita tistega na vodni osnovi, ki je varen tudi za uporabo s kondomi.

Če med menstruacijo čutiš krče in si slabe volje oz. tvoje razpoloženje niha, je seks lahko odlična rešitev. Med orgazmom se namreč sprostita oksitocin in dopamin, ki, teoretično, lahko ublažita simptome.

Kako prepričati partnerja?

Pred spolnim odnosom se pogovorita. Če je potrebno, postavita pogoje. Če sta že poskusila in enemu od vaju to ne ustreza, ga pač ne prakticirajta. Tistih nekaj dni lahko oba zdržita brez vaginalnega seksa, zabavata se lahko tudi na druge načine, preizkusita oralni ali analni seks in dodajta kakšno igračko.

Če sta torej pripravljena poizkusiti, berita naprej.

1. Uporabita brisače! Preden začneta po postelji razgrni temne brisače, saj menstruacije nočeš po jogiju in rjuhah. Prav tako imej v bližini mokro brisačo – potrebovala jo boš po seksu, da se boš obrisala, preden boš vstala.

2. Preizkusita različne položaje. Če boš ležala na hrbtu ali boku, bo vse skupaj manj umazano, kot če boš zgoraj. Pazljiva bodita tudi pri globini penetracije, saj je med ciklusom maternični vrat lahko nižje. Če te začne boleti, se ustavita in nadaljujta bolj pazljivo.

seks med menstruacijo3. Seks pod tušem. Je manj umazan, prav tako, pa se boš verjetno bolj sprostila, saj te ne bo skrbelo za umazane rjuhe.

4. Manj rok. V teh dneh ti verjetno ne bo najbolj ustrezalo, da se te partner »tam« dotika s prsti. To ne pomeni, da se moraš odpovedati predigri. Sploh ne! Lahko pa to izkoristiš in eksperimentiraš z novimi triki in pripomočki.

5. Počakaj nekaj dni. Če imaš prva dva dni močno menstruacijo, naslednje dni pa blažjo, preprosto zdrži 48 ur, nato pa se prepusti. Če pa te kri ne moti, pa si daj duška že na začetku cikla.

6. Po seksu se stuširajta. Ker bosta zagotovo oba nekoliko umazana, se stuširajta. Tudi počutila se bosta veliko bolje. Če uporabljata igračke, jih seveda takoj operita z milom in toplo vodo ali čistilom za igračke.

Med seksom lahko uporabiš tudi mehko menstrualno skodelico, ki bo kri zadržala, tako da bo vse skupaj manj umazano. Med penetracijo pa ne uporabljaj običajne menstrualne skodelice, saj niso oblikovane tako, da jih imaš lahko vstavljene med seksom. Vseeno pa jih lahko uporabljaš med predigro ali oralnim seksom.

Menstruacija je popolnoma naravna, tako da se je ni potrebno sramovati. Če vama seks v teh dneh ustreza ga prakticirajta, če ne, počakajta nekaj dni ali pa se znajdita drugače. Ljudje smo različni in enake stvari ne ustrezajo vsem. Če imaš predsodke jih poskusi premagati, mogoče ugotoviš, da je seks v teh dneh enako dober, če ne celo boljši.

Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice