Rak na modih

Nasveti za boljši seks, Video prispevki

Če je rak prostate najpogostejši rak pri moških, je rak na modih zelo redek.

Prizadene namreč samo med 1-2 odstotka moške populacije, po drugi strani pa je med mladimi moškimi med 20 in 40 let rak na modih najpogostejši rak.

Dobra novica pri tem je, da ima bolnik s to boleznijo ob zgodnjem odkritju izjemno dobro prognozo za preživetje.

Čeprav strokovnjaki natančnega vzroka za nastanek te bolezni ne morejo točno določiti, je ključnega pomena že dogajanje v času zgodnjega razvoja moškega zarodka.

 Zanj so zlasti dovzetni:

- moški z nespuščenimi modi ob rojstvu,

- z motnjami plodnosti,

- z manjšim volumnom mod, 

- z nepravilnostmi v razvoju zunanjega dela sečil

Zanimiv je tudi podatek, da se rak mod pogosteje pojavlja pri moških sorodnikih bolnikov, ki so bolezen že preboleli, torej je genetski.

Kako ga prepoznamo

Razlog za skrb je lahko zatrdlina v modu ali pa nenadna sprememba strukture. Vsaka sprememba na modu sicer ne predstavlja nujno raka, kljub temu pa je potreben obisk pri zdravniku, če opaziš nenadno povečano ali zmanjšano modo, sumljivo zatrdlino, eno modo je na otip trše od drugega, občutek teže ali kopičenje vode, bolečino ob nežnem pregledu, otekanje ali spremembo barve mošnje.

Problem je, ker v začetni fazi omenjenih znakov niti ne opaziš, ker so večinoma neboleči, vmes pa se lahko rak že razširi. Na tej točki se pojavi nepojasnjena bolečina v križu, suh dražeči kašelj, splošna utrujenost in hujšanje.

Preventiva

Ključna sta predvsem preventiva in samopregledovanje. Moda je potrebno redno pregledovati, strokovnjaki svetujejo pretipanje med ali po kopeli, ko je tkivo mehko in voljno.

Palca obeh rok položiš na zgornjo stran moda, kazalec in sredinec pa na spodnjo stran in ga nežno pretipaš po celotni površini. Vsako modo je potrebno pregledati posebej.

Pogoste zmote

V nasprotju s tem, kar morda misliš, pogosto kolesarjenje ne vpliva na nastanek raka testisov, prav tako ne poškodbe testisov, pa tudi starost ni dejavnik.

Prav tako ni znanstvenih dokazov, da je rak mod lahko posledica uporabe erotičnih igrač, kot so obroček za penis, kletka za penis, ballstretcher, različni stimulatorji in podobno.

Ker v večini primerov natančen vzrok raka na modih ni znan, je zato reden samopregled testisov zelo pomemben.

Kakšno je spolno življenje po raku na modih?

Operacija, ki je pri raku na modih potrebna, ponavadi vključuje odstranitev enega ali obeh mod. V večini se odstrani samo eno. Moški, ki gredo skozi tako operacijo, ne opazijo velikih sprememb glede svojih želja po spolnosti ali zmožnosti imeti otroke.

Moški, ne odlašaj in se redno pregleduj.

Če pa imaš dodatna vprašanja, nam piši, spremljaj naše objave na FB in IG ali se naroči na naš YouTube kanal, da boš vedno na tekočem.

Eva
Piše o vsem, najraje pa razbija mite in predsodke. Spolnost dojema kot umetnost. Je izjemno širokih nazorov.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice