Nedolžnost in izguba nedolžnosti

Video prispevki, Prvi koraki v spolnost

Če pogledaš v slovar slovenskega knjižnega jezika, pod besedo ‘nedolžen’ piše tudi, da je to tisti, ki še ni imel spolnih odnosov.

Kako enostavna razlaga, ane? Ampak, če bi bila izguba nedolžnosti res tako enostavna, potem ne bi bilo tega videa.

V resnici se zaplete že pri besedi spolni odnos. Različnim ljudem to pomeni različne stvari. In zato tudi nedolžnost ni tako enostavno definirati.

Kaj sploh je spolni odnos?

Veliko ljudi ob besedi seks najprej pomisli na dejanje, kjer pride do penetracije penisa v nožnico. Ampak po tej definiciji bi bilo veliko ljudi, še posebej člani LGBTQ+ skupnosti, še vedno nedolžnih, kljub temu, da so že leta spolno aktivni.

Obstaja veliko različnih oblik seksa:

  • Oralni seks, kjer partnerja zadovoljiš z usti.
  • Analni seks
  • Penetracija z uporabo igračk
  • Seks, kjer sploh ne pride do penetracije ...

Skratka, ne obstaja samo ena vrsta spolnih odnosov.

Zelo pomembno se mi zdi omeniti tudi to, da mnogi strokovnjaki posilstva nikakor ne kvalificirajo kot seks.

Seks se zgodi samo takrat, ko se zanj vsi strinjajo, drugače pa gre vedno za posilstvo.

In zato nekdo, ki je bil žrtev posilstva s tem ni izgubil nedolžnosti, ker v resnici sploh ni šlo za spolni odnos.

Nedolžnosti ne moreš izgubiti. Celoten koncept nedolžnosti je nastal predvsem zato, da so imeli moški lahko še več nadzora nad ženskami. Še danes je tako, da se za punce ‘spodobi’, da čim kasneje stopijo v svet spolnosti in da imajo čim manj spolnih partnerjev.

Pri fantih pa je ravno obratno. In če dobro pomislimo, tu nekaj ne štima. S kom naj bi potem fantje imeli spolne odnose, da bodo čim bolj izkušeni, punce pa čim bolj nedolžne? Drug z drugim? Sami s sabo?

Nedolžnost nekoč in danes

Veliko vlogo pri ohranjanju prepričanja, da morajo dekleta ostati device do poroke, sta imeli in še vedno imata vera in tradicija.

Po svetu še danes izvajajo teste deviškosti tako, da pregledujejo deviško kožico in  kontrolirajo krvave rjuhe na poročno noč. Ampak, ti testi so izredno nezanesljivi. Zakaj je temu tako, izveš v nadaljevanju.

Še huje pa je to, da izvajajo tudi posege, kjer pohabijo žensko spolovilo samo zato, da bi zagotovili njeno nedolžnost na poročno noč.

Namesto na nedolžnost, se moramo začeti osredotočati na to, da prakticiramo varno spolnost in, da to počnemo, ker to želimo. In da to počnemo z nekom, ki mu zaupamo.

Če želiš s spolnostjo počakati, je to čisto v redu. Če pa bi rad eksperimentiral, tudi s tem ni nič narobe. Važno je to, da za karkoli se že odločiš, to narediš, ker si sam tako želiš, ne zato, ker se ti zdi, da drugi od tebe to pričakujejo.  

Zdaj pa še nekaj o deviški kožici.

Deviška kožica oziroma himen je tanka, kožna guba, ki delno prekriva vhod v nožnico. Lahko je različnih oblik in velikosti in navadno prekriva samo majhen del vhoda v nožnico. V res redkih primerih se pa vseeno zgodi, da je vhod v nožnico skoraj ali pa celo popolnoma prekrit. Takrat je potreben krajši kirurški poseg, da se jo odstrani.

Da je himen potrebno odstraniti se velikokrat ugotovi že ob rojstvu ali pa v puberteti, ko bi dekle že moralo dobiti menstruacijo pa ni krvi. To zadrževanje krvi v telesu se lahko čuti kot neka teža, ki pritiska na medenico. Poleg tega lahko čutiš bolečine v hrbtu, krče ali bolečino ob uriniranju.

Ali je deviška kožica znak nedolžnosti?

Na podlagi deviške kožice, nihče ne more s 100% zanesljivostjo ugotoviti kdo je spolno aktiven in kdo ne. Nekatere deklice se celo rodijo brez deviške kožice.

Poleg tega se deviška kožica lahko pretrga, oziroma raztegne v času odraščanja, ob intenzivnih športnih dejavnostih ali pa masturbaciji.

To se pravi, deviška kožica, kljub zavajajočemu imenu, nima nič z nedolžnostjo. To, ali jo imaš ali ne, ni noben pokazatelj tega ali si spolno aktivna.

Zaradi tega je dokazovanje nedolžnosti s pregledovanjem deviške kožice popolnoma nesmiselno. Posledično je tudi test krvavih rjuh popolnoma nezanesljiv.

Skratka, če na vse skupaj pogledamo s čisto nekega logičnega vidika in če bi bila nedolžnost evolucijsko pomembna stvar potem bi imela vsa dekleta deviško kožico. Pa tudi fantje bi imeli neko fizično lastnost, ki bi izdala ali so spolno aktivni. Vendar pa temu ni tako. Ali je nekdo že imel spolne odnose lahko veš samo, če ti sam pove.

Ali boš pri prvem spolnem odnosu krvavela?

Lahko se zgodi, da se deviška kožica poškoduje. Zato, ker je zelo dobro prekrvavljena, dekleta ob prvem spolnem odnosu lahko opazijo kri.

Ni pa nujno, da se to zgodi. In tudi če krvaviš, ni nujno, da te bo močno bolelo. Če boš dovolj sproščena in vzburjena in če boš uporabila tudi lubrikant, bo prvi spolni odnos lahko potekal brez bolečin in z malo krvi.

Ne pozabi pa si pogledati tudi videa o tem, kako se pripraviti na prvi spolni odnos in kaj narediti, da ne bo bolelo.

Spremljaj nas tudi na družbenih omrežjih - Facebooku, Instagramu, Tik Toku in YouTube kanalu, saj pripravljamo še več vsebin, kjer bom govorila o čisto vsem, kar moraš vedeti o spolnosti, pa ti nihče ni povedal.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: