Ko seks postane boleč

Nasveti za boljši seks

Seks je za mnoge najljubša oblika zabave in sprostitve. Kaj pa, če ta postane boleč? V tem primeru se večina spolnim odnosom izogiba, ne da bi odkrili pravi vzrok bolečin. O težavah, tako moških kot žensk, smo že pisali, zdaj pa se bomo posvetili konkretnemu problemu – vaginizmu.

KAJ JE VAGINIZEM?

VaginismusVaginizem je vaginalni krč, torej krč mišic medeničnega dna, ki se pojavi nenadoma in popolnoma nenadzorovano. Stisk je lahko tako močan, da popolnoma zapre vhod v nožnico zato so spolni odnosi, ginekološki pregledi in celo vstavljanje tamponov, onemogočeni, vse poskuse vstopanja v nožnico pa spremlja neprijetna in močna bolečina.
Vaginalni krč se lahko pojavi tudi med samim spolnim odnosom in je lahko tako močen, da moški svojega uda ne more izvleči iz nožnice. V tem primeru je potrebno počakati, da se ženska ponovno sprosti – s tem se sprostijo tudi vaginalne mišice, stisk pa je lahko tako močen, da je potrebna zdravniška pomoč. Za fizično zdravje ženske sicer ni nevaren, lahko pa pusti neželene psihične posledice.
Poznamo več različnih vrst teh težav, ti. primarni in sekundarni vaginizem.

PRIMARNI VAGINIZEM

V to skupino spadajo ženske, ki ne morejo imeti spolnih odnosov brez, da bi ob tem občutile bolečino. Najpogosteje se pojavi pri najstnicah in mlajših ženskah, v zgodnjih dvajsetih letih, ponavadi ob prvem poskusu vstavljanja tampona, obisku ginekologa ali prvi penetraciji. Ženske se svojih težav običajno sploh ne zavedajo do prvega poskusa vaginalne penetracije. Najpogostejši vzorki primarnega vaginizma so infekcije urinskega trakta, posilstvo ali drugo spolno nadlegovanje, nasilje v družini, največkrat pa so psihičnega izvora – povročitelj je lahko stres, strah pred bolečim prvim spolnim odnosom ...

SEKUNDARNI VAGINIZEM

Ta oblika vaginizma se pojavlja pri ženskah, ki so v preteklosti že izkusile nebolečo penetracijo - prav zato, ker imajo te ženske s spolnimi odnosi že pozitivno izkušnjo, se ta oblika lahko hitreje odpravi. Vzroki zanj so lahko stres, travamtična izkušnja med porodom, nezaupanje partnerju, nesamozavest, nerazkritje spolne usmerjenosti, pojavi se lahko tudi pred ali med menopavzo, zaradi sušenja nožničnega tkiva, ki je posledica zmanjšanega estrogena – to sprva povzroči boleče spolne odnose, vodi pa do vaginizma.

ZDRAVLJENJE

sht071pur-300x300Ker je vaginizem zelo neprijeten in lahko pusti psihične posledice, kot so nenehen strah pred bolečimi spolnimi odnosi, občutek tesnobe in posledično velik stres in strah pred tem, da partner težav ne bo razumel in bo žensko zapustil, ga je treba čimprej ozdraviti. Prvi korak je, da težave sprejmete in se pogovorite s partnerjem, saj se zaradi zavračanja spolnih odnosov lahko počuti zavrnjenega in nezaželenega.
Če je vzrok vaginizma psihičnega izvora ga lahko odpravite kar same. Prvi korak je ta, da se seznanite s svojim telesom, ga sprejmete, ugotovite kaj se dogaja med spolnim odnosom, orgazmom in vzburjenjem, saj boste tako spoznale delovanje svojega telesa in povezale psihično spročenost s sproščenostjo mišic medeničnega dna.

Z uporabo vaginalnih kroglic in izvajanjem Keglovih vaj boste okrepile mišice in se jih naučile nadzorovati. Prav tako morate razširiti vhod v vagino - z dilatorji (z njimi nožnico razširite tako, da začnete z vstavljanjem najožjega in nato nadaljujete s širšimi), tamponi ali prsti – dokler penetracija s prstom še vedno povzroča bolečino, spolni odnosi še niso priporočljivi.
Veliko vlogo pa igra tudi predigra, torej stimulacija pred samo penetracijo, seveda morate vedeti kaj vam najbolj ustreza in vas vzburja.
Seveda pa vsekakor svetujemo obisk in posvet pri zdravniku, da potrdi diagnozo in vam svetuje glede čimprejšnje odprave vaših težav in tako omogoči, da boste v spolnih odnosih spet uživali brez bolečin.

 

Urša
Njene članke najdeš v vseh kategorijah, najraje pa piše nasvete, ki popestrijo in izboljšajo seks ter poišče odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice