Kako se pripraviti na prvi spolni odnos?

Video prispevki, Prvi koraki v spolnost

Te zanima vse o seksu, ampak tega še nikoli nisi počel? Ali pa si že, pa se ti zdi, da premalo veš? No potem si na pravem mestu, ker tukaj bomo govorili ravno tem!

Danes bom govorila o vsem, kar moraš vedet pred prvim spolnim odnosom in kako se pripraviti na prvi spolni odnos. Ampak zato, ker je to zelo obširna tema, bom za začetek pokrila samo osnove, več pa izveš v prihajajočih vsebinah.   

Članek pa je primeren tudi za vse starše.
V kolikor ti ni prijetno o teh temah govoriti s svojimi najstniki, jim enostavno pokaži tole! :)

1. Pogovarjaj se

Najbolj pomembno je, da se v prvi spolni odnos spustiš z nekom, ki mu zaupaš in se z njim o tem lahko tudi pogovarjaš. Pogovarjajta se o pričakovanjih, ki jih imata, o strahovih in o tem, kaj bi rada poskusila in česa ne.

Normalno je, da vama bo ob tem malce nerodno. Ampak, če se lahko o tem pogovarjata tudi, ko vama je nerodno, potem je to eden od znakov, da sta na to pripravljena.

2. Spoznaj svoje telo

Kako dobro poznaš svoje telo? Ali veš, kako izgleda tudi tam spodaj? Če ne, v roke vzemi ogledalo in si poglej! ;)

Masturbacija je tudi dober način, da spoznaš sebe in svoje telo. Če sam ne veš, kaj ti paše, potem tudi od svojega partnerja ne moreš pričakovati, da bo vedel. Med seksom lahko potem tudi pokažeš in poveš, kje in kako naj se te dotika in kaj ti je všeč.

3. Zaščita

Obstaja kar nekaj mitov glede zanositve. Prvi takšen je, da pri prvem spolnem odnosu ne moreš zanositi. Ali pa, da ne moreš zanositi med menstruacijo.

No, to na žalost ni res, zato moraš vedno(!) uporabiti zaščito.

Ker obstaja kar nekaj različnih načinov zaščite, bom pa o tem v prihodnje tudi posnela video. Zapomni pa si, da so kondomi EDINA oblika zaščite, ki te zavarujejo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi in so, zato tudi najboljša izbira za prvič.

4. Pravilna namestitev kondoma

Pri kondomu moraš paziti to, da ne poči. Ko ga natakneš, moraš na vrhu stisniti vršiček, da se tja ne ujame zrak. Potem ga pa počasi in previdno razvlečeš vse do konca penisa.

Nikoli pa ne uporabljaj dveh kondomov naenkrat. Na ta način ne boš imel dvojne zaščite, ampak bo trenje kondoma ob kondom pripeljalo do tega, da se bosta strgala.

5. Je prvi spolni odnos boleč?

Ne. Ni nujno, da boli. V resnici, če si dobro pripravljena, sploh ne bo bolelo. Lahko, da bo sprva malce neprijetno, ampak močna bolečina načeloma pomeni, da nisi dovolj sproščena.

6. Deviška kožica

Verjetno veš, da imamo ženske deviško kožico. In, da se ta pri prvem spolnem odnosu pretrga in potem krvaviš.

V resnici, pri večini žensk, kožica prekriva samo majhen del vhoda v nožnico. Včasih se lahko pretrga že pri kakšni bolj intenzivni športni dejavnosti. Res redka dekleta imajo kožico, ki prekriva velik del vhoda v nožnico in v še bolj redkih primerih je potreben krajši poseg, kjer se jo odstrani.

7. Kaj narediti, da ne bo bolelo?

Predigra!

Začnita počasi. Z veliko predigre, da se oba čim bolj sprostita. To pomeni, čim več poljubljanja, božanja, lahko tudi masaže.

Vzemita si čas.

Preden pride do penetracije s penisom, uporabi prste. Najprej enega, če je to ok, nadaljuj z dvema. Če ni prijetno se ustavita in mogoče nadaljujta kasneje ali pa, kdaj drugič.

Če bo punca videla, da se ti nikamor ne mudi in da si potrpežljiv in nežen, bo veliko bolj sproščena in prej pripravljena na seks. Ampak samo, če si res znaš vzeti čas in tudi sam v tem uživati. Ker punce začutimo take stvari.

Lubrikant!

Najbolje je, da pri prvem spolnem odnosu uporabita lubrikant - prodajajo se zraven kondomov. Nujno vzemita takega, ki je na vodni osnovi, ker silikonski lubrikanti poškodujejo kondom in lahko poči. Izberita takega, ki je brez okusa in naj bo čim bolj naraven. Ko sta pripravljena na penetracijo, nanesita lubrikant direktno na vulvo, okrog vhoda v nožnico in na penis.



Boli?

Seveda se lahko zgodi, da bo punco ob penetraciji vseeno zabolelo. Če občutek mine po nekaj trenutkih je vse vredu. Če pa bolečina ne popusti, prenehajta in spet poskusita kdaj drugič. Če pa se to ponavlja, se raje posvetuj s svojim ginekologom.

8. Kaj pričakovati za prvič?

Ne misli, da bo kot v filmu, kjer vse poteka kot po maslu.

Seks je včasih neroden, smešen in pa čuden ... in ne smeš ga jemat preveč resno. Včasih pride do čudnih zvokov, ali pa pristaneta v hecnem položaju. To je čisto normalno in se med seksom dogaja pogosto, ne samo prvič.

Ko se odločiš za prvi spolni odnos, ne veš točno, kaj pričakovati. Morda se boš, zato počutil se boš počutil malo hecno. In ravno zato je tako pomembno, da to delaš z osebo, s katero ti ni nerodno.

In pa ne pozabi, da seksaš zato, da uživaš in da ti je fino. Med seksom tudi komunicirajta in se vmes prepričajta, da je vse ok.

9. Orgazmi

Tudi o tem bom več govorila v posebnem videu. Zaenkrat pa ...

Orgazmi in punce

Prvič verjetno ne boš doživela orgazma.

Ženske ponavadi rabimo več stimulacije kot moški, da doživimo vrhunec. Pa kot zanimivost ti povem še to, da okrog  75% žensk potrebuje tudi stimulacijo klitorisa, da doživijo orgazem. To pomeni, da za njih ni dovolj samo penetracija.

To, da ne doživiš orgazma pa še ne pomeni, da v seksu ne moreš uživati. Veliko žensk pravi, da za dober seks ni nujno, da vedno doživijo orgazem. Saj veš, kako pravijo: Pomembna je tudi pot, ne samo cilj.  

Orgazmi in fantje

Pri fantih je ravno obratno. Najverjetneje boš orgazem doživel zelo hitro. To pa zato, ker gre za čisto nove občutke, ki jih nisi vajen, zraven si pa še malo živčen. In ta kombinacija, te hitro pripelje do izliva.

Lahko pa se zgodi tudi to, da zaradi vsega tega pričakovanja in vzhičenosti ne moreš dobiti ali pa ohraniti erekcije. Če se ti to zgodi vedi, da nisi ne prvi in ne zadnji, ki se mu je to zgodilo. Za to so najverjetneje krivi živci in se to dogaja tudi moškim, ki so že neštetokrat seksali.

 Stres, utrujenost in podobni dejavniki namreč zelo vplivajo na te stvari.

10. Samo ja pomeni ja!

Najbolj pomembna stvar od vsega, kar sem do sedaj povedala pa je to, da se oba ali pa vsi udeleženci absolutno strinjajo glede vsega kar se dogaja in se bo zgodilo.

Nikoli ni prepozno, da se ustavita. Če si premisliš po tem, ko sta oba že gola, ali pa potem ko sta že začela, imaš vso pravico, da to poveš in da prenehata.

Vsako spolno dejanje, v katerega ne privolijo vsi udeleženci je posilstvo. Nikoli ti nihče ni dolžen seksa. Tudi če ti obljubi, da se bo zgodilo in se potem premisli. Tudi če sta že dolgo časa par in sta že velikokrat seksala. Vedno poskrbita za to, da sta oba za stvar!

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: