Kako preprečiti povešanje prsi?

Nasveti za boljši seks

Vse ženske si želijo, da bi bile njihove prsi popolne in prožne celo življenje, vendar v večini primerov to ni mogoče. Povešanje prsi je naraven proces, ki se zgodi zaradi staranja, saj prsi zgubijo elastičnost in prožnost. Povešene prsi lahko močno zmanjšajo samozavest ženske, ki misli, da ni več tako privlačna nasprotnemu spolu. Vedeti, kako lahko vsaj zmanjšate povešanje prsi lahko veliko pomaga.

Kaj povzroči povešene prsi?

Prsi ne vsebujejo veliko mišičnega tkiva, saj so večinoma narejene iz maščobe, vezivnega tkiva in mlečnih žlez, zato potrebujejo veliko nege, da ostanejo v dobrem stanju. Najbolj pogosto se prsi začnejo povešati po 40 letu, vendar lahko tudi prej. Po 30 letu lahko koža postane bolj ohlapna in začne kazati znamenja staranja. To je predvsem res za ženske, ki so bile v preteklosti noseče.

Breast Uplift before and after surgeryRazen nosečnosti in starosti, na povešanje vplivajo tudi menopavza, hitra izguba ali pridobitev teže, naporna telovadba, pomanjkanje hranilnih snovi, kajenje, prekomerno sončenje in bolj ohlapni modrčki.

Veliko ljudi misli, da tudi dojenje vpliva na povešenost, vendar je to ovrgla študija iz leta 2008. Prava nadloga pa je nosečnost, saj lahko pridobljena teža med nosečnostjo povzroči raztezanje ligamentov, ki kasneje vodi do povešenosti. To lahko večinoma preprečite s pazljivo, zdravo dieto med samo nosečnostjo.

Rak na dojkah in nekatere dihalne bolezni, kot je npr. tuberkuloza, tudi lahko povzročijo povešenost prsi. Prevelika količina alkohola, gaziranih pijač in nikotina so še drugi faktorji, ki lahko vplivajo na izgled vaših prsi.

Lahko uporabite vrsto krem in losjonov, ki se dobijo na trgu za bolj čvrste prsi, če pa prisegate na bolj naravne metode, lahko preizkusite kaj od naslednjega.

Kako učvrstiti prsi

Ohranjajte konstantno, optimalno težo

Če imate težave obdržati svojo težo na zdravi ravni, potem se lahko to vidi na vaših prsih. Koža se razteguje z vsakim pridobljenim in izgubljenim kilogramom in vsakič izgubi nekaj svoje elastičnosti. Enako je seveda tudi za kožo na prsih. Ko hitro izgubite težo, izgubite velik del maščobe iz prsi, ki jo pokurite lažje kot z drugih delov telesa. Zato je ponavljanje cikla raztegovanje-krčenje zelo slabo za vaše prsi. Poskusite doseči svojo idealno težo in jo obdržati na dolgi rok.

Pijte veliko vode

stock-footage-bottle-of-water-pouring-into-a-glass-slow-motionKoža je sestavljena iz celic, katerih sestava je večinoma voda. Pomanjkanje vode se lahko vidi na vaših prsi, saj bo koža izgledala skrčena in pusta. Ko telo ne dobi dovolj vode, lahko vaša koža postane luskasta, suha in nagubana. Na predelu prsi se to pozna z zmanjšano čvrstostjo prsi in povešanje.

Hranilne snovi in vadba

Vedno kombinirajte zdravo prehranjevanje z telesno vadbo, saj le tako lahko izgubite težo in obenem učvrstite vašo kožo. Pretirane ali neprave uteži lahko vplivajo na povešenje vaših prsi. Drastična izguba teže v kratkem času bo skoraj zagotovo tudi vplivala na polnost in čvrstost vaših prsi.

Pomanjkanje hranilnih snovi lahko vodi do povešenih prsi, saj so hranilne snovi nujno potrebne za rast in podporo vaših prsi. Premalo proteinov (beljakovin) in mišična tkiva v prsih bodo izgubila moč in čvrstost. Izredno pomembno je jesti raznoliko hrano, ki vsebuje proteine, vitamine, kalcij, minerale, ogljikove hidrate in pomembne maščobe. Brez njih vaše telo ne more funkcionirati pravilno, in to se lahko odrazi v izgledu vaše kože in posledično prsi.

Izjemno živilo, ki pomaga pri upiranju znakom starosti je granatno jabolko, predvsem olje iz njegovih semen. Poleg granatnega jabolka ne izpuščajte korenja, zelja, brokolija, čebule, paradižnika in še česa podobnega iz vaše prehrane, saj prispevajo pomembne hranilne snovi.

Aloe Vera

aloe-vera (1)Aloe vera ima znane lastnosti, ki pomagajo pri čvrstosti kože in se vam lahko pomaga znebiti povešenih prsi. Antioksidanti v aloe veri preprečujejo škodo, ki jo lahko povzročijo prosti radikali in pomagajo pri povešenosti prsi. Po navadi aloe vera pride v obliki gela, ki ga nanesete in vtrete v kožo, s krožnimi gibi po 10 minut. Po masaži pustite še kakšnih 10 minut, da se dobro vpije, potem pa lahko gel, kolikor se ga ni vpilo sperete z vodo.

Domača pomagala za čvrste prsi

Vadba za prsi

Velikokrat je bilo rečeno, da prave vaje lahko ohranijo vaše prsi čvrste in pokončne, vendar ker prsi nimajo veliko mišic, temveč so večinoma iz maščobe, to pomeni, da nimate prav veliko tistega, kar bi lahko utrdili in učvrstili. Lahko pa z vajami za moč prsnega koša izboljšate videz prsnega predela z učvrstitvijo ligamentov, ki sestavljajo prsi in jih tako naredite na videz bolj živahne.

Najbolj poznane vaje za prsni koš so gotovo sklece, ki učvrstijo prsne mišice pod ženskimi prsmi. S temi vajami lahko izboljšate videz celotnega prsnega koša in zmanjšate raven nepotrebne maščobe okoli njega. Tudi vaje z utežmi lahko pomagajo, kot so vaje za biceps, vaje z ročkami itd.

Prsne maske

Kot obrazne maske, tudi prsne maske poskusijo preprečiti povešenje prsi z napenjanjem kože v prsnem predelu. Uporabite jih vsaj enkrat na teden za boljše rezultate.

Recepte za te maske lahko najdete povsod, standardni »recept« pa je da pasto namažete okoli vaših prsi in jo vtrete. Pustite jo za okoli pol ure in nato očistite z mrzlo vodo.

Masaža

Z masažo nekajkrat na teden lahko dosežete, da je koža na in pod vašimi prsmi bolj elastična, obenem pa izboljšate teksturo in ton kože. Masaža poveča tok krvi pod povrhnjico, kar povzroči hitrejše in bolj učinkovito obnavljanje celic.

Ena od masaž, ki jih lahko preizkusite je masaža z ledenimi kockami. Led lahko pomaga ustvariti boljši ton vaše kože. Vse kar morate narediti je, da z ledenimi kockami masirate kožo okoli vaših prsi v širokih krožnih gibih. Bodite pozorni, da ne delate tega predolgo, saj lahko povzročite otrplost kože, ki si je ne želite.

Kožo lahko masirate tudi z različnimi rastlinskimi in eteričnimi olji.

Pomagate si lahko z masažnimi olji iz naše ponudbe:

Da se izognete povešanju prsi se izogibajte teh dejavnikov

bra-size-app-artKajenje je močan faktor pri povešanju prsi. Enako lahko rečemo za prekomerno sončenje, bodisi na soncu ali v solariju, in slabo prehranjevanje.

Nošenje modrčka v napačni velikosti ali takega, ki se vam ne prilega dobro je tudi lahko dejavnik. Uporabite modrček, ki nudi dobro podporo ali je podložen na spodnji strani. Nekatere študije celo priporočajo, da se povsem znebite nedrčkov, saj ženske, ki ne uporabljajo nedrčkov, naj ne bi imele toliko problemov s povešenimi prsmi.

Miha
Piše o zanimivih tematikah brez obzira na predsodke in tabuje. Zanima ga predvsem vpliv seksa na družbeno socialno življenje in ti s svojim znanje z veseljem pomaga z nasveti in predlogi.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice