Kako izbrati gugalnico?

Erotične igračke

Si v spalnici želiš preizkusiti nekaj novega? Omisli si gugalnico. Z njo lahko preizkusiš nove položaje, ki jih sicer ne moreš, omogoča ti lažji dostop do določenih predelov pa tudi več svobode pri gibanju oziroma manj napora.

Gugalnica je primerna tako za oralni, analni kot vaginalni seks. Odlična je za pare, kjer je ena oseba mnogo višja od druge, saj omogoča nastavitev na ravno pravšnjo višino. Priljubljene so tudi v BDSM svetu, ker ima oseba, ki stoji poleg gugalnice, več svobode gibanja in nadzora kot tista na njej, in lahko to izkoristi za prevlado. Pomaga pa tudi osebam s telesno hibo, saj zmanjša obremenitev prizadetih mišic in olajša gibanje. Med kupci imamo ogromno tistih, ki jih bolečine v hrbtenici, kolkih ali kolenih omejujejo pri “navadnih” spolnih položajih, torej pri erotičnih aktivnostih, ki zahtevajo klečanje, gibčnost, fizično pripravljenost ipd.

Katero gugalnico izbrati?

Obstajajo različni tipi gugalnic. V splošnem jih ločimo po tem, kam se pritrdijo - ali na vrata ali na strop. Dražji modeli pa vključujejo tudi stojalo za samostojno postavitev.

 • Gugalnice za vrata so vrsta gugalnic, ki jih namestiš na vrata. Vrata morajo seveda biti masivna. Takšne gugalnice imajo na vrhu odebeljene, obtežene dele, ki zagotavljajo stabilnost. Pri uporabi gugalnice morajo biti vrata zaprta in zaklenjena. Ne samo, da te kdo ne preseneti, ampak tudi zato, da se vrata slučajno ne snamejo s tečajev ali zlomijo, če niso dovolj stabilna. Gugalnice za vrata imajo omejeno število položajev, a so zelo priljubljene, saj jih lahko hitro namestiš in pospraviš. Gugalnica je še posebej primerna za oralni seks in nežne bondage igrice.
 • Najbolj pogosta je gugalnica, sestavljena iz dveh širokih trakov za hrbet ter zadnjico in zank, v katere vstaviš stopala in roke. Zanke so načeloma nastavljive po višini in omogočajo, da na primer postaviš noge visoko v zrak. Za ženske je to fantastična možnost za doseg in stimulacijo G točke.
 • Obstajajo tudi večje gugalnice, postavljene na stojalo. Za ležanje imajo namenjeno veliko površino, običajno iz usnja, tkanine ali lesa. Takšne gugalnice so večinoma bolj stabilne, a tudi dražje. Pri nakupu se vedno prepričaj, kaj vključuje komplet. Cena pogosto vključuje samo gugalnico, medtem ko moraš nosilne trakove, kavlje in ostalo opremo priskrbeti sam oziroma kupiti posebej.
 • Stoječe gugalnice so pravzaprav trakovi, ki jih nosiš na telesu in olajšajo izvajanje določenega položaja. Trak ima zanke, skozi katere partner vstavi noge in s tem visi na tebi. Trakovi so primerni tudi za gejevske pare. Uporaba takšne gugalnice zahteva precej moči, saj partnerja/-ko nosiš sam, a hkrati omogoča več svobode, kot če želiš partnerja/-ko dvigati brez pomoči. Pri izbiri upoštevaj, da gre za fizično zahteven podvig, saj moraš biti sposoben nositi težo partnerja/-ke.

gugalnica

Kakšne so prednosti gugalnic

 • SPROSTITEV, saj te razbremenijo, omogočijo lažji dostop do določenih točk in določene položaje, ki jih na kavču ali postelji ne moreš izvajati. Gugalnico lahko uporabljaš tudi solo. Noge zatakneš v zanke, se usedeš in sprostiš. Lahko se samozadovoljuješ, če pa je gugalnica dovolj udobna, jo lahko tudi uporabiš za branje knjige ali druge stvari, ki te sproščajo.
 • GLOBOKA PENETRACIJA: s pomočjo gugalnice se penis lažje prebije globlje. Ker lahko prilagodiš višino, s tem omogočiš penisu pravo lego za globoko in čvrsto prodiranje. To je po besedah naših kupcev še posebej koristilo tistim ženskam, ki orgazma niso doživele tako zlahka. Nekaj pa jih je s pomočjo gugalnice odkrilo “squirting”.
 • NESKONČNA IZBIRA POLOŽAJEV: ne samo globoka penetracija, gugalnica omogoča, da preizkusiš tudi številne druge položaje, za katere si prej mislil/-a, da jih lahko izvajajo le akrobati. Mimogrede, seks na gugalnici je tudi odlična vadba za roke, hrbtenico in trebušne mišice.
 • BDSM DINAMIKA: poleg številnih novih položajev, ki jih lahko preizkusita, se lahko poigrata tudi z zavezovanjem. Če uporabiš dodatne vrvi, s tem omejiš svobodo gibanja partnerju/-ki, da ne more nikamor pobegniti in se poigraš, kakor ti je volja. Uporabiš lahko tudi druge BDSM dodatke, le pazi na varnost.      

Kaj moram vedeti pri izbiri gugalnice

 • Gugalnica ni primerna za vsak prostor, zato določi pravo mesto. Za visečo gugalnico potrebuješ trden kavelj, na katero jo lahko pritrdiš. Za stoječo različico načeloma potrebuješ veliko prostora. 
 • Pri visečih imaš dve možnosti. Obstajajo take z enojnim kavljem, ki se lahko vrtijo, medtem ko je pri dvojnem kavlju možno samo gibanje naprej in nazaj. Vendar pa se zaradi svoje varnosti vedno prepričaj, da bo strop zdržal obremenitev in dobro preberi vsa navodila. Če obstaja možnost, da strop popusti, je gugalnica na stojalu boljša izbira. 
 • Pri izbiri je dobro preveriti tudi material. Gugalnice za seks so narejene iz sintetičnega materiala, obstajajo pa tudi različice z usnjem ali lateksom. Idealno, če imaš fetiš na to.
 • Če gugalnica služi daljšim igram, predlagam, da poskrbiš tudi za udobje. V ležečih pozah bo vrat prvi, ki bo trpel, zato si omisli oporo. Enako preveri tudi za ostale dele gugalnice - priporočam, da izbereš oblazinjene, udobne materiale.
 • Vedno preveri tudi, koliko teže lahko gugalnica nosi. Načeloma gugalnice nosijo težo 150-180 kg. Preberi opis izdelka in specifikacije.
 • Izogibaj se položajem, kjer obstaja nevarnost, da bi se zadušil z zankami ali pasovi.
 • Na uporabo gugalnice se moraš privaditi. Na začetku te bo lahko strah ali te bo spremljal občutek, da boš padel oziroma padla. Nekaj težav ti lahko povzroči tudi lovljenje ravnotežja in prilagajanje pasov.
 • Pazi, da se z gugalnico ne igrajo otroci.

Pravilna namestitev gugalnice je ključnega pomena, saj se tako izogneš resnim telesnim poškodbam.

Čiščenje gugalnice

Zahvaljujoč preprosti konstrukciji ni veliko dela s čiščenjem. Sedež po uporabi očisti s toplo vodo in nekaj detergenta. Jermene in zanke lahko spereš pod tušem. Zanke za noge lahko tudi za nekaj časa namočiš. Za čiščenje usnjenih delov uporabi krpo iz mikrovlaken in specializirano sredstvo za čiščenje.

Želiš preizkusiti nove položaje, a seks gugalnica ni ravno zate?

Če gugalnica ni tista stvar, ki jo iščeš, lahko preveriš druge izdelke, ki prav tako omogočajo, da preizkusita položaje, ki jih še nista ali sploh nista vedela/-i, da obstajajo. V ponudbi so dostopne tudi različne blazine, stoli, klopi, ki vama pomagajo pri odkrivanju nove stopnje užitka in razbremenijo določene položaje.  

Eva
Piše o vsem, najraje pa razbija mite in predsodke. Spolnost dojema kot umetnost. Je izjemno širokih nazorov.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: