Kaj sploh je menstruacija?

Video prispevki, Prvi koraki v spolnost

Menstruacija je normalen, fiziološki pojav pri vsaki ženski in je mešanica krvi in maternične sluznice

Žensko telo se vsak mesec pripravi na nosečnost tako, da se v maternici odebelijo stene. Če do zanositve ne pride, ni potrebe po tem tkivu in ga telo izloči v obliki menstruacije.

Menstrualni cikel

Menstrualni cikel traja od prvega dne menstruacije, do začetka naslednje menstruacije in ponavadi traja od 21 do 35 dni. Ni pa nujno, da je število dni vsak mesec isto.

Stres in prehrana lahko vplivata na to, da včasih traja več ali pa manj dni, kot pričakuješ da bo.

Na začetku, ko dobiš menstruacijo ni nujno, da boš imela takoj reden menstrualni cikel. Včasih lahko je razlika lahko tudi po več tednov. Po približno 2-3 letih pa se načeloma vzpostavi reden in predvidljiv cikel. 

Pri kateri starosti bom dobila prvo menstruacijo?

Z vstopom v puberteto, pride tudi menstruacija. Ponavadi je tako: ko opaziš da ti rastejo dlake po intimnih delih in pod pazduho in ko se ti začnejo razvijati prsi pomeni, da se je zares začela puberteta.

Približno 1 leto po pojavu teh znakov pa lahko pričakuješ svojo prvo menstruacijo.

Koliko boš stara? Odvisno. Puberteta se v povprečju začne pri 11 letih, lahko pa tudi prej ali kasneje. Lahko tudi že pri 8 letih ali pa šele pri 14, je pa zelo dedno.

Vprašaj svojo mamo, kdaj jo je dobila ona. Velika verjetnost je, da jo boš takrat nekje, dobila tudi ti.

Kaj če dobim menstruacijo ko me ni doma?

Najbolje je, da imaš vedno, ko kam greš s seboj rezervne spodnjice in vložek. Tako te nikoli ne more presenetiti taka situacija

Koliko časa traja menstruacija?

Povprečna dolžina menstruacije je 5 dni.  Nekatere srečnice imajo tudi manj dni, druge pa tudi več kot to. Prvič pa menstruacija lahko traja tam med 2-8 dni.

Koliko krvi izgubim med menstruacijo?

Okoli 60 - 80 ml krvi.

Ampak moraš vedeti, da ni vse, kar gre ven med menstruacijo kri. Samo okoli 36% vse tekočine, ki jo izgubiš je kri. Ostalo so odebeljene celice maternične sluznice, kar je videti kot strdek.

Kaj lahko izberem za zaščito? 

Tudi o tej tematiki se bom v prihodnje še bolj podrobno razgovorila. Zaenkrat pa ti podam naslednje informacije:

Uporabljaš lahko vložke, tampone, menstrualno skodelico ali disk.

Disk je v zadnjih letih zelo priljubljen, svetujem pa ti, da probaš vse in se nato lažje odločiš, kaj ti najbolj ustreza.

Tudi menstrualne skodelice so zelo priljubljen pripomoček, potrebuješ pa malce več časa, da se naučiš pravilno vstaviti. 

Ali menstruacija boli?

Razlikuje se od ženske do ženske. Ene ne čutijo nič, spet druge pa imajo vedno težave. 

Bolečina se lahko razvije zato, ker se mišice maternice krčijo. Lahko boli na začetku, vmes ali pa na koncu menstruacije.

Če je bolečina neznosna in se pojavi slabost, pa obišči ginekologa, da ti predpiše katere od protibolečinskih tablet.

Kaj je PMS in ali sploh obstaja?

PMS se lahko kaže kot fizični ali psihični znak.

Na primer, napihnjenost, krči, napete prsi, lahkota, glavobol, boleče mišice, mozolji, zaprtost, driska, nihanja v razpoloženju, občutek žalosti, ne moreš spat, ne želiš biti v družbi, pozabljaš stvari, si utrujena, .…

Verjetno ne boš občutila vseh teh stvari ampak samo določene.

Če se pojavljajo redno pred menstruacijo, potem gre za PMS. Pri nekaterih ženskah  pa se ti znaki sploh ne pojavljajo, ali pa se pojavi šele čez čas. Lahko mnogo let po tem, ko si dobila prvo menstruacijo.

Ali imam menstruacijo do konca življenja?

Ne. Okoli 45 - 55 leta se pojavi menopavza in takrat je konec menstruacije za vedno. Menstruacije pa načeloma nimaš tudi med nosečnostjo.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice