Pri seksu me boli! Kaj lahko naredim?

Erotične igračke

Te pri seksu boli? Nisi edina. Vsaj 20 odstotkov žensk se kdaj sreča z bolečino pri spolnem odnosu, pri čemer lahko gre za bolečino, ki mine, lahko pa ostaja in s tem otežuje ali povsem onemogoča spolni odnos. Ali obstaja rešitev? Obstaja, v svetu in tudi pri nas se vse bolj uveljavlja dilatacija in uporaba dilatorjev. Morda zveni strašno, a daleč od tega! Vaginalni dilator je zelo lepo oblikovan pripomoček, ki pomaga obnavljati in oživljati vaginalno moč. Za ženske je priporočljiv komplet dilatorjev, ki se razlikujejo po velikosti. S tem omogočajo postopno treniranje mišic.

Kdaj uporabiš vaginalni dilator?

Kadar prihaja do bolečega spolnega odnosa. Vzroki so lahko:

- vaginizem: gre za nezavedno krčenje mišic, ki obdajajo vhod v vagino, zaradi česar je penetracija boleča ali celo nemogoča,

- vulvodinija: gre za kronično bolečino zunanjega spolovila (pri vhodu v nožnico), ki jo spremljata srbečica in pekoč občutek,

- atrofija nožnice: suhost nožnice,

- vaginalna stenoza: izguba vaginalne gibljivosti ter zožanje nožnice,

- operativni ginekološki posegi.

Kako se dilator uporablja?

Uporaba dilatorja je preprosta.

1. Udobno se namesti

Dilatacijo je priporočljivo izvajati v sproščenem okolju brez motečih dejavnikov. Tako se tudi telo najlažje sprosti.  

Lezi na hrbet, pokrči kolena, noge naj bodo razmaknjene. Položaj naj bo udoben. Globoko vdihni in počasi izdihni. Če se le da, dihaj s trebušno prepono, ker s tem sprostiš tudi mišice medeničnega dna. Opraviš lahko tudi nekaj enostavnih Keglovih vaj.

2. Nežno vstavi vaginalni dilator

Vaginalna terapija ni boleča. Njen cilj je prav osvoboditi se bolečine, zato te ne bo prav nič bolelo. Če te je strah, se ustavi in ponovno globoko zadihaj. In ko si pripravljena, nadaljuj.

Vzemi lubrikant na vodni osnovi ter ga nanesi na vhod v nožnico ter na dilator. Priporočamo, da na samem začetku uporabiš najmanjši dilator. Seveda lahko tudi večjega, a izberi takšnega, da te ne bo bolelo. Še to. Ne uporabljaj vazelina, saj z njim lahko razdražiš vaginalno sluznico.

Nežno in počasi vstavi zaobljen konec dilatorja v nožnico. Dilator se mora tesno prilegati, ne sme pa te nič zaboleti. Če dilator zlahka prodre v nožnico, uporabi večjega. Če pa te boli, izberi manjšega. V kompletu je dovolj velikosti :)

Sprosti mišice medeničnega dna in vstavi dilator še globlje. Ko prideš do konca, nežno pomakni dilator ven, nato znova notri. S tem se nožnica razteguje. Bodi osredotočena in globoko dihaj, premikaj se počasi in si vzemi čas.

3. Odstrani dilator

Ko meniš, da je dovolj, odstrani dilator in si privošči nekaj dodatnih minut dihanja in sprostitve. Uporaba dilatorja naj traja od nekaj minut pa do največ 10 min.

Dilator po uporabi seveda očisti: speri z blagim milom in vročo vodo.



Eva
Piše o vsem, najraje pa razbija mite in predsodke. Spolnost dojema kot umetnost. Je izjemno širokih nazorov.

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice