Čiščenje erotičnih igračk

Erotične igračke

Si tudi ti med tistimi, ki svojo erotično igračko takoj po uporabi pospravijo nazaj v predal ob postelji? Morda pa jo pred tem še na hitro obrišeš s staro brisačo. Tudi to ni dovolj!

Čiščenje erotičnih igračk in skrb za higieno je nujna. Le tako se lahko izogneš bakterijskim okužbam ali prenosu spolno prenosljive bolezni.

Ustrezna nega igračke bo tudi podaljšala njeno življenjsko dobo.

Če te zanima več o čiščenju erotičnih igračk in kako ta pozitivno vpliva na tvoje spolno zdravje, te vabim, da nadaljuješ z branjem.

Material igračke igra pomembno vlogo

Ni skrivnost, da so erotične igračke izdelane iz različnih materialov. Te pa lahko v glavnem razdelimo v dve kategoriji:

Porozni in neporozni materiali.

Pomembno je, da veš, v kateri kategorijo sodi tvoja igračka, saj jo le tako lahko dobro očistiš in jo varno uporabljaš.

Če ne veš, iz česa je izdelana tvoja igračka, preveri embalažo ali pa poišči izdelek na naši spletni strani in preveri tabelo lastnosti izdelka.

Porozni materiali

Porozni materiali so materiali, ki imajo na svoji površini mikroskopske luknjice, tako kot imamo ljudje na površini kože pore. Te luknjice so, če za čistočo erotičnega izdelka ne skrbimo ustrezno, pravi raj za bakterije.

Pogosto je težko popolnoma očistiti porozne materiale, zato je priporočljivo, da se te igračke uporablja s kondomom.

Najpogostejši porozni materiali, iz katerih so izdelane erotične igračke:

  • termoplastična guma oziroma TPR
  • termoplastični elastomer oziroma TPE
  • “žele” guma (iz tega materiala so izdelane igračke iz barvnih, rahlo prosojnih gumijastih materialov; proizvajalec kot material pogosto navede TPR, saj še vedno gre za podvrsto termoplastične gume; ti izdelki lahko vsebujejo tudi telesu nevarne ftalate!)
  • PVC (prav tako lahko - ni pa nujno - vsebuje ftalate)
  • sensafirm, UR3 in drugi materiali, ki sodijo pod cyberskin (to je material, ki je na otip zelo podoben pravi koži)
  • lateks pri izdelovanju erotičnih igračk ni reguliran po enakih standardih kot lateks, ki se uporablja za izdelavo kondomov, zato je pogosto slabše kvalitete

Neporozni materiali

Če pa je tvoja erotična igračka neporozna, nima majhnih luknjic, v katerih bi se lahko gojile bakterije.

Ti materiali so bistveno varnejši tako za vzdrževanje in uporabo, zato je velika večina modernejših igračk izdelana iz teh, ne pa poroznih sestavin.

Najpogostejši neporozni materiali, iz katerih se izdeluje erotične igračke:

  • silikon
  • ABS plastika oz. vse vrste trde plastike
  • steklo
  • pyrex
  • kovine, kot sta na primer nerjaveče jeklo in zlato

Čiščenje erotičnih igračk po vsaki uporabi

Ne glede na material, iz katerega je izdelana tvoja erotična igračka, jo moraš dobro očistiti po VSAKI uporabi.

Tvoji intimni predeli so namreč dom mnogim bakterijam, ki skrbijo za njihovo zdravo mikrobioto. Med uporabo erotičnih igračk bo nekaj teh mikroorganizmov ostalo na izdelku. V večini primerov ti organizmi ne bodo vodili v zdravstvene zaplete, saj jih je tvoje telo že dobro navajeno.

Težave pa se lahko pojavijo, če imaš spolno prenosljivo bolezen ali kakršno koli okužbo oziroma vnetje.

Takrat bodo tudi ti patogeni ostali na uporabljeni igrački. Če se jih ne odstrani, lahko okužbo preneseš na partnerja oziroma partnerko ali drugo osebo, s katero uporabljaš igračke. Uporaba neočiščene igračke pa bo prav tako zavirala zdravljenje bolezni oziroma infekcije, saj bo izdelek nenehen vir novih patogenov.

Prav tako sta skrb za higieno in čiščenje erotičnih igračk obvezna pri izdelkih, namenjenih analni uporabi. Če takšnega izdelka ne očistiš takoj po uporabi, se lahko bakterije na njem prenesejo na površino, kamor neočiščeno igračko odložiš, od tam pa se prenašajo dalje na druge igračke ali celo vsakodnevne površine.

Ni skrivnost, da bakterije iz analne odprtine vodijo do različnih vrst infekcij in bolezni, ko ponovno vstopijo v telo.

Priporoča se tudi čiščenje erotičnih igračk pred uporabo

Četudi skrbno in temeljito očistiš svojo igračko po vsaki uporabi, je priporočljivo, da jo ponovno očistiš tudi, ko jo naslednjič ponovno vzameš v roke.

Nikoli ne moreš dobro vedeti, s čim je igračka prišla v stik med tem, ko ni bila v uporabi.

Tudi le majhni prašni kosmi v vrečki ali torbici, kjer hraniš igračko, lahko vodijo v infekcijo.

Kako ustrezno očistiti erotično igračko

Ustrezno čiščenje erotične igračke je pomembno ravno tako, kot njeno redno čiščenje. Z uporabo napačnih sredstev lahko igračko celo poškoduješ, če pa izdelka ne očistiš dovolj temeljito, pa s tem ne narediš nič. Preostale bakterije se bodo do naslednje uporabe namreč namnožile do te mere, da jih bo na igrački mnogo več kot jih je bilo takoj po uporabi.

Čiščenje erotične igračke pred uporabo

Preden uporabiš igračko, jo vsaj obriši z mokro ali vlažno krpo oziroma brisačo.

Še bolje pa je, če jo očistiš na enak način, kot po njeni uporabi.

Izjema je seveda vložek za masturbator, saj ne želiš čakati, da se njegova notranjost popolnoma osuši, uporaba mokrega masturbatorja pa ti lahko prepreči užitke in spira lubrikant.

Čiščenje erotične igračke po uporabi

Prvi pomemben korak do čistih igračk je izbira ustreznega mila. Milo naj bo blago in z ustrezno pH vrednostjo. Prav tako naj ne vsebuje alkohola ali drugih agresivnih sestavin. Te kriterije pokrije večina intimnih mil.

Večino poroznih igračk se najlažje očisti z ustreznim milom pod toplo, tekočo vodo. Sploh pri poroznih materialih igračko speri temeljito, saj lahko ostanki mila na njej vodijo v težave. Na igrački se lahko pojavijo lise, če pa je milo agresivno, lahko draži tvoje intimne predele.

Porozne igračke, ki niso vodoodporne, očisti z brisačo. To je treba opraviti dovolj previdno, da se igračka ne pokvari ter istočasno tako temeljito, da bo varna za uporabo. Najbolje je, da uporabiš dve brisači oziroma krpi. Ena naj bo vlažna, druga pa naj bo poleg vode premočena tudi z milom. S slednjo temeljito prebriši igračko, nato pa milo odstrani s površine igračke s prvo.

Na enak način lahko očistiš tudi igračke iz trde ter ABS plastike.

Pri igračkah iz cyberskin materialov pa uporabi zelo malo mila. Te snovi so že na splošno zelo občutljive in se lahko hitro poškodujejo, k temu pa zelo pripomore tudi milo. Ne glede na to, kako blago je, bo sčasoma poškodovalo tvojo igračko.

To ne pomeni, da ga ne smeš uporabljati! Je nujno za ustrezno higieno, občutljivost materiala nanj je pač ena od neizogibnih pomanjkljivosti tovrstne igračke.

Vodoodporne izdelke iz stekla, določenih vrst silikona in kovine lahko dezintificiraš tudi s tem, da jih za 3-5 minut potopiš v vrelo vodo.

Mnogi trdijo, da se jih lahko opere tudi v pomivalnem stroju, vendar to ni najboljša izbira. Sledi kemikalij, ki jih za čiščenje posode uporablja stroj, pogosto ostanejo na izdelku. Te snovi pa so preveč agresivne za intimno rabo in lahko močno dražijo tvoje najobčutljivejše predele.

Kaj pa čiščenje igračk z belilom?

Primerno je le za izdelke iz borosilikatnega stekla in nerjavečega jekla. Gre za dodaten korak pri skrbi za erotične izdelke, ki pa NI nujen.

Najprej igračko očisti z vodo in milom, kot opisano zgoraj. To že zadošča, da je neporozna igračka čista in varna za naslednjo uporabo. Če jo želiš očistiti še z belilom, jo za 15 minut potopi v raztopino v razmerju 1:10 (belilo : voda). Nato igračko NUJNO izredno temeljito ponovno speri pod toplo vodo. Belilo je persona non grata za tvoje intimne dele, zato na igrački ne sme ostati nobena sled te agresivne snovi!

Shranjevanje erotične igračke

Morda te mika, da igračko takoj po uporabi pospraviš v predal nočne omarice, kjer te bo počakala na naslednje druženje. Vendar ti to toplo odsvetujem. Pomembno je, da poskrbiš, da je igračka pospravljena stran od umazanije, drugih igračk in materialov, ne le od oči radovednih sostanovalcev ali obiskovalcev.

  • Uporabiš lahko originalno embalažo igračke.
  • Če imaš več igračk in ti organiziranost veliko pomeni, lahko svoje erotične izdelke shranjuješ pod posteljo ali pa v omari v plastičnih zabojčkih. Tam bodo tudi zaščitene pred prahom in drugo umazanijo.
  • Svilena ali satenasta vrečica pa je odlična izbira za tiste, katerim je pomembna estetskost. Mehka tkanina bo prijazna do tvoje igračke, ne glede na to, iz katerega materiala je.

Pomembno je omeniti tudi, da igračko, preden jo pospraviš, popolnoma osuši. Pri tem si lahko pomagaš z mehko čisto krpico, ali pa pustiš, da se izdelek osuši na zraku.

Vlaga na igrački lahko namreč pospeši razmnoževanje tistega malega odstotka bakterij, ki je ostal na izdelku tudi po čiščenju.

Masturbatorje in izdelke iz lateksa pa pred shranjevanjem posuj s koruznim škrobom ali obnovitvenim pudrom in tako prepreči, da bi se zlepili.

Uporabi čistilo za erotične igračke

Za čiščenje erotičnih igračk lahko uporabiš tudi čistilo za erotične igračke. Je diskretno in izredno uporabno, ko erotičnega izdelka zaradi obiskov, sostanovalcev ali družinskih članov ne želiš nesti čez hodnik do kopalnice. Prav tako pride prav, ko nimaš dostopa do vode in mila, ali pa, ko imaš bolj zaspan dan.

Vendar je pomembno povedati tudi, da je čistilo za igračke kot suhi šampon. Je bolje kot nič, vendar na dolgi rok ne pripomore k higieni.



Aneja
bio_aneja

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice