BDSM osnove, ki jih mora poznati vsak.

Za drzne in predrzne, Video prispevki

Pomen kratice BDSM

BDSM je kratica, ki po angleško pomeni bondage and discipline, dominance and submission in sadism and masochism.

Po slovensko pa je to vezanje in disciplina, dominacija in podrejanje in sadizem in mazohizem.

Pod to kratico spada veliko različnih stvari. Vendar to še ne pomeni, da vsak, ki to prakticira, dela vse od naštetega. Ponavadi posameznike zanimajo samo določene stvari, lahko pa samo tudi ena.

Seks ni nujno del BDSMja

BDSM ni nujno povezan s seksom. Nekaterim je dovolj že samo igra moči in podrejanja. In če si želiš bit samo dominiran, potem se lahko obrneš tudi na profesionalce, ki se s tem ukvarjajo. Ženske se imenujejo domine moški pa domi in nudijo razne usluge, ampak seks navadno ni ena izmed njih.

Domi in subi

Pri BDSMju imamo ponavadi nekoga, ki je dominanten in nekoga, ki je podrejen oziroma submisiven. Obstajajo pa tudi taki, ki so lahko oboje. Imenujejo se switchi in preklapljajo med obojim.

Ampak bistvo BDSMja je še vedno to, da eni uživajo v nadvladi in drugi v podrejanju. In da oba, oziroma vsi udeleženci pri tem uživajo. Podrejeni se ne pusti šeškati samo zato, ker dominanten v tem uživa, ampak tudi sam v tem najde zadovoljstvo.

Komunikacija je ključ!

Glavni steber BDSMja je komunikacija, ker se samo tako lahko vzpostavi zaupanje. In če hočeš nekomu prepustiti nadzor, je zaupanje najpomembnejši faktor. Prav tako pa potrebuješ komunikacijo tudi, če ti nekoga dominiraš.

Dogovori in komunikacija so zelo velik in pomemben del te scene. Veliko večji, kot se morda zaveda nekdo, ki se s tem šele spoznava.

Z glavo na zabavo

Če bi rad rekel, da nekaj veš o BDSMju, potem moraš poznat ti dve kratici: SSC in RACK.

V BDSM sceni je zelo velik poudarek na varnosti in zadovoljstvu vseh udeležencev. Ampak, ker so igrice včasih lahko tudi nevarne, pravijo tako: "Potrebno se je zavedat vseh tveganj in jih čim bolj minimizirati."

Dam primer. Ko greš na plažo, obstaja tveganje, da te opeče sonce. Tega tveganja se zavedaš in se, zato namažeš s sončno kremo, da te ne opeče.

No pri BDSMju pa poskrbiš, da se kdo ne zadoši, ko nosi gag. Zavedati se moraš, da lahko to oteži požiranje sline in zato zagotoviš primeren položaj, da se podrejeni ne zaduši. Ves čas moraš preverjati, da je vse o.k.

Za konec pa še najbolj pomembna stvar. To je consent.

Vključuje obe prej omenjeni kratici, pomeni pa, da se morajo vsi udeleženci absolutno strinjati z vsem, kar se bo dogajalo in kar se dogaja. Če je nekomu nekaj neprijetno, pri tisti stvari pač ne sodeluje.

Varnostne besede

Pri BDSMju je tako, da lahko vedno, na kateri koli točki rečeš ne / dovolj je / nehajva.

Če do tega pride, se vse ustavi. Brez premisleka in brez pregovarjanja. Nobeden ti nikoli ne sme reči: "ne no, dej še mal, sj si reku, da hočeš to". NE. Tega ni pri nikomer, ki pravilno prakticira BDSM.

Podrejeni se sicer lahko upira, ampak samo kot del igre. In zaradi tega besede STOP / NEHI / NOČEM in podobno ne pomenijo veliko. Namesto tega pa obstajajo tako imenovane varnostne besede. Varnostne besede so v naprej dogovorjene in ko se uporabi veš, da je treba nehati. Po navad je ta beseda nekaj kratkega in nekaj, kar v tisti situaciji nebi nikoli rekel. Kakšno sadje ali pa zelenjava so ponavadi varna izbira.

Veliko ljudi uporablja tudi barve. Še posebej popularne pa so:

  • Rdeča pomeni stop
  • Rumena pomeni "malo bolj u izi prosim" in 
  • Zelena za "kar tako naprej!"

Kot pri semaforju!

Včasih pa se zgodi, da nekdo ne more govoriti. Ampak tudi takrat moraš bit sposoben povedat, če bi rad nehal. V takih primerih pa se uporabi zvonček ali pa kakšna žogica, ki se spusti na tla kot znak, da je treba nehat.

Rdeča soba

Če si gledal 50 odtenkov sive, potem se ti verjetno zdi, da rabiš polno sobo pripomočkov, če te zanima BDSM. Ampak to ni čist tako. Sploh, če se s tem šele spoznavaš in niti še ne veš ali ti bo to sploh všeč. Za začetek je lahko dovolj že roka ali pa kuhalnica za šeškanje, svilena kravata namesto lisic in podobno.

Ravno vsega, kar ti pride pod roke seveda ni pametno uporabiti. Ni vsaka vrv ali pa zarjavela ketna primerna. Vsega od enkrat pa ti tudi ni treba kupiti. Čisto o.k. je, če postopoma gradiš zbirko.

Če pa slučajno ne veš, kje kupit pripomočke imamo pri nas mamo prav posebno BDSM kategorijo in veliko stvari na izbiro! Več o pripomočkih za BDSM pa izveš v prihajajočem videu.

Aftercare

Pri BDSMju je zelo pomemben tudi čas po seansi. Temu se reče aftercare in to je čas, ki je namenjen temu, da se vrneš nazaj na realna tla. Različni ljudje rabijo različen aftercare in zato se je treba že v naprej dogovoriti, kaj kdo rabi, da bodo vsi zadovoljni.

Aftercare je lahko crkljanje, pogovor, masaža, skrb za kakšne manjše poškodbe, ogled filma ali pa kaj drugega, kar te umiri in ti da vedeti, da je tvojemu partnerju mar zate.

Ta video pokriva res samo osnove od BDSMja. In če se ti zdi, da je to nekaj kar bi te znalo zanimati pa ti res polagam na srce, da se dobro pozanimaš o vsaki stvari, ki bi jo poizkusil. Da lahko zares varno prakticiraš BDSM je potrebnega veliko znanja in dobro je, da informacije dobiš iz čim več različnih virov. Na internetu lahko najdeš ogromno enih dobrih informacij, preberi si kakšno knjigo, članek… še najbolje pa je, če greš na kakšno izobraževanje v živo.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice

Preberi tudi: