Anatomija spolovil - O lulčkih in lulikah

Video prispevki, Prvi koraki v spolnost

Ženske in moški se na prvi pogled precej razlikujemo. Ampak v resnici pa si tako zelo spet nismo različni. Še posebej, kar se tiče naše anatomije tam spodaj. Dejansko gre za iste dele, samo različno so razporejeni.

Razvoj zarodka

Pa začnimo na začetku – v maternici. Do 6. tedna je spolovilo enako tako pri dečkih kot pri deklicah. Potem se pa iz tega razvije ali penis ali pa vulva. Ali pa nekaj vmes.

Včasih se namreč ne razvije vse tipično moško ali pa žensko in tem osebam rečemo, da so interseks oziroma interspolne.  S tem ni nič narobe, dokler to ne povzroča zdravstvenih težav. Še vedno gre za iste dele, samo drugače so razporejeni.  

Punce imajo lulike, fantje pa lulčke

Da najprej pokrijemo osnove. Katere dele sploh imamo?

Ženske

To je žensko zunanje spolovilo. To je VULVA, ali joni in je ves zunanji del ženskega spolovila.

Velikokrat jo ljudje pomotoma poimenujejo kar vagina. Ampak VAGINA oziroma NOŽNICA je poimenovanje za tisto "cev", ki vodi do maternice. Gre za mišičast organ, ki se ob vzburjenju poveča in navlaži.

Obstaja tudi zmotno prepričanje, da se lahko raztegne, če ima ženska veliko spolnih partnerjev. Ampak v resnici se to ne more zgoditi. Tudi če se raztegne, kar se na primer zgodi, ko ženska rodi, se kmalu vrne nazaj v prvotno stanje. Ker nožnica je narejena za to, da se razteza in krči.

Nad vulvo je VENERIN GRIČEK – to je maščobna blazinica nad sramno kostjo, ki je poraščena s sramnimi dlakami.

Vulvo sestavljajo tudi VELIKE in MALE SRAMNE USTNICE. Njihova naloga je predvsem ta, da ščitijo klitoris, sečnico in nožnico. Obstaja nešteto oblik in velikosti sramnih ustnic in velikokrat so male sramne ustnice celo večje kot velike. Ali pa je leva večja od desne. In podobno. Vse te variacije so čisto normalne in naredijo vulve še toliko bolj zanimive za pogledat. In ko se ženska vzburi v njih priteče veliko krvi in nabreknejo.

Potem pa imamo tu KLITORIS. Navzven se vidi samo glava klitorisa, preostanek pa je v notranjosti telesa. Ampak o tem več v nadaljevanju.  Glavico klitorisa delno prekriva in dodatno varuje kožna guba, ki je podobna kožici, ki prekriva glavico penisa. Ko se ženska vzburi klitoris nabrekne in lahko postane tudi do 3x večji kot sicer.

Med glavico klitorisa in vhodom v nožnico pa je SEČNA ODPRTINA.  Veliko ljudi tega ne ve, ampak iz te luknje ženske lulamo.

Potem je pa tu še PRESREDEK, ki se nahaja med vhodom v nožnico in anusom. In je zelo občutljiv na dotike.

Moški

To je pa moško zunanje spolovilo.

Tole je PENIS. Konica penisa se imenuje GLAVICA. Pri mnogih moških je to najbolj občutljiv del in je primerljiv z občutljivostjo glavice klitorisa.

Glavico penisa prekriva KOŽICA, ki se pomakne navzdol, ko se penis vzburi.  Kožica je izredno občutljiva, ampak jo pri veliko moških odstranijo že ob rojstvu zaradi verskih ali pa zdravstvenih razlogov. Kar nekaj razprav obstaja o tem ali je odstranjevanje kožice res smiselno, saj so s tem moški prikrajšani za določene seksualne užitke.

FRENULUM je za nekatere moške še bolj občutljiv del penisa kot glavica. Nahaja se na spodnji strani, kjer se glavica sreča z gredjo penisa.

GRED PENISA je v bistvu telo penisa. To je del od korena pa do glavice. Pogosto je ta del penisa manj občutljiv v primerjavi s konico.

Pod penisom so pa MODA oziroma TESTISI. Gre za parno žlezo, jajčaste oblike, ki proizvaja hormone in spermije.

Med modi in anusom se pa nahaja PRESREDEK. Pri moškem je to skoraj kot nek podaljšek penisa in se zato zelo dobro odziva na masažo. Veliko moških uživa v masaži presredka med oralnim seksom, saj je ob tem posredno stimulira tudi prostata.

Prostata in G-točka

Velikokrat lahko v literaturi zasledimo izjavo, da je prostata moška G-točka. In kar se tiče užitka, ki ga prinese stimulacija enega in drugega je to res. Kar se tiče sestavnih delov, je pa razlika malo večja.

G-točka

Ženske imamo G-točko. Gre za območje v nožnici, ki je zelo občutljivo in stimulacija G-točke lahko nekatere ženske celo pripelje do orgazma.

Nahaja se približno 5-8 cm globoko v nožnici in jo najdeš jo tako,  da prste zakriviš proti popku. Na otip je nekoliko bolj rebraste teksture. Če je ženska vzburjena, G-točka nabrekne in jo veliko lažje začutiš. Stimuliraš pa jo najlažje tako, da delaš gib "pridi sem".

Sama pri sebi jo sicer lahko začutiš, veliko težje pa jo stimuliraš brez pomoči kakšne igračke. Je približno tako kot, da bi sam sebe žgečkal – nič ne čutiš.  In če te nekdo drug si veliko bolj občutljiv.

Pa še kot zanimivost.

Veliko znanstvenikov meni, da je G-točka v resnici tisti del nožnice, ki se dotika notranjega dela klitorisa. Spet drugi, pa pravijo, da je G-točka stvar zase. Ampak kakorkoli že je, dejstvo ostaja, da je občutek lahko zelo dober, če je dobro stimulirana.

Prostata

Prostata je moška spolna žleza. Velika je kot en oreh in sodeluje pri tvorbi semenske tekočine. Nahaja se pod sečnim mehurjem, približno 5-10 cm globoko. Najlažje pa se jo stimulira s prstom ali pa igračko.

Redna masaža prostate lahko pomaga preprečiti nastanek raka na prostati in zmanjšuje možnosti impotence ko si starejši.

In ne le, da je stimulacija prostate super za zdravje, pripomore tudi k bolj intenzivnim orgazmom. Poleg tega, tako kot ženske lahko doživimo orgazem G-točke, moški lahko doživijo orgazem prostate. Tisti moški, ki so to že doživeli pravijo, da tak orgazem čutijo po celem telesu in da je veliko bolj intenziven v primerjavi z navadnim.

Anatomija klitorisa

Kot sem že omenila, je glavica klitorisa le najmanjši del celotne zadeve. Klitoris je v resnici velik tam okrog 10 cm. Ampak to vemo šele od leta 1998! Pred tem pa tega nihče ni resno raziskoval.

No takole zgleda klitoris in to so njegovi sestavni deli. Glavica in telo klitorisa.

Penis in klitoris

Kar pa je še bolj zanimivo je to kako sta si penis in klitoris podobna.

Če si pogledaš to sliko vidiš, da sta sestavljena iz enakih delov, le razporejeni so malo drugače.  Največja razlika med penisom in klitorisom pa je v tem, da je glavni in EDINI namen klitorisa užitek. In ni znano, da bi bil katerikoli drugi organ v človeškem telesu namenjen samo temu. In zato je še toliko bolj zanimivo in čudno to, da kljub vsemu temu ženske še vedno težje doživimo orgazem kot moški.

Zakaj imajo fantje bradavičke?

Preden zaključim, pa na kratko še nekaj o bradavičkah. Bradavičke imamo vsi. Ampak samo ženske jih dejansko rabimo.  Zakaj jih imajo potem tudi moški? Odgovor je preprost.

Evolucija je rada čim bolj lena. Bradavičke so namreč zelo pomemben del ženskega telesa – brez njih bi bili dojenčki lačni.

Zato je evolucija poskrbela za to, da se razvijejo že takoj na začetku zarodkovega razvoja. In veliko lažje je narediti, da jih dobi vsak zarodek kot, da bi jih pri polovici zarodkov odstranjevala. Zato imamo vsi bradavičke.

Povzetek:

Bistvo je, da smo moški in ženske, površno rečeno sestavljeni iz istih delov, ki so različno razporejeni. Tu seveda ne upoštevamo hormonov, kromosomov in podobnih stvari. Osredotočamo se le na anatomijo.

Si izvedel/a kaj novega? Če te zanima še več o spolnosti, nam lahko slediš tudi na Facebooku, Instagramu, Tik Toku in YouTube kanalu. Kmalu prihaja že nov video o masturbaciji. In če te zanima, kako nekateri ljudje odkrijejo masturbiranje, ga ne pozabi gledati!

Uživaj, Lucija.

Lucija
bio_lucija

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice